Wat zijn de bultjes op je tepelhof en waar zijn ze voor?

Het belang van je borsten regelmatig controleren is bekend: mocht er iets mis zijn, dan ontdek jij dat sneller wanneer je jouw borsten regelmatig bekijkt en bevoelt. Daarom is het ook goed om te weten hoe je borsten er precies uitzien en waar wat voor dient. De bultjes op je tepelhof bijvoorbeeld: wat zijn dat en waar zijn ze voor?

Bultjes op je tepelhof: wat zijn het?

De bultjes op je tepelhof (het ronde, gekleurde gebied rond je tepels) hebben een naam: de klieren van Montgomery. Uit deze klieren komt een natuurlijk olie. Deze olie is verantwoordelijk voor het reguleren van de pH-waarde van je borsten. Ze beschermen daarnaast ook de tepels tegen infecties. De olie zorgt tegelijkertijd voor een soepele huid.

Zijn bultjes op je tepelhof normaal?

Ja, het is normaal om zulke bultjes te hebben of te krijgen. Jouw lichaam verandert door hormonale schommelingen en veranderingen. Tijdens je menstruatie, zwangerschap of de menopauze kunnen je borsten er daarom anders uit gaan zien. Het is goed mogelijk dat je meer bultjes krijgt of dat ze groter of juist kleiner worden. Tijdens je zwangerschap bereiden de borsten zich al in het eerste trimester voor op het geven van borstvoeding, bijvoorbeeld. Ook als je last hebt van stress dan kunnen de talgklieren in je borst beter zichtbaar worden. Dit geldt ook voor de poriën in je gezicht. Gedurende hormonale veranderingen beschermen de klieren van Montgomery de borsten met hun oliën.

Last van bultjes op tepelhof

Heb je last van de bultjes op jouw tepelhof, bijvoorbeeld omdat er een kliertje verstopt lijkt te zitten? Je herkent dit aan een bultje wat zich met wit talg vult. Vaak gaat dit vanzelf over. Ga er niet aan zitten peuteren, want zo kan het gaan infecteren. Gaat de verstopping niet over of krijg jij er last van? Bel dan de huisarts om een afspraak te maken. Hij of zij kan jou verder onderzoeken.

Hygiëne voor je borsten

Jouw borsten zitten de hele dag opgesloten in een bh. Hierdoor kunnen ze makkelijk zweterig raken: de temperatuur loopt er aardig op. Om acne en verandering van je klieren te voorkomen, kun jij je borsten regelmatig wassen met een neutrale zeep. Zweet, olie en acne worden zo verwijderd of voorkomen. Wissel ook zeer regelmatig van bh, zodat je borsten in elk geval in een frisse stof zitten. Tot slot is het belangrijk om een bh te dragen die goed past: zo voorkom jij dat je tepels geïrriteerd raken of beschadigd raken.

Lees ook: Dit is de juiste bh maat voor jou 

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?