Celebrate self-love! Wat betekent zelfliefde voor jou?

zelfliefde

Zelfliefde. Het roept beelden op van gezichtsmaskers, eindeloos badderen en meditatiesessies in wolken wierook. Maar zelfliefde gaat veel verder dan goed voor jezelf zorgen. Wat is zelfliefde eigenlijk? Waarom is het zo belangrijk en wat kan het in harde, competitieve tijden voor je betekenen?

De belangrijkste relatie in je leven is de relatie met jezelf. Toch is het soms lastig om écht van jezelf te houden. Veel mensen zijn onzeker, worden overmand door negatieve gedachten of zijn veel te kritisch op zichzelf.

Dat is niet zo gek, in een wereld waarin we onszelf door sociale media en bewijsdrang continu met anderen vergelijken. Maar het is wel jammer, want we zitten stukken lekkerder in ons vel wanneer we leren om onszelf de moeite waard te vinden. Los van wat anderen van ons vinden.

Wat is zelfliefde?

Voor veel mensen kleeft er een negatieve bijklank aan het woord zelfliefde. Ze denken aan arrogantie, narcisme of een overdosis trots. Niets is minder waar.

Zelfliefde betekent simpelweg dat je jezelf waardeert en respecteert. Dat je vrede hebt met wie je bent, ook met de minder fraaie kanten van jezelf. Dat je voelt dat je er mag zijn, dat je mild naar jezelf kunt kijken en dat je accepteert dat je soms uit de bocht zult vliegen en fouten zult maken.

Megalomaan

Als het om zelfliefde gaat, hebben we het dus niet over megalomane narcisten die vooral heel dol zijn op zichzelf. We hebben het juist over mensen die een gezonde relatie met zichzelf hebben opgebouwd. Die weten hoe ze naar binnen moeten keren en van zichzelf kunnen houden zoals ze zijn. Inclusief alle schoonheidsfoutjes.

Dat is niet makkelijk. Sterker nog, het kan lang duren voordat je op het punt bent belandt dat je jezelf accepteert zoals je bent. Of het nu om je lichaam, je emoties of je kleine gewoonten gaat. Of over de beslissingen die je gedurende je leven hebt gemaakt. Het is best een uitdaging om te erkennen dat je incompleet bent als mens en hopeloos tekort kunt schieten. Dat ook jij fouten maakt, scheve schaatsen kunt rijden en mensen kunt kwetsen.

Ideaalbeeld

Veel mensen willen dat helemaal niet weten. Ze bouwen uit zelfbescherming een ideaalbeeld van zichzelf op. En ze durven niet onder ogen te zien dat ook zij fouten maken en leggen de schuld altijd bij een ander.

Maar er zijn ook mensen die juist gebukt gaan onder zware schuldgevoelens wanneer er iets misgaat. Dit soort types is doorgaans heel streng voor zichzelf. Ze twijfelen continu aan zichzelf en halen hun eigenwaarde uit de relaties en vergelijkingen met anderen. Ze zijn vaak bang om zelf dingen te beslissen of te ondernemen en durven zichzelf nooit op de eerste plek te zetten.

Beide types lijden aan een gebrek aan zelfliefde. Omdat ze niet écht in de spiegel durven te kijken. En omdat ze zich daardoor ofwel grenzeloos overschatten ofwel grenzeloos onderschatten.

zelfliefde

Waarom vinden we het moeilijk van onszelf te houden?

Zoals gezegd, is het niet altijd even simpel om jezelf de moeite waard te vinden. En het werkt niet mee dat we in een samenleving leven waarin we de hele dag met ideaalbeelden om de oren worden geslagen. In navolging van de perfecte plaatjes geloven we dat alles moet kunnen, dat alles maakbaar is en dat we tot alles in staat zouden moeten zijn.

Eigen, stomme schuld

Mislukt er iets? Dan is dat onze eigen, stomme schuld. We zijn zo ontzettend streng voor onszelf en kunnen er nauwelijks mee omgaan wanneer we tekortschieten. We willen presteren, meer spullen kopen, er tiptop in orde uitzien en successen etaleren. En ondertussen vergeten we onszelf en waar het echt om zou moeten draaien. We laten ons leiden door wat anderen van ons verwachten, niet door onze eigen drijfveren en verlangens.

