All of me loves all of me: ontwikkel de beste relatie met jezelf

zelfliefde

Zelfliefde: je leest er steeds meer over. Maar het is niet zo makkelijk als mensen op sociale media ons willen laten geloven. Je gaat niet opeens van jezelf houden als je dagelijks een avocado naar binnen schuift of je hult in yogabroek of dat allebei doet én het documenteert op Insta. Om de beste relatie met jezelf te ontwikkelen moet je bereid zijn om hard te werken. In sommige gevallen moet je gedachtenpatronen en gewoontes doorbreken en in het lastigste geval zelfs banden verbreken met anderen.

De beste relatie met jezelf: zelfliefde

Zelfliefde willen we allemaal wel bereiken. Kijk jij ook met afgunst naar mensen die zeggen dat ze zichzelf helemaal hebben geaccepteerd? Of die altijd gelukkig lijken te zijn? Wees gerust: niemand is 100% van de tijd happy. Zelfliefde kan er wél aan bijdragen dat jij je makkelijker en vaker blij voelt.

Als je meer van jezelf wilt gaan houden, dan draait dat om meer dan het accepteren van alleen je lichaam. Het gaat erom dat jij alles wat je bent en meemaakt accepteert. Een voorbeeld: in plaats van jezelf af te kraken omdat je de rode vlaggen in een relatie niet zag, accepteer je dat je liefdesverdriet hebt. Of: je accepteert dat je lange tijd niet goed voor je lichaam hebt gezorgd, maar bent van plan om dat nu wel te gaan doen. Het gaat erom dat jij naar jezelf kijkt met compassie en jezelf op nummer één zet.

Goed voor jezelf zorgen

Het belangrijkste punt om een goede relatie met jezelf op te bouwen, is dat je je eigen fysieke en mentale gezondheid heel belangrijk of misschien wel het belangrijkst vindt. Je leert dat je eerst voor je eigen behoeftes moet zorgen en je welbevinden niet opgeeft om anderen te plezieren. Je weet wel: net zoals dat je in het vliegtuig eerst je eigen zuurstofmasker op moet zetten en dan pas dat van een ander. In sommige gevallen betekent dit dat je nee gaat zeggen, waar je eerder ja zei. Vraagt een vriendin je te helpen bij haar verhuizing, maar heb je nauwelijks tijd voor jezelf? Zeg nee. Wil je graag gezonder leven? Sla die alcohol af. Dat iemand vervolgens zegt dat dat saai is, zegt meer over hen dan over jou.

Zelfliefde: je emoties accepteren

Als je de beste relatie met jezelf wilt ontwikkelen, dan is het belangrijk om emoties de vrije loop te halen. Je hoeft ze niet meer weg te stoppen. Wees niet bang om toe te geven dat jij je eenzaam voelde tijdens de feestdagen, maar accepteer dat het zo is. Het altijd maar verzetten tegen gevoelens is verleden tijd: vanaf nu ga je niks meer wegstoppen.

self love guide

Zeven simpele stappen om meer van jezelf te gaan houden

Wat kun je dagelijks doen om meer van jezelf te gaan houden?

1. Wees dankbaar

Wees dankbaar voor wat je hebt. Als iets tegenzit, dan is het soms prettig om even het grotere plaatje te zien. Niet omdat jouw gevoelens er niet mogen zijn, maar het kan je wel helpen om te relativeren. Je kunt je gedachten ordenen in een dagboek, schrift of speciale selfcare agenda.

2. Wees lief voor jezelf

Als je over en tegen jezelf praat, doe dit dan met liefde en compassie. Wees dus niet negatief als je in de spiegel kijkt, maar ook niet als je beslissingen neemt die je achteraf gezien beter niet had kunnen nemen.

3. Luister naar je lichaam

Raakt jouw lichaam overstuur van bepaalde dranken of voedingsmiddelen? Dit is een teken dat je ze misschien beter niet kunt nemen. Heb je last van een zere nek, omdat je gespannen bent? Kies er dan voor om bewust te ontspannen, om zo beter met de situatie om te kunnen gaan. Heb je last van hoofdpijn of droge ogen, maar blijf je toch eindeloos doorscrollen door je socialmediafeed? Leg je telefoon bewust aan de kant.

4. Zorg goed voor je lichaam

Terugkomend op het vorige punt: we proberen je niet te verbieden om ooit nog iets lekkers te eten. Sterker nog: we zijn er helemaal voor om onszelf af en toe verwennen met onze favoriete pizza of chocoladereep. Maar probeer in de basis gezond te leven. Dit houdt in dat je gezond eet, voldoende water drinkt, regelmatig beweegt en naar buiten gaat. Ook probeer je voldoende te slapen. Niet omdat het moet, maar omdat je geeft om je lichaam. En vergeet je seksuele gezondheid niet! Verwen jezelf met een heerlijke vibrator bijvoorbeeld.

5. Geef aan waar jouw grenzen liggen

De beste relatie met jezelf bouw je op als jij duidelijk aangeeft waar jouw grenzen liggen. Dit kan in een toxic relatie met een partner zijn, maar ook met vrienden of zelfs met je ouders. Het is moeilijk om een grens te stellen: het kan pijnlijk zijn om een vriendschap of band te verbreken. Uiteindelijk zal het het beste voor jou zijn. Overigens gaat grenzen stellen niet alleen over toxic relaties: je stelt ook een grens door bijvoorbeeld geen boeken meer uit te lenen aan de ene vriend die er niet zuinig mee omgaat. Wellicht vind je dit lastig: accepteer die gevoelens, want je mag het ook lastig vinden. Maar uiteindelijk zie je weer een keer een boek bij hem thuis op de grond liggen en ben je blij dat het niet van jou is.

Lees ook: Goede voornemens: hoe houd je ze vol?

6. Wees mindful

Je kent de term mindfulness vast wel. Het is het besef wat je in het hier en nu meemaakt. Je verlangt dus niet terug naar het verleden, kijkt niet te ver in de toekomst, maar ben je bewust van het heden. Een leuke oefening om meer mindful te worden en je helemaal in het nu te brengen, is de volgende:

Neem een moment pauze. Vervolgens bedenk je: vijf dingen die je ziet, vier dingen die je hoort, drie dingen die je voelt, twee dingen die je ruikt en één ding wat je proeft.

7. Doe dingen omdat je ze nodig hebt, niet omdat je ze wilt

Als je keuzes gaat maken op basis van of je ze nodig hebt, in plaats van dat je ze wilt, dan leer je andere keuzes maken. Misschien wil je graag je vrijgezellenfeest in Londen geven, met een grote groep vriendinnen en met knallende kurken: omdat het zo leuk staat op Insta en omdat ‘het zo hoort’. Wat je nodig hebt kan wel iets heel anders zijn, zoals een fijne high tea met je bestie of helemaal geen feest, omdat je al stress krijgt van het idee. Misschien wil je heel graag naar bed met die knappe broer van je vriendin, maar weet je nu al dat het een onenightstand zal zijn, terwijl je eigenlijk heel graag een relatie wilt. Wat je wil, is niet per se wat jij nodig hebt.

Door de relatie met jezelf te verbeteren, sta jij in de toekomst sterker in je schoenen. Zie zelfliefde als een stuk gereedschap, dat je helpt om beter door lastige momenten in je leven te komen.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?