Help, geen klik tussen je partner en je familie!
Ach, Romeo en Julia. Een klassieker die niet voor niets telkens weer in een nieuw jasje wordt gestoken. Mensen herkennen zich in het noodlottige liefdesverhaal, waarin een opbloeiende romance genadeloos in de kiem wordt gesmoord door een afkeurende familie. Waarschijnlijk zijn hun ervaringen een tikkeltje minder extreem als in deze tragedie. Maar toch.
VVD’er in een socialistennest
Tja, de combinatie nieuwe liefde en kritische omgeving is niet altijd even gelukkig. Niet dat we ons à la Julia met een happy dagger op ons doodsbed neer zouden vleien, maar veel jonge lovers worstelen met de priemende ogen en een gebrek aan goedkeuring van hun ouders en vrienden.
De eerste introductie is dan ook een enorme mijlpaal. En een bron van zenuwen en potentieel gênante situaties, uiteraard. Misschien is jouw splinternieuwe aanwinst een rasechte VVD’er en sleep je hem en zijn driedelig pak naar een nest vol socialisten. Of misschien kom je uit een gezin waar iedereen een universitaire studie heeft afgerond en staat jouw vriend elke dag stenen te sjouwen in de bouw.
Onzichtbaar draadje
Wat de situatie ook is, het is altijd pijnlijk om te zien wanneer hooggespannen verwachtingen flink onderuit gaan. Zeker als je straalverliefd bent. Wat het extra moeilijk maakt, is dat de mening en de gevoelens van onze familie extra belangrijk voor ons zijn. Hoe onafhankelijk we ook zijn, er blijft altijd een onzichtbaar draadje gespannen tussen onszelf en waar we vandaan komen. Weinig meningen zijn belangrijker voor ons dan die van onze ouders, hoezeer we ons daar ook tegen afzetten.
Tegelijkertijd zijn we natuurlijk hoteldebotel van onze teder beminde. We willen dan ook niet in een positie gemanoeuvreerd worden waarin we moeten kiezen tussen de mensen van wie we houden. We willen dat onze ouders onze liefde accepteren, dat ze er open voor staan en dat ze ons steunen in de keuzes die we maken. Helaas krijgen we soms te maken met twijfels, kritiek en vooroordelen. Blijft het enthousiasme van een of van beide kanten uit? Dan kan dat zowel de romantische als de familiale verhoudingen op scherp zetten.
Mr. Right van je familie
Of je omgeving er nu doekjes om windt of niet, er kunnen allerlei redenen zijn waarom ze niet staan te juichen om jullie liefde. Misschien vinden ze dat jullie niet bij elkaar passen, denken ze dat hij niet goed genoeg voor je is of zijn ze bang je kwijt te raken.
Remember de 80’s-Klassieker ‘She’s out of control’? Sommige ouders gaan Tony Danza in overdrive en hebben op elke verovering kritiek, hoe aardig de manspersoon in kwestie ook is. De veranderende rol van dochter naar volwassen vrouw en partner is natuurlijk een proces om van te slikken, maar voor sommige ouders komt deze periode altijd te snel. Als je ouders werkelijk iedereen met fronsende wenkbrauwen bejegenen, is het verstandig jezelf neer te leggen bij de feiten.
Die Mr. Right van je familie? Die zul je dan nooit vinden. En dat hoeft ook niet, want het gaat erom dat je iemand vindt die goed is voor jou. Je omgeving hoeft niet in katzwijm te vallen bij je vriendje. Als jij dat maar doet. En als je ouders jouw liefdeskeuzes niet kunnen respecteren, dan moeten ze zich realiseren dat ze je uiteindelijk kwijt kunnen raken. Of in ieder geval een deel van jou, omdat je zult besluiten om dat deel van je leven niet meer met hen te delen.
Liefde maakt blind
Tegelijkertijd bestaat er zoiets als verblind zijn door de liefde. En de mensen die dicht bij je staan, zijn vaak de eerste die het zien wanneer jullie match niet bepaald made in heaven is. Soms zien anderen problemen die we zelf nog niet zien. Omdat we zo verliefd zijn dat we negatieve eigenschappen of patronen simpelweg negeren, bijvoorbeeld. Liefde en lust leggen een bloemig, rozerood waasje over de realiteit, waardoor we verstrikt kunnen raken in een ongezonde relatie.
Als je ouders een minder vrolijk perspectief op jullie relatie hebben, kan dat teleurstellend zijn. Maar er zijn situaties waarin het wijs is om toch wat scherper te luisteren naar wat ze tussen neus en lippen door zeggen. Zou je vriend echt een onbetrouwbare player kunnen zijn of een niksnut met een enkeltje richting bumville? Natuurlijk kan het zo zijn dat ze de plank faliekant misslaan. Maar wanneer meerdere mensen in je omgeving voorzichtig hun twijfels uitten, is dat vaak een teken aan de wand.
Zet je roze bril even af
Bovendien zit er een significant verschil tussen conservatieve ouders die stijl achterover slaan van een tatoeage hier en daar en oprecht bezorgde ouders die zien dat je slecht wordt behandeld. Waarom mag je omgeving hem niet? Gaat het om vooroordelen of zijn ze bezorgd om jouw welzijn en hebben ze het beste met je voor? Sta daar bij stil en neem hun zorgen serieus. Dat betekent natuurlijk niet dat je je vriend zonder pardon moet dumpen, maar het betekent wel dat zij misschien iets spotten waar jij in je verliefde staat overheen kijkt.
