Striae; het ontstaan en vervagen van je tijgerstrepen
Maar liefst vijftig tot negentig procent van de bevolking heeft striae: de bekende huidstriemen die bij het ontstaan een rood-paarse kleur kunnen hebben. Hoe ontstaat striae en kun je er ook weer vanaf komen?
Striae: wat is het?
Striae is een huidaandoening waarbij onderhuidse littekens ontstaan. Het wordt ook wel huidstriemen, zwangerschapsstriemen, tijgerstrepen of op zijn Engels angel marks of stretch marks genoemd. Striae ontstaat als de huid sneller uitrekt dan hij aankan: het is een scheur in het bindweefsel. Vaak ontstaan er meerdere strepen en lopen deze parallel aan elkaar. Striae komt bij zowel mannen als vrouwen voor. De striemen hebben meestal een paars-rode kleur en de huid kan wat verdikt zijn. In de meeste gevallen ontstaan zulke huidstriemen op de buik, billen, benen en/of borsten. Na verloop van tijd worden stretch marks vaak lichter van kleur en kunnen ze ook platter worden. Zweetklieren en haarfollikels (haarzakjes) komen meestal niet voor in de huidstriemen. Striae is over het algemeen een cosmetische aandoening: de strepen doen meestal geen pijn.
Hoe ontstaat striae?
Striae ontstaat als de huid opeens snel groeit. Er zijn verschillende momenten waarop dat kan gebeuren, zoals tijdens je zwangerschap, als jij snel aankomt in gewicht of als iemand opeens veel spieren kweekt. Ruim zeventig procent van de zwangere vrouwen krijgt te maken met de zogenaamde tijgerstrepen, doordat de buik snel dikker wordt. Maar ook adolescenten en pubers kunnen huidstriemen krijgen, bijvoorbeeld op de borsten en heupen. Ook mensen met overgewicht en bodybuilders kunnen striae ontwikkelen, doordat ze snel in gewicht aankomen of door snelle spiergroei al dan niet in combinatie met het gebruik van steroïden.
Kun je striae voorkomen?
Dermatoloog drs. Leenarts is er op haar website duidelijk over: er is geen wetenschappelijk bewijs dat er een bewezen ingrediënt is dat striae kan voorkomen. Wel is het mogelijk dat het soepel houden en masseren van de huid een (klein) positief effect heeft. Dit kan met elke crème of huidolie. Drs. Leenarts waarschuwt: verwacht geen magic!
Ook uit groot onderzoek onder 800 vrouwen blijkt dat geen enkel product resultaat biedt om striae te voorkomen tijdens de zwangerschap.
Van paars-rood naar zilver
Je huidstriemen worden vanzelf minder zichtbaar. Waar ze in het begin nog rood, paars, bruin of een combinatie van deze kleuren zijn, wordt de kleur vaak minder opvallend na verloop van tijd. De striemen worden meestal iets lichter dan je huidskleur, zoals wit of zilver bij een witte huid en lichter bruin bij een bruine huid.
Met speciale behandelingen verdwijnen huidstriemen niet, zegt drs. Leenarts op haar website. Het is wel mogelijk dat een behandeling ervoor zorgt dat de paars-rode kleur sneller vervaagt.
Ik heb mijn tijgerstrepen verdiend!
De body positivity movement staat voor positiviteit voor iedereen en ieder lichaam. Eén van de doelen van deze movement is reflectie van ieder mens in de media, ongeacht hun postuur, huidskleur en leeftijd. Een tegengewicht voor de dominante positie van dunne, witte modellen in tijdschriften en op televisie. Door de body positivity movement lijken steeds meer vrouwen positiever om te gaan met hun zwangerschapsstriemen of proberen dat in elk geval te doen, door ze aan te duiden als tijgerstrepen. Deze tonen aan dat er iets heel bijzonders is gebeurd in jouw lichaam: er is een kindje in gegroeid. En het zijn niet alleen gewone vrouwen zoals jij en ik: ook grote beautymerken laten steeds vaker modellen zien met onbewerkte afbeeldingen, waarbij jij bijvoorbeeld hun huidstriemen kan zien. Ook op Instagram laten mensen, zoals model Chrissy Teigen, trots hun #stretchmarks zien. Er zijn bijna 900.000 berichten met deze tag!
Reageer of stel een vraag
0 reacties