Op je intuïtie vertrouwen: altijd een goed idee
Op je intuïtie vertrouwen: voor de één is het vanzelfsprekend, voor de ander een stuk lastiger. Als je een belangrijke beslissing moet nemen over je werk, een relatie of iets anders, dan zul je ook vaak horen: je moet op je intuïtie vertrouwen. Maar hoe doe je dat? En is het altijd een goed idee om naar dat stemmetje in je hoofd te luisteren?
Wat is je intuïtie precies?
Je intuïtie of onderbuikgevoel: het wordt soms beschreven als een bijna magische eigenschap, waarmee we kunnen voelen of iets goed of niet goed voelt. Een soort zesde zintuig. Als je maar diep genoeg voelt, dan wordt een beslissing bijna voor je gemaakt. Toch?
“Je intuïtie zorgt ervoor dat fysiologische signalen snel kunnen veranderen als reactie op bepaalde stimuli, zelfs zonder dat jij je bewust bent van die stimuli,” zegt professor en cognitief neurowetenschapper Sarah Garfinkel. Denk bijvoorbeeld aan de haartjes op je armen die overeind gaat staan als je het gevoel hebt dat je wordt gevolgd of bespied. “Het kan gebeuren dat je intuïtie eerder signalen geeft dan andere bewustzijnsmechanismen, die hoger aangeschreven staan maar deze informatie nog niet doorgeven. Je lichaam kan dingen eerder weten dan je geest.” Oftewel: je voelt die ogen in je rug prikken, nog voordat je daadwerkelijk iemand achter je hoort lopen.
Je intuïtie is te verklaren
Het is goed om te weten dat je intuïtie geen bovennatuurlijke gave is. Sterker nog, het is gewoon te verklaren. Je brein is een soort fabriek die constant voorspellingen produceert. Het vergelijkt voorgaande ervaringen met huidige ervaringen, met alle sensorische ervaringen die daarbij horen. Als je brein kan voorspellen wat er gebeurt, dan kan het daar namelijk op de best mogelijke manier op reageren. Dit noemen wetenschappers het predictive processing framework oftewel lichaamswijsheid. In je onderbewuste krijg je al signalen, zonder dat je geest zich daarvan bewust is. Die goede – of slechte – vlinders in je buik of het stemmetje in je hoofd zijn dus een resultaat van een cognitief proces. Het is een onderdeel van hoe wij informatie verwerken. Goede ervaringen krijgen een positieve lading, terwijl negatieve ervaringen een emotionele lading krijgen.
Tip: Vertrouw jij op je intuïtie? Test het via PsychologieMagazine
Op je intuïtie leren vertrouwen
Op je intuïtie vertrouwen houdt in dat je luistert naar de signalen die je lichaam je geeft. Bijvoorbeeld een verkrampte nek of in het algemeen een naar gevoel. Stel je voor dat je een slechte ervaring hebt gehad met iemand die over je grenzen ging. Voel je negatieve gevoelens in een nieuwe situatie? Dit is een waarschuwing van je onderbewuste, om eenzelfde slechte ervaring te voorkomen. Luister je niet naar die nare gevoelens, dan is de kans groot dat je jezelf achteraf verwijt dat je op je intuïtie had moeten vertrouwen.
Er is helaas ook een keerzijde: soms nemen ervaringen en negatieve emoties de overhand. Bijvoorbeeld als je een nieuwe collega niet mag, omdat hij of zij dezelfde naam heeft als een pestkop van vroeger. Bij mensen die worden geteisterd door fobieën gaat de alarmbel vaker af dan eigenlijk zou moeten.
