Hoe bouw je vertrouwen op in een relatie?
Er is weinig zo belangrijk in een relatie als vertrouwen. Een dronken kus met een ander kun jij je partner misschien vergeven, maar hoe zit het met het vertrouwen nadien? Hoe kan je partner er voor zorgen dat jij hem of haar opnieuw vertrouwd? En als je net start met daten, hoe bouw jij dan vertrouwen op in een relatie?
De basis van een lange relatie: vertrouwen
Als je een lange, goed relatie op wilt bouwen, dan is vertrouwen essentieel. Bij veel stellen groeit dat vertrouwen vanzelf, maar het is ook een kwetsbaar iets, dat heel makkelijk te verpesten is. Door een affaire bijvoorbeeld, maar ook door niet eerlijk te zijn over andere dingen. Denk aan het niet betalen van de huur, stiekem contact met je ex of liegen over andere dingen.
“Als je een gezonde langdurige relatie wilt, dan is het opbouwen en onderhouden van vertrouwen heel belangrijk,” zegt Theresa Herring, huwelijks- en gezinstherapeut. “Zonder dat is het lastig om emotionele intimiteit en verbinding aan te gaan.”
Als je elkaar niet vertrouwd, dan zorgt dat voor minder zelfvertrouwen en jaloezie. En daar wordt geen één relatie sterker van. Als jouw geliefde naar de kroeg gaat met vrienden, dan wil je zijn of haar avond niet verpesten met achterdochtige appjes. Vertrouwen in je partner zorgt ervoor dat jij dit niet doet.
Hoe bouw je (opnieuw) vertrouwen op?
Als jij je partner hebt betrapt op liegen, jullie elkaar hebben bedrogen of een stabiele(re) relatie willen, dan is het van belang om het vertrouwen op te bouwen. Met onderstaande manieren heb je een goede richtlijn hoe je dat kunt doen.
Doe wat je zegt en zeg wat je doet
Eerlijkheid duurt het langst. Zelfs jonge kinderen hebben al de mogelijkheid om leugens op te pikken. Als je steeds erop betrapt wordt dat wat jij zegt niet waar is, dan is het lastig om jou te vertrouwen. Dus heb je nog contact met je ex, op vriendschappelijke basis, zeg dat dan gewoon. Als jij graag een keer iets wilt gaan drinken met een vriend, met wie je ooit gescharreld hebt, wees daar dan ook eerlijk over. Er is geen reden om niet bevriend te kunnen zijn met exen of mensen van het andere geslacht als je elkaar vertrouwd. En dat houdt dus in dat je niet doet aan sexting en geen dickpics stuurt naar anderen. Als je niks te verbergen hebt dan kun jij je telefoon gewoon achterlaten bij je partner zonder bang te zijn dat hij of zij iets ziet wat niet mag.
Vertrouwen = kwetsbaar opstellen
Het is lastig om je kwetsbaar op te stellen. Misschien ben jij in het verleden gekwetst en wil je dit voorkomen. Toch is het belangrijk om je (opnieuw) open te stellen voor je geliefde, dus haal die sloophamer maar tevoorschijn om je muur af te breken. Vertel iets wat jij nog nooit met een ander hebt gedeeld. Je grootste onzekerheid bijvoorbeeld of een geheim wat jij al lang met je meedraagt. Door je kwetsbaar op te stellen laat jij je partner zien dat je echt om hem of haar geeft. Het heeft meer voordelen: spannende dingen kunnen namelijk je seksuele aantrekkingskracht verhogen.
R-E-S-P-E-C-T zorgt voor vertrouwen
Respect, vertrouwen, eerlijkheid: het heeft allemaal met elkaar te maken. Als jij jouw partner niet respecteert, dan kun je het andersom ook niet terugverwachten. Respecteer je geliefde door rekening te houden met zijn of haar grenzen, normen en waarden. Val elkaar bijvoorbeeld niet af in het bijzijn van familie. Maak geen goedkope grappen over elkaar om indruk te maken op je vrienden. En bovenal: respecteer dat nee, nee is. Je kwetsbaar opstellen en elkaar leren vertrouwen kan alleen als je respect toont.
Geef elkaar het voordeel van de twijfel
Het is volkomen logisch dat je niet iedereen klakkeloos vertrouwd, helemaal als je vertrouwen in het verleden vaak is beschaamd. Toch is het belangrijk om elkaar het voordeel van de twijfel te geven. Komt je partner later opdagen dan afgesproken? Misschien heeft hij zich echt verslapen en heeft het niks te maken met het feit dat jullie voor het eerst naar je ouders gaan. Misschien is zij echt druk met het werk en zit ze daarom de hele avond op haar telefoon. Trek niet elk woord van de ander in twijfel.
Houd je aan jouw beloftes
Als jouw partner iets moet doen waar hij of zij tegenop ziet en jij hebt beloofd om mee te gaan, doe dat dan ook. Bel niet af omdat je toevallig iets leukers kunt gaan doen met een vriend. Maar ook kleine dingen tellen: kook voor de ander als je hebt gezegd om dit te doen. En ruim achter je kont op, als jullie hier ruzie over hebben gehad en jij verbetering hebt beloofd. Door keer op keer beloftes te verbreken brokkelt het vertrouwen ook af.
Werk aan jezelf
Heb jij weinig zelfvertrouwen? Probeer dit (weer) op te bouwen. Een laag zelfbeeld heeft vaak te maken met iets wat je niet leuk vindt aan jezelf. Als jij onzeker bent over je figuur, dan helpt het ook niet als jouw partner allerlei knappe, dunne en halfnaakte influencers volgt op Instagram. Vertel je geliefde dus ook over jouw onzekerheden en dat jij er aan werkt. Hij of zij kan ook helpen, door bijvoorbeeld minder van zulk soort personen te volgen. Zoek eventueel professionele hulp als je er zelf niet uitkomt.
Neem de verantwoordelijkheid als je een fout maakt
Kom je later thuis uit de kroeg dan afgesproken? Of ben je haar verjaardag vergeten? Geef je fout toe en verzin geen flauwe smoes. Die smoes is makkelijk te doorzien en het geeft aan dat jij je er makkelijk vanaf wilt maken. De respectabele manier is om gewoon je fout toe te geven. We maken allemaal fouten.
Praat over je gevoelens
Als de ander jou heeft gekwetst, dan is het lastig om daar over te praten. Misschien vind je het sowieso lastig om over emoties te praten. Toch is het belangrijk. Op die manier maak je duidelijk waar jouw grenzen liggen, wat jouw standpunten zijn en dat als je ergens anders over denkt, dat niet wil zeggen dat je niet om de ander geeft. Door je emoties te uiten, voorkom jij dat je moeilijke gesprekken uit de weg gaat of dat ze eindigen in slaande ruzie.
Maak duidelijk wat je grenzen zijn
Dat je partner eens je vertrouwen heeft beschaamd door te zoenen met een collega en jij hebt hem of haar vergeven, wil natuurlijk niet zeggen dat jij geen grenzen hebt. Gaat je partner steeds opnieuw over jouw grenzen heen? Dan laat diegene niet bepaald blijken dat hij of zij te vertrouwen is of aan jullie relatie wil werken. Overweeg of het nog wel nut heeft om bij je partner te blijven of dat het beter is om de relatie te verbreken.
Reageer of stel een vraag
0 reacties