Tantra seks: wat is het en wat kun je ermee bereiken

tantra seks

Tantra of tantra seks; je hebt er wellicht eens over gehoord, maar wat is het nou precies? Bij tantra draait alles om bewustzijn. Toch zit er een wezenlijk verschil tussen tantra en tantra seks. Ben jij hierin geïnteresseerd en zou je het uit willen proberen? Dan kan dit artikel je hierbij helpen. Je kunt je hier alleen of samen met een partner in verdiepen.

Het verschil tussen tantra en tantra seks

Het is goed om te weten dat tantra en tantra seks twee verschillende dingen zijn. Tantra zelf staat voor groeien in liefde en bewustzijn. Het is een spirituele leer uit het Hindoeïsme. Tantra is ontstaan in de 3e eeuw na Christus en heeft niks met seks te maken.
Bij tantra seks draait het wel om de seksuele ervaring; het is gericht op het bewustzijn van de persoon of personen waarmee jij dit beleeft. Je maakt een diepe energetische verbinding met jezelf of met jouw geliefde en kunt daarmee de seks van alleen lichamelijk naar ook een geestelijk niveau tillen. Het is een spirituele manier van samenzijn, die bomvol rituelen kan zitten en waar je soms heel veel discipline voor nodig hebt. Tantra seks draait dus vooral om bewustwording: jij doet je best om te vrijen met liefde en bewustzijn.

Is tantra seks iets voor mij?

Als jij graag wilt ontdekken of tantra seks iets voor jou is, dan is fijn om te weten wat belangrijke pijlers zijn bij deze seksuele beleving. Als je graag bewuster wilt vrijen, waarbij lust minder belangrijk is en bewustzijn belangrijker, dan zou het beoefenen van tantra seks zeker wat voor jou kunnen zijn. Eén van de belangrijkste elementen bij tantra seks is dat het orgasme niet het doel is van de vrijpartij. Het draait veelal om de gehele ervaring: de ontdekkingsreis, waarbij twee lichamen samenkomen tot één of waarbij jij in je eentje masturbeert. Jij probeert tijdens tantra seks in verbinding te komen met jezelf en wanneer je dit met een partner doet, ook met je partner. Tantra seks kan dus ook tijdens het masturberen. Hoe dieper de verbinding wordt, des te meer je erin op kunt gaan. De achterliggende gedachte is dat het idee dat jij iets moet bereiken verdwijnt; er voor in de plaats komt dat je iets bént. Het is mogelijk om dit te leren, waarbij het meehelpt als jij er voor open staat. Dit kan voor de ene persoon makkelijker zijn dan voor de ander. Een ander belangrijk element bij tantra seks is dat beoefenaars geloven dat seksuele energie zorgt voor meer levensenergie en zo je levensvreugde vergroot.

Het orgasme bij tantra seks

Bij gewone seks is het niet ongewoon om toe te geven aan lust. Veel mensen willen graag zo snel mogelijk klaarkomen. Het is niet gek dat mensen zo denken. Als jij bijvoorbeeld een pornofilm kijkt, dan is het orgasme bijna altijd het doel. Zijn de hoofdrolspelers klaargekomen, dan is de film afgelopen. Bij tantra seks ligt dit heel anders: hierbij wordt de man aangeraden om niet te ejaculeren. Het idee daarachter is dat tantra seks zorgt voor meer levensenergie, met een orgasme put een man zichzelf juist uit. Als hij een zaadlozing voorkomt, dan kan de energie terug zijn lichaam in stromen. Dit zou resulteren in een heldere geest, in het hier en nu. Door niet klaar te komen zou een man het vrijen ook langer vol kunnen houden. Door langere tijd niet te ejaculeren, zou het piekorgasme van enkele seconden van de man kunnen veranderen in een dieper orgasme welke langer duurt en intenser is. Dit diepere orgasme veroorzaakt geen dip in het energielevel van de man. Een bijkomend pluspunt: een full body orgasme zou wel twintig minuten kunnen aanhouden. Natuurlijk kan en mag iedereen voor zichzelf bepalen of zij of hij wel een orgasme wil bereiken: we geven alleen aan wat wordt aangeraden als je tantra seks wilt gaan beoefenen.

