Wat is een flex-relatie en is het iets voor mij?

koppel flex-relatie

Als jouw instelling lang leve de vrijheid is en je leert dan opeens een leuk iemand kennen, dan is het een lastige keuze: kies je honderd procent voor diegene of laat je hem of haar gaan? Gelukkig is er tegenwoordig een gulden middenweg. Dit wordt ook wel een flex-relatie genoemd. Wat dat is en of dat iets voor jullie is, daar helpen wij je achter komen.

Wat is een flex-relatie?

Een flex-relatie is heel simpel gezegd een relatie waarbij je nergens aan vast zit. Een flex-relatie geeft jou de kans om een relatie te testen, om deze reden wordt het ook wel een try-out relatie genoemd. Het is dé relatietrend van nu en dat is helemaal niet zo gek in de tijd van tijdelijke contracten en woonruimtes. Jullie genieten van het tijdelijk samen zijn, zonder gebonden te zijn aan een relatie of je in te zetten voor een toekomstige vaste relatie. Zoals Jan Latten, sociaal demograaf aan de UvA, tegen Cosmopolitan zegt: “We hebben het geprobeerd, het is mislukt. Het zoeken naar aandacht dat blijft, dat is iets van alle leeftijden. We zullen blijven zoeken naar het optimale geluk.”

Flexen is de nieuwe vorm van een relatie

Een LAT-relatie (living apart together), een vaste relatie, friends with benefits (casual seks met een vriend of vriendin) of een open relatie. Wanneer je niet vrijgezel bent, heb jij de keuze uit verschillende soorten relaties die je samen met een partner kunt aangaan. De meest gangbare is de vaste relatie. Maar helemaal afhankelijk van jouw behoeftes en die van je partner, past een andere vorm wellicht beter bij je. De genoemde relatievormen klinken jou misschien bekend in de oren. Sinds 2018 is de flex-relatie aan het rijtje toegevoegd en hij wordt steeds populairder!

Flex-relatie als jij geen vastigheid wilt

Wie zich (nog) niet wil binden aan één persoon, maar wel behoefte heeft aan gezelschap is de ideale partner voor een flex-relatie. Jij gaat samen met een man of vrouw een relatie aan waarbij jullie af en toe afspreken. Je deelt niet direct jouw hele leven. Als jij een nachtje doorhaalt, is er niemand die jou controlerend vraagt waar je nu was tot diep in de nacht. In principe ga je een flex-relatie aan voor een korte periode. Jij bepaalt zelf of jij na een paar weken de relatie wilt verlengen, net zoals bij een echt flexcontract. Is het leuk? Ga ervoor! Bevalt het niet meer? Ook goed. Flexibel zijn betekent dat jullie beide weer verder gaan met jullie leven, ook al houdt dat in dat jullie elkaar niet meer zullen zien.

Flexrelatie is een try-out relatie

Hoe beleef jij nu het samenzijn met een ander? Hoe is de seks samen? En is er echt een klik die sterk genoeg is voor jaren? Dat ontdek je tijdens een flex-relatie. Het wordt niet voor niets ook wel try-out relatie genoemd. Jij gaat voor een leuke periode, samen met een ander. Samen genieten jullie zo lang het leuk is. De bedoeling van een flexrelatie is ook dat er geen tranen vloeien wanneer de kortstondige liefde voorbij is. Maar of dat voor jou ook werkt, is helemaal afhankelijk van jouw karakter en emoties.

Wel de lusten, maar niet de lasten?

Je moet wel een type zijn dat zich helemaal kan overgeven aan een flex-relatie. Er zijn mensen die gaan voor een flex-relatie om de mooie dingen van een relatie te delen, maar de lasten buiten beschouwing te laten. Dat betekent dus een flex-relatie waarbij jullie samen leuke dingen doen, dagjes weg gaan, genieten van fijne seks en misschien goede gesprekken voeren. Er is echter geen ruimte voor schoonfamilie, voor ruzies onderling en jullie leven daarnaast ieder je eigen leven. Handelen uit emotie, zoals je normaal doet in de liefde, zet jij soms opzij om jouw verstand te gebruiken. Een flex-relatie blijft dus een stuk luchtiger en daarmee oppervlakkiger dan een vaste relatie.

Tussen single en vaste relatie in

Als jij single bent, ga je waarschijnlijk niet seksloos door het leven, maar heb je ook niet wekelijks dezelfde man of vrouw in bed. En wie in een vaste relatie zit, deelt juist zijn hele hebben en houden met één en dezelfde persoon bij wie jij graag wilt zijn. Bij een flex-relatie zit je daar net tussenin. Jullie delen een klein stukje van elkaars leven. Zolang je in een flex-relatie zit, is er geen ruimte voor een andere man of vrouw en geniet je net zo van het samenzijn als in een relatie. Wanneer je merkt dat het tijd is om weer alleen verder te gaan, zeg jij je flex-relatie zonder problemen op. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat beide partners ervan op de hoogte zijn dat jullie in een flex-relatie zitten. Eerlijkheid is daarom vanaf het eerste moment noodzakelijk.

Niet doen: flex-relatie uit angst voor liefde

Het gevaar van een flex-relatie is dat jij er één aangaat uit zelfbescherming. Ben jij bang om je hart helemaal open te stellen? Of heb je angst om gekwetst te worden? Angst is geen goede reden voor een flex-relatie. Jouw hart open stellen, alles geven en soms op je hart getrapt worden, dat hoort nu éénmaal bij de liefde. Jij weet zelf het beste waar je behoefte aan hebt. Ontken jouw gevoelens niet en gebruik een flex-relatie niet als uitweg. Het zal je nooit zoveel plezier geven als waar jij van droomt.

Hoe kijk jij tegen deze soort van relaties aan?

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?