Emotioneel vreemdgaan: wat is het en hoe voorkom je het?
Bij vreemdgaan denk je waarschijnlijk aan seks met iemand anders dan je partner: zoenen, handwerk of met iemand naar bed gaan worden er vaak onder geschaard. Maar vreemdgaan is niet altijd fysiek. Wellicht heb je wel eens gehoord van emotioneel vreemdgaan. Of heb jij je er wel eens schuldig aan gemaakt. Wat wordt nu beschouwd als emotioneel vreemdgaan? Die grens is voor iedereen anders, simpelweg omdat iedere relatie anders is. Als stel bepaal jij je eigen grenzen bij fysiek of emotioneel vreemdgaan. Hoe voorkom je een emotionele affaire? Daar helpen wij je mee met dit artikel.
De grenzen van emotioneel vreemdgaan
Emotioneel vreemdgaan is nooit zo zwart wit als het lijkt. Eigenlijk kun je emotioneel vreemdgaan het beste omschrijven als een vriendschappelijke relatie omslaat in een relatie waarin jij romantische of seksuele gevoelens voor die ander ontwikkelt. En dat terwijl je een monogame relatie hebt. Vreemdgaan op emotioneel gebied doe jij dus als je de grens van vriendschap overschrijdt en dingen doet of denkt die je niet aan jouw partner wilt vertellen.
Emotioneel vreemdgaan: komt vaker voor dan je denkt
Emotioneel vreemdgaan wordt vaak niet gezien als vreemdgaan. Zo ontstaat het dat mensen vaker een emotionele affaire hebben dan ze lief is. De grens is vager dan wanneer jij met iemand het bed in duikt. Wist je dat ongeveer 45 procent van de mannen en 35 procent van de vrouwen toegeeft wel eens de grens te overschrijden. Dat is twintig procent meer dan de mensen die toegeven fysiek te zijn vreemdgegaan. Niet iedereen weet wanneer je de grens van overschrijdt. Door alle moderne technologieën, zoals social media en WhatsApp, is het nog makkelijker om emotioneel vreemd te gaan. Heb jij al bepaald waar jouw grens ligt? En hoe denkt jouw partner er over?
Wat valt onder emotioneel vreemdgaan?
Hoe weet je of je emotioneel vreemdgaat? De beste meetlat om dat te bepalen, is je af te vragen: als ik dit met mijn geliefde deel, wordt hij of zij daar dan boos of verdrietig door? Of; hoe zal ik het vinden wanneer de situatie andersom zo is? Mogelijk wil je partner dat je direct al het contact verbreekt en die andere persoon niet meer ziet of spreekt. Sommige mensen vinden klagen over je partner tegen iemand anders een vorm van emotioneel vreemdgaan. Maar er zijn veel meer voorbeelden. Een paar voorbeelden van emotioneel vreemdgaan:
- Liegen tegen je partner over hoe close je bent met die ene collega of goede vriend(in);
- Berichten versturen die de grens van seksualiteit of romantiek opzoeken;
- Die berichten vervolgens wissen op je telefoon;
- Bellen met een ander en het gesprek uit jouw gespreksgeschiedenis verwijderen;
- Een maatje op het werk met wie je het net iets te gezellig hebt;
- De ander belangrijke dingen eerder vertellen dan dat jij het je partner vertelt.
De gevolgen van een emotionele affaire
Vreemdgaan, in welke vorm dan ook, doet pijn. Stel je eens voor dat jij erachter komt dat je partner wel heel intieme berichten stuurt naar zijn knappe, vrouwelijke collega. Ben je dan gekwetst en achterdochtig? Grote kans! Andersom zal jouw geliefde zich waarschijnlijk net zo gekwetst voelen als jij berichtjes blijft uitwisselen met die knappe ex. Realiseer jij je dat je emotioneel vreemdgaat, dan is het belangrijk om een gesprek te voeren met je partner. Wees niet bang om met elkaar te praten, want dat er iets moet gebeuren is duidelijk. Praat om jullie grenzen van emotioneel vreemdgaan te bepalen. Als jullie echt van elkaar houden, is het gemakkelijk je aan die grenzen te houden. Praat ook om te kijken hoe jullie de relatie weer gezond kunnen krijgen. En als het praten niet lukt, is het misschien tijd om andere acties te ondernemen.
Tips om een affaire op emotioneel gebied te voorkomen
De grootste reden om emotioneel vreemd te gaan, is het missen van een emotionele connectie met je eigen partner. In de wereld zoals die er nu uitziet, is het heel gemakkelijk elkaar kwijt te raken. Hoe vaak app jij niet tijdens een etentje met je geliefde. Of kijk je wat er op Facebook staat terwijl jullie samen op de bank zitten. Maak jij je wel eens schuldig aan het online begroeten van anderen, op social media of met een berichtje, voordat jij je man of vrouw een kus hebt gegeven? Zo ontstaat het dat jij je soms eenzaam voelt of verwijderd van je partner, terwijl jullie fysiek dicht bij elkaar zijn. Het is dus ook gemakkelijk om geheimen te bewaren voor je partner, terwijl jij tegen hem of haar aan zit. Wees bewust van jullie handelingen en hoe jullie met elkaar omgaan. Wil je niet emotioneel vreemdgaan, blijf dan altijd je best doen voor je partner en praat met elkaar. Neem afstand van die ene interessante collega. Besef je dat een emotionele affaire ook tot een fysieke affaire kan leiden. Dat wil je jezelf én de ander niet aandoen.
Lees ook: Hoe overleef je een gebroken hart?
Reageer of stel een vraag
0 reacties