Pijn bij het plassen na seks: hoe komt dat?

Pijn bij het plassen na seks_ hoe komt dat_

Pijn bij het plassen na seks; troebele urine en de uren na de seks constant naar de wc voor kleine, branderige plasjes. Een vervelend kwaaltje waar veel vrouwen last van hebben. Wat het is? Het kan wijzen op een soa, maar meestal heb je met zulke symptomen een stevige blaasontsteking te pakken.

Wat merk je van een blaasontsteking?

Ken je dat branderige gevoel bij het plassen? En is het je opgevallen dat plassen na de seks vaker pijn doet? Pijn bij het plassen is helaas een bekend fenomeen onder vrouwen, zeker na een potje rollebollen tussen de lakens. Je kunt er zowel tijdens als na het plassen last van hebben en de pijn varieert van lichte irritatie tot het gevoel dat er een brandende Zippo in je urinebuis wordt geduwd.

Alsof dat niet ellendig genoeg was, komt de pijn meestal niet alleen. Zo heb je bij deze klacht vaak aandrang om te plassen, zelfs wanneer je net naar de wc bent geweest. Ook jeuk, buikpijn, pijn in je onderrug en troebele, sterk ruikende urine zijn beruchte partners in crime wanneer je last van pijn bij het plassen hebt.

Herken je deze klachten? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk een blaasontsteking opgelopen. We hebben de symptomen voor je op een rijtje gezet:

  • Plassen doet pijn en zorgt voor een brandend, jeukend gevoel
  • Je hebt continu het gevoel dat je moet plassen
  • Je plast met kleine beetjes
  • Je hebt nooit het gevoel dat je blaas leeg is
  • Je hebt pijn of een drukkend gevoel in je onderbuik, bekken of onderrug
  • Je urine is donker, troebel en ruikt soms sterk
  • Je urine bevat in sommige gevallen zichtbare sporen van bloed

Waarom hebben vrouwen vaak een blaasontsteking?

Dat heeft alles te maken met onze lichaamsbouw. Onze urinebuis en anus liggen dichter bij elkaar dan bij mannen. Daardoor kunnen microben uit de darm eenvoudig hun weg naar onze plasbuis en urineblaas vinden. De E-coli-bacterie is zo’n slinkse microbe met een ongetemde reisdrang. Deze bacterie dragen we mee in onze darmen en hij hangt meestal een beetje in en rond de anus rond.

Als we seks hebben, en onze lichamen lekker in elkaar verstrengeld zijn, is het voor deze rakker een koud kunstje om via de anus in de plasbuis terecht te komen. Tenslotte raken we tijdens de seks van alles aan en verspreiden we op die manier de bacteriën op onze huid naar kwetsbare regionen.

Omdat onze plasbuis relatief kort is, kan E-coli zich vervolgens makkelijk richting de blaas bewegen. Daar nestelt hij zich sneaky in om ontstekingen te veroorzaken.

Moeder Natuur

Seks is dus een grote risicofactor voor een blaasontsteking. Door onze anatomie lopen we als vrouw al meer risico op een blaasontsteking, maar na hete, vochtige en lichaamssappen uitwisselende seks is die kans nog een tikkeltje groter.

Gelukkig is Moeder Natuur niet voor een gat te vangen. Normaal gesproken barst je vagina namelijk van de zure bacteriën die nare infecties te lijf gaan. Soms is je weerstand echter minder optimaal en dat zijn de momenten waarop bacteriën hun kans schoon zien. De kans dat deze mormels hun vuige werk kunnen doen, hangt dus af van verschillende factoren.

Je gezondheid en je hormonale toestand zijn belangrijke signaalpunten. Zo lopen vrouwen met suikerziekte of vrouwen na de menopauze makkelijker een blaasontsteking op. Maar ook de aard van het seksueel contact heeft invloed. Anale seks? Zowel beffen als baffen? Langdurige penetratie terwijl je niet vochtig bent? Helaas pindakaas: dit verhoogt allemaal het risico op een blaasontsteking.

‘Honeymoon cystitis’

Ook splinternieuwe scharrels maken de kans op een vervelende ontsteking groter. Als je na een periode zonder penetratie opeens veel seks hebt, ligt het risico op een blaasontsteking namelijk stukken hoger dan normaal. Bijvoorbeeld wanneer je een nieuwe sekspartner hebt, hoteldebotel verliefd bent of na de relatief seksloze tropenjaren samen een week op vakantie gaat. Die correlatie wordt in Angelsaksische landen zelfs treffend verbeeld met de term ‘honeymoon cystitis’.

Blijkbaar heeft je lijf tijd nodig om te wennen aan lichaamsvreemde bacteriën. Of misschien laat je elkaar in die eerste glorieuze maanden alle hoeken van de kamer zien, waardoor bacteriën sneller de kans krijgen om zich op plekken te nestelen waar ze niet thuishoren. Vaak merk je dat de situatie verbetert wanneer je regelmatiger met elkaar naar bed bent geweest en jullie seksleven zich in rustiger vaarwater bevindt.

