Vaginaballetjes: hoe werken ze en hoe train je ermee?

vaginaballetjes

Zit jij eraan te denken om vaginaballetjes te gebruiken en wil je daar meer over weten? Dan ben je hier op de juiste plek. In dit artikel vertellen we jou wat vaginale balletjes zijn, hoe ze werken en hoe je ze op de juiste manier gebruikt.

Wat zijn vaginaballetjes?

Balletjes die zijn bedoeld om in de vagina in te brengen noemen we vaginaballetjes. Er zijn veel verschillende namen voor dit soort balletjes, zoals vaginale ballen, kegelballen, love balls, Ben Wa ballen en Geisha ballen. Deze laatste naam geeft de oorsprong van de balletjes weer: ze komen oorspronkelijk ontworpen door Japanse vrouwen. De verschillen tussen de soorten leggen we verderop in dit artikel uit.

Hoe werken vaginaballetjes?

Vaginaballetjes zijn ontworpen om je bekkenbodemspieren te trainen. Daarnaast zorgen ze ook voor plezier tijdens het voorspel. Het trainen van jouw bekkenbodemspieren kan helpen met herstellen na een vaginale bevalling. Het is ook behulpzaam als jij een zwakke(re) blaas hebt gekregen naarmate je ouder bent geworden. Door het inbrengen van de balletjes moet je automatisch je spieren aanspannen, omdat ze anders uit de vagina vallen. Bovendien kun jij ze door je spieren te spannen, rond laten draaien in jouw vagina. Dit zorgt voor een lekker gevoel. Gebruik bij het inbrengen van de balletjes een glijmiddel en houdt hierbij rekening met het materiaal. Heb je siliconen kegelballen? Dan heb jij waterbasis glijmiddel nodig. Dit tast het materiaal van de vaginaballetjes niet aan.

Trainen van je bekkenbodemspieren

Je bekkenbodemspieren vormen, de naam zegt het al, de bodem van het bekken. Jij kunt de spieren heel eenvoudig in jouw lichaam voelen als je doet alsof jij je urine of ontlasting ophoudt. Als jij je bekkenbodemspieren traint, dan zitten daar verschillende voordelen aan. Zo wordt je vagina strakker. Dit zorgt bij jou voor een heftiger orgasme. Bovendien is het heerlijk voor je partner: voor hem zal je vagina ook strakker aanvoelen. Met meer getrainde spieren kun hem nog meer verwennen, door je spieren aan te spannen en weer te ontspannen tijdens de penetratie.

Nooit meer onverwacht urineverlies

Na een bevalling of door ouderdom kun jij last krijgen van urineverlies als je moet lachen, niezen en hoesten, bukken, traplopen, rennen en tijdens het sporten. Dit is niet prettig en kan voor een onzeker gevoel zorgen. Gelukkig kun jij er wat aan doen door je bekkenbodemspieren te trainen. Dit komt omdat deze spieren tegen je blaas aan liggen. Als jij sterkere bekkenbodemspieren hebt, krijg je meer controle over jouw blaas. Door de sterkere spieren verlies je minder snel urine als er drukverhoging in je buik plaatsvind, bijvoorbeeld als jij moet niezen. Je krijgt veel vrijheid terug als jij weer met je kinderen op een trampoline kunt springen zonder bang te zijn voor urineverlies. Thuisarts.nl raadt aan om gedurende zes tot acht weken dagelijks oefeningen te doen om je bekkenbodemspieren sterker te maken. Het is belangrijk dat jij de oefeningen regelmatig blijft herhalen, anders komen de klachten terug.

Opwindend voorspel

Door vaginaballetjes in je vagina te laten bewegen, train jij niet alleen jouw spieren. Het is ook een heerlijk gevoel om de balletjes in je lichaam te voelen en daardoor zijn ze heel geschikt om te gebruiken bij het voorspel. Er zijn verschillende soorten vaginaballetjes die jij kunt gebruiken om opgewonden te raken: vooral vibrerende balletjes zijn hier heel geschikt voor. Je zou ze bijvoorbeeld kunnen dragen tijdens een romantisch etentje met jouw geliefde: zo raak jij al opgewonden voor jullie ook maar thuis zijn.

