Shibari: de kunst van de Japanse touwbindkunst
Misschien heb je er wel eens over gelezen of er foto’s van gezien: shibari. Maar wat is het precies? En hoe kun jij het leren? We vertellen je er alles over in dit artikel.
Wat is Shibari?
Shibari (ook wel Kinbaku genoemd) is een Japanse vorm van symmetrische touwbondage die draait om erotische kunst. Het is niet ontstaan als erotisch spel; samoerai gebruikten Shibari als krijgskunst. Inmiddels wint de touwknoopkunst steeds meer aan bekendheid en is het een mooie vorm van BDSM geworden. Een machtsspel waarbij geduld en genot voorop staan. Het knopen van de touwen, is het belangrijkste element. Je bent hier aan het juiste adres om de basis te leren van de kunst van Shibari.
De erotische schoonheid van Shibari
Shibari is een vorm van bondage waarbij kunst, erotiek en bondage samenkomen. Dat maakt het één van de meest mooie vormen van touwknoopkunst. Wie er ervaring mee heeft, kan beamen dat jij op een erotische manier tot rust komt en volledig opgaat in het knopen van jouw eigen kunstwerk. Wanneer je er mee begint, dan start je natuurlijk met de basis van het knopen. De kunstwerken die gevorderden maken met de bondages, zijn ontzettend indrukwekkend. Laten we bij het begin beginnen.
Waarom mensen genieten van Shibari
De reden dat mensen opgewonden raken van Shibari, verschilt per persoon. De ene knoper, ook wel rigger genoemd, houdt ervan zijn bunny (degene die vastgeknoopt wordt) te veranderen in een naakt en erotisch kunstwerk. Anderen worden opgewonden van de bondage zelf en de daarbij horende ongemakkelijke posities en seksuele drukpunten. Het laten gaan van je fantasie, het gevoel van ruw touw tegen je gladde huid en harde knopen tegen jouw zachte rondingen zijn redenen voor bunnies om te experimenteren met Shibari. Het is een erotische én mentale vorm van stimulatie en het geeft de nodige ontspanning. Bovendien krijg je opwindende en mooie kunst, als het goed wordt uitgevoerd.
Shibari draait om de kunst van bondage
Eén product is vereist bij deze kunstvorm en liefst in overvloed: bondage. Of je nu kiest voor touw of lint, dat maakt niet uit. Ook de kleur, lengte en ruwheid van het materiaal maakt niet uit: als het maar bij jouw kunst past. Gebruik bij Shibari wat je zelf prettig en mooi vindt, zolang het maar sterk genoeg is. Er zijn bepaalde riggers die maar één soort bondage willen gebruiken en anderen wisselen materiaal en kleur af. Zolang de knopen veilig en comfortabel zijn, zijn er echt geen regels voor materiaal.
- Bondage touwen kies je uit op comfort, gebruiksgemak en veiligheid;
- Er zijn touwen te koop die speciaal voor Shibari gemaakt zijn. Deze Japanse bondages zijn lang, zacht en sterk;
- Kies voor verschillende lengtes en kleuren als je een afwisselend kunstwerk wilt maken, deze bondage set is bijvoorbeeld een goede basis.
- Zorg ervoor dat je altijd een speciale bondageschaar bij de hand hebt, om de bondage door te kunnen knippen.
Hoe lang duurt een sessie Shibari?
Er zijn koppels die de hele dag uittrekken voor een erotische Shibari sessie. Je kunt de knopen zo ingewikkeld en creatief maken als jij wilt. Hoe verder je er in gaat, hoe meer tijd het kost. Start met de basis: bijvoorbeeld met linten, een sierlijke bondage rond de borsten of een kinky armbinding. Er zijn gemakkelijke en sierlijke knopen, maar ook weefpatronen. Dat laatste is vooral voor de gevorderden en kost niet alleen uren om te knopen, maar ook om uit elkaar te halen.
Leer de basis van knopen met tutorials
Oefening baart kunst. Dat geldt zeker voor de bondage bij Shibari. De basis kun je zelf al leren door tutorials. Op YouTube en bepaalde BDSM-websites staan veel instructies om Shibari onder de knie te krijgen. Als jij gaat oefenen op jouw bunny, zorg er dan voor dat de bondages losjes zitten. Veiligheid staat altijd voorop!
Shibari: de techniek die samoerai al gebruikten
Shibari ontwikkelde zich als oude Japanse krijgersmethode. Samoerai behandelden gevangenen met respect en dat toonden ze door hen vast te knopen met uitvoerig artistieke bindingen. Vroeger heette dat ‘Kinbaku-bi’, letterlijk ‘de schoonheid van strak binden’, tegenwoordig is het bekend onder de naam Shibari. Oorspronkelijk is het dus geen vorm van BDSM, maar functionele en pure kunst. Dat neemt niet weg dat het tot de verbeelding spreekt. De bondage is zo mooi en sensueel, dat het niet gek is dat het ook ingezet wordt als een erotisch spel.
Lees ook: Alles over tantra seks
Meester worden in Japanse touwbondage
Bondage is opwindend, verleidelijk en intiem. Een touw is soms een middel om op een andere manier contact met elkaar te maken en het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Wil je je verdiepen in Shibari? En zo knopen dat billen en borsten fantastisch geëtaleerd worden, dat het lichaam goed uitkomt en bondage ‘on the fly’ (iemand ophangen in sierlijke vorm) leren? Zoek dan een instructeur. In veel grote steden zijn Shibari cursussen. Op zo’n cursus leer je over deze vorm van BDSM, waarbij vertrouwen heel belangrijk is. Knopen wil je zo doen dat het veilig en vertrouwd is. Als rigger leer je van een instructeur:
- Welke bondage je gebruikt voor bepaalde knopen en functies;
- Hoe je een kunstwerk on the fly maakt;
- De nodige anatomie. Zo kun je Shibari bondage knopen op drukpunten en zenuwen die het spel nog opwindender maken;
- Hoe je lichamelijke sensaties nog beter opwekt;
- Kennis van mogelijke gevaren, de juiste communicatie om risico’s te mijden en soms ook de basis van EHBO.
De gevaren van Kinbaku
We benoemden het al kort: deze vorm van erotische kunst kent zeker gevaren. De belangrijkste is dat jij de knopen niet snel genoeg meer uit elkaar kunt halen wanneer dat nodig is. Gebruik daarvoor de eerder genoemde speciale bondageschaar. Hiermee knip je linten en touwen snel en makkelijk door.
Fysiotherapeut en SM-beoefenaar Golden San in Japan benadrukt andere gevaren: beschadigingen aan de huid, zoals bij de borsten en erogene zones bijvoorbeeld. Ook brandwonden komen vaak voor, die ontstaan door het druppelen van kaarsvet op het lichaam. Daarnaast komen whiplashes, zenuwpijnen, nekklachten en kaakproblemen (door het hard bijten in de touwen) regelmatig voor. Dit geeft wel aan dat je bij Shibari rustig moet beginnen en jezelf goed moet laten onderwijzen. Een cursus is ideaal hiervoor.
Reageer of stel een vraag
0 reacties