Tantra seks: hoe begin ik er mee?

Spreekt het jou aan wat je hierboven hebt gelezen? Misschien vind je het dan fijn om te lezen hoe jij kunt beginnen met tantra seks voor beginners. Wij geven tips die je zou kunnen overwegen.

Plan een tantra sessie

Misschien komt het wat gek over om een masturbeer- of vrijpartij in te plannen in je agenda. Toch wordt het aangeraden door beoefenaars van tantra seks. Door een maandelijkse- of wekelijkse sessie van bijvoorbeeld minimaal twee uur in te plannen, weet jij zeker dat je er alle tijd voor hebt.

Set the mood

Een prettige sfeer in de ruimte waar je tantra seks wilt gaan beleven kan bijdragen aan de belevenis. Je zou bijvoorbeeld dekens op de vloer kunnen leggen voor extra speelruimte. Voor een extra sfeervolle belevenis zou jij kaarsen of geurkaarsen kunnen aansteken. Qua temperatuur is het fijn dat het voor jou precies goed is, niet te koud en niet te warm. Vind jij muziek sfeer verhogend? Dan is het fijn om een afspeellijst aan te zetten die lang genoeg is. Zo hoef jij je hier verder niet meer mee bezig te houden.

Emotionele en fysieke voorbereiding

Om het tantra seks avontuur te laten slagen, kan het helpen om er met een open gedachtengang in te stappen. Wellicht vind jij of vinden jullie het fijn om samen te douchen of te badderen. Hierbij mag jij jezelf of elkaar gerust aanraken, maar probeer dit niet op een seksuele manier te doen. Hoe jij je nadien aankleed, bepaal je zelf. Jij kunt ervoor kiezen om je aan te kleden in comfortabele kleding, maar je kunt natuurlijk ook naakt blijven of een grote handdoek omslaan. Doe wat goed voelt voor jou, want draait het allemaal om.

Doe je het samen; kijk in de ogen van je partner

Als jij het tantra seks avontuur wilt aangaan met jouw partner, dan kun je ook samen gaan mediteren. Het doel hiervan is om samen een verbinding aan te gaan. Je kunt bijvoorbeeld in kleermakerszit tegenover elkaar op het matras gaan zitten, of op de dekens op de grond. Het is ook mogelijk dat je als vrouw op de schoot van je partner gaat zitten. Dit noemen we de yab-yum positie, die de houding van Shiva en Shakti symboliseert. Je kunt op de schoot of op een matras of kussen zitten met jouw billen. Leg je armen om de nek van je partner en vraag hem of haar de armen om jouw middel te vouwen. Zo kunnen jullie proberen om je op de ademhaling van de ander te focussen. Eén van beiden volgt hierbij de ander. Kijk elkaar in de ogen en houd de blik van de ander vast. Dit kan een uitdagend element zijn, omdat het de eerste keer wat ongemakkelijk kan aanvoelen. Dit is helemaal niet erg! Probeer elkaar aan te blijven kijken, tot het lacherige of ongemakkelijke gevoel weggaat. Door al deze stappen te doorlopen, geven jullie elkaar een kans om een sterkere connectie te vormen.

Ik hou van jou, omdat… Ik houd van mijzelf, omdat…

Zijn het zijn of haar sterke handen, de creativiteit of hoe hij of zij naar je kijkt wat je aantrekkelijk vindt aan jouw partner? Probeer de woorden te vinden waarom jij dat vindt. Om de beurt benoemen waarom jullie dol zijn op elkaar en waarom diegene dé persoon voor jou is voor jou is een goede oefening. Jij hoeft niet te reageren, alleen te luisteren. Dit is ook een oefening die je alleen kunt doen. Waarom houd jij van jezelf? Sta hierbij stil en probeer het eventueel ook uit te spreken.