Want dat de samenleving hoge eisen aan ons stelt is één ding. Het wordt pas echt zorgwekkend wanneer we die verwachtingen serieus gaan nemen. En van onszelf gaan verwachten dat we eraan voldoen. Dat is gedoemd te mislukken, natuurlijk, en daarom zwelgen veel mensen in hun onzekerheden en zijn ze er een ster in om zichzelf naar beneden te praten. Natuurlijk is het goed om af en toe kritisch op jezelf te zijn. Maar wanneer negatieve en irreële gedachten de overhand nemen, verzink je in een neerwaartse spiraal waar het moeilijk uit te klimmen is.

Kritisch stemmetje

Dat kritische stemmetje mogen we dan ook best wat vaker het zwijgen opleggen. Het is namelijk funest voor je zelfbeeld en zelfvertrouwen. Wanneer je er ergens al van overtuigd bent dat je weinig waard bent, zal elke gebeurtenis die die angst bevestigt nieuwe deuken en butsen in je zelfbeeld opleveren. Tot je alleen nog maar bibberend in een hoekje boos op jezelf ligt te zijn.

Vorm dat stemmetje dus om tot een stem die wat zachter en vriendelijker klinkt. Als je mild bent voor jezelf, en als je jezelf je fouten en tekortkomingen kunt vergeven, bouw je niet alleen een betere relatie met jezelf op. Maar ook met de mensen om je heen. Je wordt opener, spontaner en je laat die eeuwige vergelijkingsdrift en competitiedrang varen, waardoor je simpelweg een prettiger persoon wordt om bij te zijn. Het zorgt ervoor dat je echt contact met anderen krijgt.

Luisteren naar jezelf

Je durft bovendien beter te luisteren naar wat je zelf wilt, in plaats van naar wat de maatschappij of je Instagram-feed je vertelt. Realiseer je dat die hoge eisen niet haalbaar zijn en dat dit oké is. Dat je jezelf beschermt wanneer je je daar niet door laat leiden.

Haal je zelfvertrouwen dus uit jezelf. Niet uit het oordeel van anderen. Maar al te vaak leunen we op wat de buitenwereld van ons vindt. Het is belangrijk dat je eerst ontdekt wat jij nu eigenlijk van jezelf denkt. Je krijgt geen vertrouwen door te jagen op het vertrouwen en de likes van anderen.

En realiseer je dat alle mensen feilbaar zijn. Iedereen maakt fouten en als je je dat realiseert, kun je ook milder en liever zijn voor jezelf. Het geeft je bovendien het gevoel dat je dichter bij anderen staat. We verschillen in wezen niet zoveel van elkaar. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje.

Wat kan zelfliefde voor je doen?

Oké, op een rijtje. De voordelen van een liefdevolle relatie met jezelf!

  • Wanneer je van jezelf hebt leren houden, sta je veel zelfverzekerder en gelukkiger in het leven. Je vergelijkt jezelf niet meer continu met anderen en je durft beslissingen te nemen omdat die goed zijn voor jou. Niet omdat je denkt dat je daarmee aan maatstaven van anderen voldoet.
  • Wanneer je jezelf accepteert zoals je bent, ontstaat er een stevige basis in jezelf. Een basis waar je altijd weer op terug kunt vallen, wat er ook gebeurt. Dat maakt je sterker en zelfstandiger. Want als je je eigenwaarde af laat hangen van anderen, is er niets om naar terug te keren wanneer je hun bevestiging kwijtraakt.
  • Wanneer je je minder laat beïnvloeden door anderen, neem je dingen minder persoonlijk. Je betrekt het allemaal niet meer zo op jezelf en hoeft minder aan jezelf te twijfelen. Je weet namelijk zelf wel waar je voor staat en wat voor jou het beste is. Dat geeft zelfvertrouwen en controle over je eigen leven en beslissingen. En rust.
  • Je krijgt oog voor alles wat mooi en bijzonder is aan jou. Je zelfvertrouwen groeit en je gunt jezelf het allerbeste. De liefde, bevestiging en troost die je normaal gesproken buiten jezelf zoekt, kun je ook in jezelf vinden. En dat voelt als een hele bevrijding.
  • Je wordt ook liever naar anderen. Het cliché is waar, je kunt pas van anderen houden als je geleerd hebt van jezelf te houden. Omdat je je goed voelt over jezelf, word je vriendelijker, opener en empathischer naar anderen toe.

Jezelf liefhebben als recept voor een mooiere wereld? Ja, misschien wel!

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?