In die eerste weken of maanden wordt je kritisch vermogen namelijk ernstig belemmerd door in het rond springende hormonen. De waarschuwingssignalen staan meestal al te knipperen, maar zelf ben je bevangen door een verliefde roes en heb je niets, nada, noppes door. Je omgeving heeft het echter wél in de gaten. Kunnen ze precieze en rake voorbeelden geven van manieren waarop je wordt gekleineerd of van je sociale leven wordt losgeweekt? Wuif hun zorgen dan niet weg, maar luister ernaar en reflecteer erop. Probeer die roze bril even af te zetten.
Verbeter de relatie tussen je partner en je familie
Alas, soms is er geen sprake van onheilspellende redenen, maar liggen de karakters of de achtergronden van je boo en je oldies elkaar gewoon niet. Of zijn kleine irritaties zich gaan opstapelen tot niemand meer weet waarom die Koude Oorlog eigenlijk is ontstaan.
Dus wat kun je doen als je jezelf continu ziet blauwhelmen tussen je partner en je omgeving? Een paar tips!
Praten, praten, praten
Natuurlijk zou je die olifant in de kamer kunnen negeren, maar uiteindelijk groei je daardoor alleen maar verder uit elkaar. Ben je wel eens op een familiedinertje geweest waar alles op het eerste gezicht koek en ei leek? Maar waar je de spanning uiteindelijk voelde snijden? Dat gebeurt er wanneer mensen hun conflicten niet uitspreken en begraven onder meters modder. Natuurlijk zijn de intenties altijd goed. We willen niet dat onze families uit elkaar vallen en we willen er samen het beste van maken. Maar als niemand over zijn irritaties praat, blijven ze doorwoekeren totdat elke onschuldige opmerking de bom kan laten barsten.
Wanneer je merkt dat het niet lekker loopt tussen je partner en je ouders of vrienden, is het daarom slim om de koe bij de horens te vatten. Vraag aan je omgeving waarom ze zo kritisch zijn en probeer tot de kern van hun antipathie door te dringen. Op die manier ontdek je of hun afkeer gegronde redenen heeft of gebaseerd is op vooroordelen. Bespreek de situatie ook met je partner en wees open naar beide partijen: zo weten ze dat je geen kant kiest en alleen maar probeert om iedereen dichter bij elkaar te brengen. Als mensen echt met elkaar door één deur willen, moeten onderliggende gevoelens naar de oppervlakte komen. Zodat erover gepraat kan worden en er uiteindelijk begrip kan ontstaan.
Relatieproblemen? Deel niet alles met je familie
Soms wil je gewoon je ei kwijt. Heel normaal, maar niet altijd even verstandig. Stel dat de relatie tussen je partner en je familie al niet top is, dan zal een uitgebreid verslag van jullie laatste ruzie niet helpen. Omgekeerd kan spilling the beans een neutraal of positief beeld van je partner negatief beïnvloeden. Want in zo’n klaagsessie deel je natuurlijk alleen je twijfels, ergernissen en onenigheden. Je vriend kan een miljoen leuke en lieve eigenschappen hebben, maar op dat moment hoort de luisteraar alleen doemverhalen.
Wanneer jij en je geliefde jullie ruzie hebben bijgelegd, gaan jullie samen weer vrolijk verder. Maar jouw verhalen blijven ondertussen wél hangen bij degene die ze heeft aangehoord. Natuurlijk is er niks mis met advies vragen, maar wanneer je eenzijdig klaagt, kan er een ongebalanceerd beeld ontstaan dat de relatie tussen je partner en je omgeving negatief kleurt. Hang de vuile was dus niet om elk wissewasje buiten en bedenk dat het beter is als je omgeving niet alles van jullie relatie weet.
Gaat het verder dan een ruzietje of een irritatiebron? En voel je aan dat je relatie in een ongezond patroon terechtkomt? Dan is het natuurlijk wel een goed idee om je gevoelens en twijfels te delen, zodat de ander je een spiegel voor kan houden.
Hoppa, familie en partner samen op pad!
Is er hoop voor de relatie tussen je partner en je familie? En heeft het alleen een kleine kickstart nodig om uit de startblokken te komen? Dan loont het misschien om een losse, leuke activiteit te bedenken. Zodat iedereen de kans krijgt elkaar beter te leren kennen en elkaar in een nieuw licht te zien.
Kies een plek op neutrale grond: niet bij jou, niet bij hem en niet bij je ouders. Op die manier is de ruimte niet beladen en heeft niemand het gevoel dat hij zich op ‘vijandelijk territorium’ begeeft. Probeer de onderlinge verhoudingen vervolgens niet te forceren, maar zorg ervoor dat de dag zo natuurlijk en organisch mogelijk verloopt. Niemand wordt gedwongen om elkaar leuk te vinden, maar samen de dag doorbrengen zonder elkaar de hersens in te slaan? Yup, dat moet toch lukken.
Probeer deze samenkomsten op een reguliere basis te organiseren en wie weet. Misschien krijgt iedereen zo de kans om aan elkaar te wennen en elkaar daadwerkelijk te mogen. Vraag aan zowel je partner als je familie of ze hun best willen doen elkaar met een open blik tegemoet te treden. Zo worden negatieve interacties vermeden en ontstaat er ruimte voor positieve ervaringen die de relatie kunnen kantelen. Op naar een vrolijk familiediner waar de spanning niet meer voelt alsof je hem in plakjes kunt snijden!
Reageer of stel een vraag
0 reacties