Seks na de bevalling: dit kun je wel en niet doen

baby en moeder

Seks na de bevalling: waarschijnlijk wil je er de eerste weken niet eens aan denken. Je moet lichamelijk herstellen, wennen aan jouw nieuwe leven en de nachten zijn de eerste weken gebroken. Een zwangerschap en bevalling veranderen veel aan je lichaam en ook mentaal verander jij enorm. Ook seks na de bevalling is anders. Het goede nieuws is dat als je eenmaal volledig herstelt, jouw verlangen naar intimiteit, je seksuele genot en jouw vermogen om van orgasmes te genieten, terugkomt. Soms zelfs sterker dan ooit.

Seks na de bevalling: wanneer mag het weer?

Gynaecologen en verloskundigen adviseren om de eerste zes weken geen seks na de bevalling te hebben. Zo kan jouw lichaam herstellen en heb je een kleine kans op infecties. De wond van jouw placenta is dan genezen en als het goed is de meeste hechtingen ook. De belangrijkste voorwaarde is dat je niet meer mag bloeden. Het lichamelijke herstel is voor iedere vrouw anders. Net als wanneer jij er geestelijk klaar voor bent om weer seks te hebben. Als jij er na die zes weken niet aan toe bent, dan is het uiteraard geen goed idee om toch te gaan vrijen. Je partner heeft daar, hopelijk, begrip voor en gaat respectvol met je om. Praat er samen over, zodat je partner begrijpt wat er in jou omgaat. Misschien ben je bang voor pijn bij penetratie, dan kunnen jullie een oplossing bedenken. Maar ook als je gewoon helemaal geen zin hebt, kun jij dit aangeven bij je geliefde.

Uit Brits onderzoek blijkt dat ongeveer 41% van de stellen na zes weken weer seks heeft. Na zes maanden was dit 94%. Het is dus helemaal niet gek als jij langer wilt wachten dan die zes weken.

De meest voorkomende problemen bij seks na de bevalling

Veel vrouwen zijn extra opgewonden tijdens hun zwangerschap, vanwege alle hormonen in het lichaam. Ook vlak na jouw bevalling is je hormoonhuishouding nog niet de oude. Toch wil dat niet zeggen dat jij dan nog steeds veel zin hebt in seks. Dit zijn de meest voorkomende problemen waardoor vrouwen geen zin hebben in seks na de bevalling:

  • Vaginale droogheid
  • Dun en gevoelig vaginaal weefsel
  • Verlies van elasticiteit in vaginaal weefsel
  • Last van littekenweefsel en hechtingen
  • Pijn en bloeden
  • Spieren die nog niet op hun plek zitten
  • Vermoeidheid
  • Laag libido

Ingeknipt? Stel seks even uit

Ben je ingescheurd of ingeknipt bij de bevalling? Dan kan het nodig zijn om langer te herstellen. Ook als jij nog steeds bloed verliest na die zes weken, is het verstandig te wachten met seks na de bevalling tot dit helemaal voorbij is. Alles om infecties te voorkomen. Wanneer je nog een wond hebt, is de kans grotere dat die gaat ontsteken door wrijving, sperma of glijmiddel. Heb je al wel zin om weer te genieten van seksuele sensaties? Probeer eens rustig te masturberen en wen alvast aan het gevoel. Spoel na de tijd je vagina met warm water. Dan weet je zeker dat je de kans op infecties verkleint.

Seks na de bevalling: keizersnee

Bij een keizersnee lijkt je vagina gespaard gebleven. Maar vergis je niet, ook een keizersnede heeft soms gevolgen voor het gevoel in jouw vagina. Vooral wanneer jij eerst geprobeerd hebt om vaginaal te bevallen. En wat te denken van de hormonen? Die zijn hetzelfde als bij een vaginale bevalling en kunnen dus zorgen voor dezelfde problemen. Ook droogheid, een dunne huid en minder elasticiteit in de vagina komen voor na een keizersnee. Vergeet ook niet dat een keizersnee één van de zwaarste buikoperaties is. Wanneer jij begint aan seks na de bevalling als je weer helemaal bent hersteld, geniet jij er zoveel meer van.

Zo ga je om met problemen bij seks

Schrik niet van de lijst met de meest voorkomende problemen bij seks na de bevalling. Je hoeft er geen last van te hebben. Als jij dat wel hebt: kijk dan naar een oplossing. Vaginale droogheid los je op door veel glijmiddel te gebruiken. Heb jij last van een gevoelige vagina of van het littekenweefsel na een knip? Doe rustig aan! Begin met stimuleren, gebruik jouw (partners) vingers en bouw het rustig op. Als penetratie met een penis of dildo nog niet fijn voelt, doe een stapje terug: gebruik bijvoorbeeld een kleiner speeltje waarvan je wel kunt genieten. Of laat penetratie voorlopig helemaal links liggen. Er zijn zoveel andere manieren om jezelf én je partner te verwennen. Niets moet, alles mag. Voel je nooit schuldig: jij hebt een kind gebaard.