Hoe voorkom je een blaasontsteking?

Jammer genoeg kun je een blaasontsteking nooit volledig voorkomen, maar er zijn altijd slimme tips & tricks die het risico erop verkleinen. De beste maatregelen zijn:

1: Plas je blaas altijd helemaal leeg voordat je seks hebt.

2: Sprint na de seks meteen naar de wc. Weinig romantisch, maar met een goeie plas spoel je bacteriën weg voordat ze de kans krijgen je blaas binnen te dringen. Spoel je vagina daarna met water.

3: Drink een groot glas water na de seks. Soms blijven er na die eerste post-seks-plas toch nog bacteriën achter. Door flink te drinken moet je snel weer naar de wc en krijgt je lijf de kans om ook die laatste restjes op tijd weg te spoelen.

4: Drink veel water en kruidenthee en gebruik cranberrytabletten om je vaginale flora op peil te houden. Vermijd koffie, frisdranken en alcoholhoudende dranken zoveel mogelijk.

5: Vermijd zeep, vaginale douches en intieme sprays. Je vagina is prima in staat zichzelf schoon te houden. Zo’n vaginale douche verstoort de PH-balans in je vagina, waardoor ze vatbaarder wordt voor infecties en ontstekingen. Regelmatig spoelen met water is voldoende.

6: Schot voor open doel? Zeker, maar het blijft goed om te benadrukken. Heb na anale seks geen vaginaal contact!

Vermoed je dat je toch een blaasontsteking onder de leden hebt? Breng dan een bezoekje aan je huisarts. Die zal je urine controleren op ontstekingswaarden en je een antibioticakuur voorschrijven. Blijf er vooral niet mee doorlopen. Een onbehandelde blaasontsteking kan namelijk ‘omhoog klimmen’ en een nierbekkenontsteking veroorzaken.

Zijn je klachten twee dagen na de behandeling nog niet voorbij? En heb je extra klachten, zoals bloed in je urine, koorts en ernstige pijn in je onderrug? Ga dan direct terug naar je huisarts voor verder onderzoek.

Andere oorzaken van pijn bij het plassen

Natuurlijk zijn er ook andere mogelijke oorzaken van pijn bij het plassen. Zo onderschatten we vaak het belang van een goed doorbloede en vochtige vagina tijdens de seks. Wanneer je partner binnendringt terwijl je niet voldoende opgewonden bent, raakt de huid van je vagina geïrriteerd.

Ook ruige seks kan ervoor zorgen dat de huid van je vagina beschadigd raakt. Dat levert niet alleen schurende en pijnlijke penetratiepogingen op. Het zorgt er ook voor dat plassen na de seks branderig aanvoelt. Urine is een sterk goedje, zeker wanneer het langs geïrriteerde of beschadigde huid stroomt.

IJzersterk geheugen

Helaas heeft je vajayjay een ijzersterk geheugen. Ze heeft geen zin in pijn en daarom spant ze zich bij de eerstvolgende poging tot penetratie razendsnel aan. Resultaat? Een nauwere ingang, waardoor seks nóg pijnlijker wordt en je van de regen in de drup belandt. Want welke vagina wordt nu vochtig als ze pijn verwacht?

Mocht je in deze situatie zijn belandt, is het zaak de vicieuze cirkel te doorbreken. Begin dus rustig, zorg ervoor dat je voldoende opgewonden en vochtig bent of maak gebruik van glijmiddel. Ontspanningsoefeningen kunnen je ook helpen je bekkenbodem los te laten, waardoor penetratie makkelijker wordt.

Lukt het niet en blijft seks pijnlijk? Dan kun je altijd hulp zoeken bij een seksuoloog of bekkenbodemspecialist.

Pijnlijke blaasjes

Helaas kan het ook zo zijn dat je een soa hebt opgelopen. Zowel chlamydia, gonorroe als herpes kunnen pijn bij het plassen veroorzaken. Uiteraard is de ene soa de andere niet. Zo leidt een herpesinfectie tot pijnlijke blaasjes bij de ingang van je vagina die vanzelfsprekend niet fantastisch reageren op langsstromende urinestralen.

Maar bij chlamydia en gonorroe is het minder zichtbaar of je ermee besmet bent. De gevolgen van een besmetting met een van deze soa’s zijn daarentegen zonneklaar. Zo loop je risico op ontstoken eileiders en onvruchtbaarheid als ze niet goed behandeld worden.

Heb je dus onbeschermd seks gehad en heb je pijn bij het plassen? En heeft de huisarts geconcludeerd dat je geen blaasontsteking hebt? Laat je dan voor de zekerheid testen op een soa. Als je een tripje naar je huisarts niet ziet zitten, kun je altijd terecht in onze webshop. Daar kun je volledig anoniem een soa-test met lab-analyse bestellen. De uitslag heb je binnen twee dagen binnen!

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?