Vrouwen zijn er beter in dan mannen
Hoe meer levenservaring we opdoen, des te makkelijker zou het dus moeten zijn om op onze intuïtie te vertrouwen. Daarnaast helpt het als je open staat voor nieuwe ervaringen én je emoties en gevoel makkelijk kunt herkennen. Het zal je misschien niet verbazen dat vrouwen vaak intuïtiever zijn dan mannen, met name als we het hebben over menselijke relaties. Vrouwen kunnen in een fractie van een seconde aan iemands houding en gezichtsuitdrukking zien of diegene vrolijk, tevreden, gespannen of verdrietig is. Voor mannen is dit lastiger. Zo merk jij waarschijnlijk wel dat er spanningen zijn tussen een stel bij wie jullie net zijn wezen eten en had je partner in zijn onschuldige onwetendheid niks in de gaten.
Moedergevoel: de ultieme vorm van intuïtie?
Moeders hebben sneller dan wie dan ook door dat er iets mis is met hun kind. Het moedergevoel is sterk en begint al tijdens de zwangerschap. Je lichaam maakt het hormoon oxytocine aan tijdens de bevalling, wat de hechting met je kind stimuleert. Het belangrijkste doel van de moeder: haar kind veilig houden. Toch verschilt het moedergevoel van intuïtie. Neurowetenschapper en psychiater Shimi Kang heeft het verschil tussen de twee onderzocht. “Het probleem met gevoelens is dat ze ons vaak de verkeerde richting op sturen als we niet in balans zijn. Intuïtie openbaart zich juist op kalme momenten. Je gevoel kan fout zijn, maar intuïtie heeft altijd gelijk.” Psychiater Judith Orloff is het daarmee eens: “Intuïtie komt op neutrale, niet-emotionele momenten. Het is bijna onpersoonlijk: gewoon informatie. Terwijl angsten voortkomen uit heftige emoties, waarschijnlijk afkomstig uit iets wat de moeder nog niet heeft verwerkt.” Hoewel moedergevoel en intuïtie niet hetzelfde zijn, ken jij je kind het beste en weet jij waarschijnlijk wat het beste is voor hem of haar. Laat dat stemmetje in je hoofd dus spreken en luister er naar.
Hoe kun je je intuïtie verbeteren?
Wil jij meer leren op je intuïtie te vertrouwen? Dan kunnen deze tips je helpen.
Luister naar je gevoel
We benoemden het hierboven al: leer te luisteren naar je gevoel. Voel je iets vreemds, zoals een ongemakkelijk gevoel, een plotselinge spanning in je nek of schouders, haartjes die overeind gaan staan of bijvoorbeeld buikpijn? Vraag je dan af waar dat gekke gevoel vandaan komt. Wat ging er vooraf aan het vreemde gevoel? Zie je iets in je omgeving dat gevaarlijk kan zijn?
Gebruik je verbeelding
Door nieuwe ervaringen op te doen, wordt het makkelijker om patronen te herkennen. Nieuwe ervaringen kun je natuurlijk in het echte leven opdoen, maar ook door je verbeelding te gebruiken. Schrijf eens een verhaal. Fantaseer over dingen. Bedenk een alternatief einde voor de afloop van een werkproject. Of stap buiten je comfort zone en doe dingen die je normaal niet snel zou doen: kijk bijvoorbeeld een enge film of lees eens een heel ander soort boek dan je normaliter doet. Ook knutselen, een collage maken en muziek luisteren kan helpen om je onderbewuste te voeden.
Neem je intuïtie serieus
Heb je gedachten die zomaar bij je opkomen? Doe ze niet af als onzin, maar neem ze serieus. Je kunt ze bijvoorbeeld opschrijven, waarna je er later nog eens over na kunt denken. Hetzelfde geldt voor een intuïtieve beslissing nemen: luister eens naar je gevoel in plaats van je verstand en beslis op basis hiervan.
Ontspannen kan je helpen om een beslissing te nemen
Moet je een (moeilijke) beslissing nemen en wil je graag weten wat je intuïtie hier over zegt? Laat de vraag een poosje sluimeren terwijl je ontspant. Ga iets doen waar jij ontspannen en blij van wordt en kijk of je een antwoord krijgt.
Luister jij vaak naar je intuïtie?
Reageer of stel een vraag
0 reacties