Feminist overdag, sub in de nacht: gaat dat samen?

Feminist overdag, sub in de nacht: gaat dat samen?

Je laten slaan, handen om je keel, je laten vertellen wat jij moet doen, op handen en voeten kruipen omdat jouw partner dat zegt. Kun je overdag een feminist zijn en je ‘s avonds laten vernederen in de slaapkamer?

Veel vrouwen die overdag strijden voor vrouwenrechten, zoals een gelijk loon, maar tegelijkertijd geil worden van een flink potje slaag, voelen een conflict vanbinnen. Hoe kunnen ze zo goed opkomen voor hun eigen rechten en die van andere vrouwen, terwijl ze zich later laten vernederen door een partner voor hun seksuele genot?

Feminist en sub zijn: kan dat?

Een feminist is iemand die opkomt voor de rechten van de vrouw. Feministen strijden tegen ongelijke machtsverhoudingen tussen mannen en vrouwen. Dit kan zijn tijdens demonstraties, maar dat hoeft niet per se zo te zijn. Het gaat erom dat de feminist (dat kan ook een man zijn) vindt dat mensen een gelijke behandeling verdienen. En dat is precies waar de schoen wringt in de vraag of iemand overdag een feminist kan zijn en ‘s nachts een sub.

Een sub (of submissive) is namelijk iemand binnen BDSM (Bondage & Discipline, Dominance & Submission en Sadism & Masochism) die graag onderdanig is. Zij ondergaat dus graag een pak slaag van haar dominante partner en zal dingen doen die de partner haar opdraagt. Denk aan de film 50 Shades of Grey: Anastasia is de onderdanige vrouw. Maar hoe gaat dat samen met het strijden voor gelijke rechten?

Ruige seks en feminisme kunnen naast elkaar bestaan

“Ik weet dat veel feministen moeite hebben met hun voorkeur voor ruige seks,” zegt sexblogger Sugarcunt. “Dit komt omdat zij weten dat zulke ruige seks, met slechte intenties, voor misbruiksituaties kan zorgen. Hierdoor denken ze dat ze een verkeerd signaal sturen. Ik ben het daar niet mee eens: ik ben feminist en ik houd van ruige seks.”

Ruige seks zorgt juist voor empowering van de feminist

Alex Gillon van Consensual Roughness: “Als we het hebben over ruige seks, dan praten we eigenlijk over de machtsdynamiek in bed en of het feminisme wel bestaat in deze ongelijke machtsdynamiek. Het lijkt erop dat de dominante partij meer macht heeft. Dat klopt echter niet. Er zijn namelijk twee heel belangrijke elementen: toestemming van de ene partner en toestemming van de ander.”

Door vooraf te bespreken wat de submissive wel of niet wil doen en ondergaan, voorkom je het gevoel dat je wordt gebruikt. “Als feminist haat je het waarschijnlijk om nageroepen te worden op straat, terwijl datzelfde woord opeens heel opwindend klinkt als jouw partner het in je oor fluistert, samen met een potje slaag,” zegt Gillon. “Zo lang jullie je aan de vooraf gegeven toestemming houden heeft de vrouw in kwestie misschien nog wel meer macht dan de dominante partner.”

Feminist wil ruige seks, omdat het kan

Als feminist ben je krachtig genoeg om je te beseffen dat jij zelf mag bepalen wat je lekker vindt. Jij hoeft je niet te houden aan de grenzen die de maatschappij – of jijzelf – jou oplegt. Feministen willen zelf bepalen wat ze wel of niet met hun lichaam doen. Dat gaat van het wel of niet dragen van make-up tot het wel of niet laten staan van lichaamshaar. En daarbij hoort ook de beslissing of jij je wel of niet wilt laten slaan, een hand om je keel wilt voelen en of jij je in je gezicht laat spugen.

Feministische seks is wat jij er van maakt

“Wat niet feministisch is,” zegt seksueel docent Shanna Katz, “is mensen vertellen hoe hun verlangens er zouden moeten uitzien of dat wat zij doen verkeerd is, alleen omdat het een andere definitie is van seks dan zij kennen.” Ze vult aan wat een echt feministische kijk is op seks, namelijk: “de ruimte en het recht van elke partner om zijn of haar gevoelens te delen en dat deze vervolgens ook erkend worden.”

Aftercare na ruige seks

Een bekende term binnen BDSM is aftercare. Deze nazorg houdt in dat de dominante persoon de rommel opruimt (indien die er is), maar het kan ook inhouden dat de dominante persoon de ander knuffelt, samen gaan douchen of dat de dom kookt voor de sub. In het algemeen wordt wel gezegd: hoe harder de sub gestraft is, des te zachter moet de aftercare zijn.

Tot slot: kun je een feminist en sub zijn?

Ja, dat kan. Want dat jij geniet van een dominante partner in bed, wil niet zeggen dat je ook in je dagelijkse leven gedomineerd wilt worden door anderen. En dan maakt het niet uit hoe rood je billen zijn van gisteravond.

Bekijk de populairste BDSM-artikelen voor beginners en gevorderden.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?