Hoe vertel je iemand dat hij stinkt?

slechte geur

We kennen allemaal wel iemand die niet zo lekker ruikt. Of zelfs iemand die aardig stinkt. Heel onprettig, maar hoe vertel je iemand dat hij of zij een nare geur verspreidt? En waarom is het zo belangrijk dat je dat doet?

Of het nu een penetrante zweetlucht is of een knoflookadem, sommige mensen ruiken serieus onfris. En dan hebben we het niet over een sporadische overdosis zweet na een paar kilometer joggen, maar over een continue misselijkmakende geur. Dat is vervelend, zowel voor jou als voor degene die de onwelriekende odeur verspreidt. Want tja, misschien is diegene zich er wel helemaal niet van bewust. Maar merkt hij wel dat iedereen in zijn omgeving een stapje terug doet wanneer hij in de buurt komt.

Olifant in de kamer

Vaak hebben de meeste mensen in die omgeving last van de geur, maar durft niemand er wat van te zeggen. Zonde, want door zo’n olifant in de kamer zet je de relatie met ‘de stinker’ juist op het spel. Denk maar aan een werksituatie, waarin collega’s liever niet meer direct samen willen werken met iemand die overmatig zweet of een grafadem uitblaast.

Natuurlijk is het pijnlijk om het probleem aan te snijden, maar het is nog pijnlijk als iemand daardoor buitengesloten wordt. Meestal zijn ze zich namelijk van geen kwaad bewust, omdat je je eigen lichaamsgeur vaak niet ruikt. Maar wanneer ze weten dat ze stinken, snappen ze opeens wel waarom mensen in hun omgeving hen vaak vermijden of op een afstandje gaan staan. Wanneer iemand stinkt, maken we dat met subtiele signalen namelijk echt wel duidelijk. We doen een stapje terug, we houden onze hand vaker voor onze neus en we trekken soms onbewust een afkeurend gezicht wanneer diegene te dichtbij komt.

Toenadering en begrip

Nog vervelender is het als iemand het mikpunt wordt van roddel en achterklap. Wanneer iedereen er achter diens rug over klaagt, maar niemand het lef heeft om erover te praten met degene waar het over gaat. Mensen voelen dat echt wel aan en hoe zou je het zelf vinden om op zo’n manier te worden buitengesloten?

Het is dus belangrijk om eerlijk te zijn als iemand in je omgeving stinkt en jij en anderen daar last van hebben. Zelf zou je het tenslotte ook graag willen weten, toch? De kans is dan ook groot dat diegene het juist waardeert wanneer je open bent. Omdat hij zich er niet van bewust was, bijvoorbeeld, en er nu wat aan kan doen. Of omdat er een medische oorzaak is en hij er zelf niet over durfde te beginnen. Dan kan zo’n gesprek de opmaat zijn naar toenadering en meer begrip.

Zo pak je het gesprek aan

Het is en blijft een delicate kwestie, maar je kunt iemand wél helpen en beschermen tegen verdere schaamte of uitsluiting. Maar ja. Hoe kaart je zoiets aan, zonder de desbetreffende persoon op de tenen te trappen en nodeloos te kwetsen?

Vaak weten mensen zelf niet eens dat ze stinken en dan kan het een klap in het gezicht zijn als iemand ze nonchalant of bot vertelt dat ze last van hun geur hebben. Vermijd dus dat je een deuk in iemands zelfvertrouwen slaat en ga tactvol te werk. We hebben wat tips voor je op een rijtje gezet!

1: Leef je in de situatie in

Heb je er moeite mee om iemand te confronteren met zijn odeur? Kruip dan eventjes in zijn huid en probeer je voor te stellen hoe jij het zou vinden als niemand tegen je durfde te zeggen dat je stonk. En bedenk dan ook meteen hoe jij het probleem graag zou willen bespreken. Behandel een ander zoals je zelf behandeld wilt worden, dan ben je al een heel eind.

2: Kies een rustig plekje

Dit is natuurlijk geen onderwerp dat je en plein public op tafel gooit. Vraag daarom op een rustig moment of je diegene eventjes kunt spreken en kies een plek uit waar niemand jullie zal storen. Zet een kopje thee, creëer een prettige, veilige sfeer en neem de tijd. Zeg vervolgens dat het misschien een beetje ongemakkelijk is, en dat je hem niet wilt beledigen, maar dat je toch graag ergens over wil praten. Wees niet kritisch of afwijzend, maar probeer een open en begripvolle houding uit te stralen. Laat merken dat je aan zijn kant staat en dat hij zich nergens voor hoeft te schamen.

3: Wees direct en eerlijk

Mensen zijn vaak bang om iemand te kwetsen en gaan er daarom omheen praten. Maar het gevaar is dat de boodschap zo verloren gaat en er alleen maar meer onzekerheid ontstaat. Blijf daarom niet vaag in je bewoordingen. Met een algemene opmerking over hygiëne kan iemand meestal niet zoveel. Diegene kan zelfs denken dat hij een slechte adem heeft terwijl het probleem juist zijn lichaamsgeur of zweetvoeten is.

Paar voorbeeldzinnen:

-Ik vind het vervelend om te zeggen, maar je ruikt nogal sterk uit je mond. Herken je dat?’

-Ik weet niet zeker of je je er bewust van bent, maar ik merk dat je een penetrante lichaamsgeur hebt. Komt dat ergens vandaan?’

-‘Je moet hier niet van schrikken, maar je kleding ruikt vaak een beetje muf en ongewassen. Was je je daarvan bewust?’

-‘Ik vind dit heel lastig, maar ik zu het zelf ook graag willen weten als ik niet zo lekker ruik… Ik merk dat je soms een sterke lichaamsgeur hebt.’

Vertel nooit dat ook anderen erover praten, want dan gaat diegene zich alleen maar meer opgelaten voelen. Houd het dus klein en bij jezelf, je wilt niet dat hij bang is dat het hele kantoor of de hele vriendengroep over hem roddelt.

4: Kom met oplossingen

Laat vervolgens ruimte voor de ander om te reageren. En schrik niet van eventuele heftige reacties. Soms reageren mensen als door een wesp gestoken, ontkennen ze dat er een probleem is of verleggen ze het naar jou. Laat je niet verleiden tot een steekspel vol verwijten, maar blijf kalm en geef aan dat het gesprek op deze manier afgelopen is. Je hebt je best gedaan, misschien komt er een opening wanneer diegene alles heeft kunnen laten bezinken en misschien ook niet.

Maar meestal zal het goed gaan en is iemand blij dat je de moeite hebt genomen om te helpen. Ligt er geen medisch probleem aan ten grondslag en was diegene zich totaal niet bewust van de geur? Draag dan enkele oplossingen aan, zoals vaker kleding wassen, andere deodorant uitproberen of een mondhygiëniste in de arm nemen. Veruit de meest voorkomende oorzaken van nare geurtjes zijn overmatige consumptie van knoflook, tabak, alcohol en te veel koolhydraten en eiwitten. Maar ook weinig drinken of het ontbijt overslaan kan leiden tot een vieze adem. Gebrekkige lichaamshygiëne komt vaak voor bij ouderen, voor wie elke douchesessie een hele inspanning is. Afhankelijk van de situatie kun je dat soort oplossingen opperen.

En zet het vooral in perspectief. Iemand ruikt minder fris, dat is niet het einde van de wereld. Maar je kunt wel proberen er wat aan te doen. Uiteindelijk is dat de boodschap die je iemand, op een tactvolle en ondersteunende manier, mee wil geven.

 

 

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?