Seks na de bevalling is anders

De eerste keer seks na de bevalling is spannend. Hoe reageer jij? Doet het pijn? Voelt jouw lichaam nog hetzelfde? En hoe ziet het er uit voor je partner? Kun je nog volop genieten van stimulatie en penetratie? Een hoop vragen en onzekerheden die door je hoofd kunnen spoken. De eerste drie maanden na de bevalling is seks voor veel vrouwen anders. Door de hormonen, door andere prioriteiten in het leven, maar ook door spanning. Bij een orgasme trekt de baarmoeder samen. Aangezien jij net bent bevallen, kan dit gevoelig zijn of ronduit pijnlijk. Bespreek vooraf jouw angsten met je partner, maar zeker ook jouw verwachtingen van seks na de bevalling. Samen ontdekken jullie een nieuwe manier om weer te genieten van seks na de bevalling.

Lees ook: Vaginaballetjes: hoe werken ze en hoe train je ermee?

Wat borstvoeding doet met jouw seksleven

Dacht je dat jouw borsten vol waren tijdens de zwangerschap? Wacht maar tot een paar dagen na de bevalling! Of jij nu borstvoeding geeft of niet: jouw borsten trekken de aandacht. Wanneer jij jouw kleine voedt met je borsten, blijven ze groot. Veel vrouwen genieten van het grotere formaat. Misschien voel jij je er ook aantrekkelijker door. Wat goed is om te weten, is dat je borsten kunnen lekken als je opgewonden raakt. Als jij dit geen prettig gevoel vindt, voed je kindje dan voor de seks of kolf de melk af. Gebeurt het lekken toch? Schaam je niet! Er zijn partners die dit ontzettend sexy vinden. Je zou kunnen overwegen om jouw beha aan te houden. Overigens zorgt borstvoeding er ook voor dat jouw libido lager is: dit komt door het hormoon prolactine wat je aanmaakt door te lacteren.

Weer genieten van seks na de bevalling

Na het krijgen van een baby hebben de meeste vrouwen minder seksuele verlangens om verschillende redenen. Het herstel, lichamelijk én geestelijk, duurt weken. Soms zelfs maanden. Gedurende die tijd vinden veel vrouwen het moeilijk om zelfs maar te overwegen om seks te hebben. Dat betekent niet dat jouw seksualiteit voor altijd weg is, alleen dat je nu andere prioriteiten hebt. Wees gerust, als je weer hersteld bent, komt alles terug. Jouw verlangen naar seks na de bevalling, intimiteit met je partner en jouw vermogen om te genieten van het klaarkomen. Door die gevoeligheid, zijn die soms sterker dan ooit.

Kun je direct na de bevalling weer zwanger raken?

Je verloskundige heeft het als het goed is met jou over anticonceptie gehad na de bevalling. Het is belangrijk om hier weer mee te beginnen als je weer met je man naar bed wilt en niet direct opnieuw zwanger wilt worden. Dat jij niet zwanger kunt raken tijdens de borstvoedingsperiode is een fabeltje. Wel is het zo dat je verminderd vruchtbaar bent als je uitsluitend borstvoeding geeft en nog niet ongesteld bent geworden. Wil je 100% zeker weten dat jij beschermt bent? Dan heb je de volgende opties:

Condooms

Condooms kun jij altijd gebruiken bij seks na de bevalling. Om infecties te voorkomen, is het slim om echt de aangeraden zes weken te wachten met seks na de bevalling.

Anticonceptie pil

Geef je geen borstvoeding, dan kun jij drie weken na de bevalling beginnen met de anticonceptiepil. Geef je wel borstvoeding, dan is dit na zes weken. De pil bevat de hormonen progestageen en oestrogeen, die via de borstvoeding bij je kindje komen. Dit heeft geen invloed op je baby. Je kunt wel tijdelijk minder borstvoeding aanmaken en mag daarom jouw kindje wat vaker aanleggen als dat nodig is.

Gebruik de eerste zeven dagen nadat jij met de anticonceptiepil bent gestart ook een condoom. Je kunt ook starten op de eerste dag van je ongesteldheid: je bent dan direct beschermd.

Mini-pil en hormoonstaafje

Als jij bent bevallen, dan kun je na drie weken starten met de mini-pil of na vier weken met het hormoonstaafje. Het maakt niet uit of je wel of niet borstvoeding geeft, want het hormoon (progestageen) is niet schadelijk voor je kindje. De minipil slik je elke dag rond hetzelfde tijdstip. Als je binnen vier weken na de bevalling begint, dan ben jij direct beschermd. Begin je later, gebruik dan de eerste week ook condooms. Jij kunt ook starten met de minipil op de eerste dag van je menstruatie of het hormoonstaafje tussen de eerste en vijfde dag laten plaatsen. Je bent dan direct beschermd.

Prikpil

Na je bevalling kun je na zes weken starten met de prikpil. Tijdens de eerste twee weken gebruik je ook een condoom, om jezelf te beschermen tegen een zwangerschap. Je kunt ook tussen de eerste en vijfde dag van je ongesteldheid de eerste prik halen: je bent dan direct beschermd.

Spiraaltje

Het spiraaltje mag zes weken na je bevalling geplaatst worden. Zowel een hormoon- als koperspiraaltje heeft geen invloed op de borstvoeding of de groei van je baby. Als jij het spiraaltje laat plaatsen tussen de 1e en 7e dag van je menstruatie, dan ben je direct beschermd.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?