Verschillende soorten vaginale ballen

Ben Wa ballen

Ben Wa ballen zijn losse vaginaballen en eigenlijk een overkoepelende naam voor alle vaginale balletjes. Deze hebben geen touwtje waarmee ze met elkaar verbonden zijn. Ben Wa ballen zijn leverbaar in allerlei verschillende formaten, variërend van ongeveer 12 tot 45 millimeter. Daarnaast hebben ze verschillende gewichten van zo’n 10 tot 370 gram. Meestal zijn de ballen gemaakt van staal of glas. Door meerdere ballen te gebruiken, ontstaat er een bijzonder lekker gevoel in je vagina. Grotere, lichtere ballen zijn heel geschikt voor beginners, omdat ze makkelijker op hun plek blijven zitten. Denk hierbij aan ballen van minimaal 4 centimeter. Zwaardere ballen zakken makkelijker naar beneden en hebben dus meer spierkracht nodig. De allerkleinste balletjes, van minder dan 1,5 centimeter, zijn het lastigst.

Vibrerende vaginaballetjes

De naam zegt het al: vibrerende vaginaballetjes kunnen vibreren. We noemen ze ook wel vibrerende eitjes. Deze naam is afgeleid door de vorm: de balletjes hebben de vorm van een langgerekt ei. Door de trillingen train jij niet alleen je spieren, maar geniet je ook extra. De vibraties geven je geen orgasme, maar wel een heerlijk gevoel. Met een afstandsbediening kun jij, of je partner, de snelheid en intensiteit van de trillingen instellen.

Kegelballen voor spieroefeningen

Kegeloefeningen zijn bedacht door gynaecoloog Arnold Kegel. Hij bedacht de oefeningen om incontinentie tegen te gaan. Om de oefeningen te doen gebruik je kegelballen. Dit zijn vaginaballen die verbonden zijn door middel van een (siliconen) koordje of een siliconen hoes. Hierdoor zijn ze heel makkelijk te verwijderen en geven ze een extra gevoel van veiligheid. Kegelballen zijn over het algemeen wat groter en minder flexibel dan Ben Wa ballen. Gebruik kegelballen tijdens het trainen van je bekkenbodemspieren, om ze sterker te maken.

Veilig gebruik van vaginaballetjes

Je kunt vaginale balletjes maximaal 30 minuten per keer dragen. Gebruik je ze langer dan dat, dan kun jij juist te gespannen spieren krijgen. Het is overigens niet nodig om je bekkenbodemspieren elke dag te trainen, tenzij je vanwege urineverlies snel jouw spieren sterker wilt maken. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om drie keer per week tien minuten te trainen. Merk je dat de balletjes irriteren? Haal ze er dan direct uit en wacht tot de irritatie is verdwenen.

Vaginale balletjes kunnen niet kwijtraken in jouw lichaam. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je op de eerste hulp belandt met balletjes die jij niet uit je vagina krijgt. Door te persen komen losse ballen eenvoudig uit je vagina. Anders kun je ook springen, hoesten en hurken, net alsof jij op het toilet zit. Lukt het echt niet om de balletjes te verwijderen, vraag dan jouw partner om hulp.

Schoonmaken van vaginaballetjes

Losse ballen zijn heel eenvoudig schoon te maken. Gebruik hiervoor antibacteriële zeep en warm water. Spoel de ballen goed af en laat ze ook goed drogen. Het schoonmaken van kegelballen die een koordje hebben duurt iets langer. Je moet namelijk extra aandacht besteden aan de plekken waar het koordje zit. Siliconen varianten zijn daarom makkelijker: deze hebben gladde verbindingen zonder knopen. Gebruik warm water en een toycleaner voor een hygiënisch resultaat.

Lees ook: wat zijn Yoni Eggs en wat kun je er mee?

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?