Waarom veel vrouwen ontevreden zijn over hun borsten

ontevreden over borsten

Te groot, te klein, te hangerig of juist te duidelijk aanwezig: er zijn maar weinig vrouwen die helemaal tevreden zijn met hun borsten. Sterker nog, een groot deel van de vrouwen is ontevreden over hun borsten. Wat is er aan de hand en hoe accepteer jij je lichaam zoals het is?

Hoeveel vrouwen zijn ontevreden over hun borsten?

Eerst even de cijfers. Er is een groot borstonderzoek uitgevoerd onder 18.541 vrouwen in veertig verschillende landen: het Breast Size Satisfaction Survey (BSSS). Hierbij hebben zij vragen beantwoord over hun borsten. Na het verwerken van de resultaten kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat maar liefst 71% van de vrouwen ontevreden is over hun borsten.

Niet blij met het formaat

Het zal geen verrassing zijn dat vrouwen die ontevreden zijn over hun borsten, met name ontevreden zijn over het formaat. 48% van de vrouwen die niet tevreden zijn, willen graag grotere borsten. 23% gaf aan dat ze juist liever kleinere borsten willen. De resterende 29% is wel tevreden met het formaat van hun borsten. Het is overigens leuk om te weten dat het ideale formaat borsten verschilt per land. Vrouwen het Verenigd Koninkrijk, Egypte en India willen bijvoorbeeld de grootste borsten. In landen als Duitsland, Oostenrijk, Japan en Maleisië zien vrouwen kleine borsten als het ideaal.

Vorm en tepels

Hoewel je het formaat van je borsten nog zou kunnen aanpassen met een borstvergroting of -verkleining, zijn er nog meer dingen die vrouwen niet leuk vinden aan hun borsten. Wat te denken van de vorm (te rond, te hangerig en asymmetrisch), de tepels (te groot, te klein, te licht, te donker of op een rare plek) en andere elementen, zoals haartjes en kleine bultjes op de tepelhof. “Ik haat de rare bultjes op mijn tepels meer dan andere dingen van mijn lichaam,” zegt een vrouw op een forum over borsten, terwijl een ander haar borsten lege theezakjes noemt, te wijten aan het geven van borstvoeding.

Ontevreden zorgt voor slechtere borst-gezondheid

Hoewel het niet schokkend is dat vrouwen niet tevreden zijn over het formaat van hun borsten, is het wel opmerkelijk dat dit zorgt voor het slechter in de gaten houden van de gezondheid van de borsten. Dit komt omdat vrouwen die niet tevreden zijn minder vaak zelf een borstonderzoek uitvoeren. Ook geven zij aan dat ze er geen vertrouwen in hebben dat ze veranderingen in hun borsten kunnen opmerken. In het uiterste geval is het zelfs mogelijk dat vrouwen niet op komen dagen voor hun tweejaarlijkse borstonderzoek.

Meer issues dan alleen de borsten

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat vrouwen die ontevreden zijn over hun borsten, ook vaak negatieve gevoelens over andere lichaamsdelen hebben. “Vrouwen hebben meer kans op negatieve gevoelens, een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen,” zegt sociaal psycholoog Viren Swami uit het Verenigd Koninkrijk, die de hoofdonderzoeker van het onderzoek is. “De uitslag van het onderzoek is belangrijk, omdat het ons laat zien dat ontevredenheid over het lichaam, zowel geestelijke als fysieke gevolgen kan hebben.”

Ben je een borsten of billenman?

Als meisje in de puberteit voel je de blik van jongen en mannen al over je lichaam glijden. Jongens vinden meisjes met grotere borsten (dikke tieten, memmen, koplampen) vaak interessanter, terwijl kleine borsten  worden afgedaan als muggenbeten, een plank met twee doperwten of ‘niet ontwikkeld’. Borsten worden gezien als iets ultra-seksueels. En hoewel ze dat ook kunnen zijn, is het vooral een label wat door mannen op onze borsten wordt geplakt. Hem wordt de vraag gesteld: ben je een borsten of billenman? Voor veel meisjes voelt het zo verontrustend, dat ze het gevoel krijgen dat ze hun groeiende borsten moeten verstoppen. Op die manier kunnen jongens en mannen er niet op een seksuele manier naar kijken. Die seksualisering van borsten blijkt ook uit het feit dat vrouwen wordt gevraagd hun borsten te bedekken, terwijl ze nota bene hun kind voeden.

Hoe ga je meer van je borsten houden?

Dr. Swami raadt aan om je borsten te zien voor wat ze zijn: belangrijke onderdelen van het vrouwelijk lichaam. “Gebaseerd op onze bevindingen raden we vrouwen aan om zich meer op de functie van hun borsten te richten, dan op hun uiterlijk.” Maar zoals de uitkomst van de studie al suggereert, is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe kun je toch van je borsten gaan houden?

Own je lichaam

Het is net als als die handleidingen over hoe je een bikinilichaam kunt krijgen. Stap 1: trek een bikini aan. Klaar! In dat licht lanceerde body posity-activist Chidera Eggerue (@theslumflower) de hashtag #saggyboobsmatter. Zij zegt over haar hangende borsten: “Ik was het zat om bepaalde outfits niet te kunnen dragen, omdat je dan de vorm van mijn borsten kan zien. Ik laat me niet meer intimideren door topjes of jurkjes met decolleté.” Who cares dat je borsten niet zo klein en pront zijn als in modecampagnes of zo groot en stevig als in de Playboy? Draag dat jurkje gewoon: met of zonder bh, zoals jij wilt.

Je borsten zijn van jou

Journalist Mara Altman schreef een essaybundel over body positivity: Gross Anatomy Dispatches from the Front (and Back). Hierin benoemt ze dat haar borsten altijd aan iemand anders toe lijken te behoren. Voor haar kinderen een voedingsbron, voor mannen iets seksueels, voor doktoren iets waardoor je ziek kunt worden en voor de mode-industrie iets wat aangekleed wordt. Ze deed mee aan een topless fietstocht door New York City. Daardoor had ze voor het eerst het gevoel dat ze op haar eigen voorwaarden van haar lichaam genoot. “Ik deed mee om de wind op mijn blote huid te voelen.”

Probeer je borsten niet (meer) te veranderen

Van oefeningen om je borstspieren te verstevigen tot het smeren van dure crèmes en het slikken van wonderpillen: je borsten worden er over het algemeen niet veel anders van. Wil jij je lichaam leren accepteren zoals het is, sla goedbedoelde artikelen met ‘tien oefeningen om je borsten te verstevigen’ dan over.

Voor een instant-effect: draag een goede bh

Een goede bh kan wonderen doen voor je borsten. We zeggen niet dat je een bh moet dragen en al helemaal niet dat je daarmee je lichaam moet aanpassen naar de geldende standaarden. Maar mocht je toch graag kleine borsten iets groter willen laten lijken, dan kan een push up bh je helpen. Net zoals een minimizer het antwoord kan zijn voor vrouwen die hun grote borsten kleiner willen laten lijken. Tot slot mogen we de sport bh niet vergeten: deze is eigenlijk onmisbaar als je veel beweegt tijdens het sporten. Niet per se voor het mooie, maar zodat je geen last krijgt van je rug en nek.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?