Raak elkaar of jezelf aan

Als je nog in de kleermakerszit tegenover elkaar zit, kun je nu bij elkaar op schoot gaan zitten. Je kunt elkaar aanraken met de vingertoppen, maar liever nog niet op erotische plekken. De bedoeling bij deze stap is om elkaar langdurig sensueel en traag te kussen. Liever geen opwindende, woeste kus: het is namelijk nog geen tijd om de liefde te bedrijven. Oefen je tantra seks in je eentje uit, dan kun je nu ook jezelf aanraken. Ga met je vingertoppen over je nek heen of streel jezelf eens over je armen.

Een uitgebreide massage

De volgende stap kan een ontspannen, niet-erotische massage zijn. Hierbij is het weer goed om in de gaten te houden dat jullie je niet haasten. Dat is één van de pijlers van tantra seks: er is geen tijdsdruk, je hebt alle tijd. Wat voor veel mensen ontspannend werkt zijn diepe, langzame bewegingen waarbij de erogene zones worden vermeden. Vind jij een andere massage prettiger, geef dat dan gerust aan bij je geliefde. Het is per slot van rekening de bedoeling dat jij je echt ontspannen voelt. Met een massageolie glijden je handen makkelijker over het lichaam. En de geur kan sfeer verhogend werken. Over de tantrische massage vertellen we later in dit artikel meer.

Tijd voor meer… als je wilt

Als je wilt, dan zou dit het moment kunnen zijn om te masturberen of te vrijen. Probeer te onthouden dat je dit op een bewuste manier doet. Belangrijke pijlers: samen (als jij het met je partner doet) en langzaam. Je kunt elkaar bijvoorbeeld blijven aankijken tijdens de aanrakingen. De seks en het orgasme zijn bij tantra seks niet het doel: je kunt net zo goed naast elkaar liggen om je verbonden te voelen, als dit beter bij jullie past. Eventuele seksuele activiteiten zouden hierbij gezien kunnen worden als één van de vele mogelijkheden om jullie verbondenheid aan elkaar te tonen.

Tantra massage; samen met je partner

Een tantra massage wordt gezien als een massage met liefdevolle aanrakingen, met de volle aanwezigheid en aandacht van beide partners. Een tantrische massage geef jij vanuit het hart, al zijn het jouw handen die het werk doen. De massage is gericht op het welzijn van de ontvanger en deze ontvangt actief de liefde. Een tantrische massage heeft geen vaste vorm: je probeert in het moment te leven. Het belangrijkste is eigenlijk dat jullie beiden bij het volle bewustzijn zijn of dit proberen te zijn. Dit soort massages zijn niet bedoeld om bij in slaap te vallen. Toch kan dat wel gebeuren. Omdat een tantrische massage geen strikte richtlijnen of doelen heeft, is het belangrijk dat jij in het moment leeft en accepteert wat gebeurt. Het zou dus kunnen dat jouw partner toch in slaap valt en het zou fijn zijn dat diegene dan geen schuldgevoel krijgt.

Tijdens het geven van een tantrische massage is het geen probleem om de erogene zones van jouw partner aanraken, als diegene daar akkoord mee gaat. Probeer je opnieuw bewust te zijn van het moment, van jouw seksuele energie en van de extatische staat waarin jij en je lichaam verkeren. Heb je geen partner, maar wil jij wel graag een tantra massage ervaren? Dan zou je kunnen overwegen om naar een professionele masseur gaan.

Naar een tantra masseur

Wil jij graag eens een tantra massage ervaren, maar wil je dit alleen doen? Dan kun je ook naar een tantra masseur toe gaan. Probeer van te voren duidelijke afspraken te maken, zodat jouw grenzen niet overschreden worden. Je kunt afspraken maken over zowel mentale- als fysieke onderdelen van de massage. Alles draait om liefdevolle afstemming en jouw genot.
Vaak bieden masseurs een intakegesprek aan, waarbij jij je wensen duidelijk kunt maken. Op fysiek gebied kun je bijvoorbeeld denken aan naaktheid: het is niet per se nodig om helemaal naakt te zijn. Het is ook mogelijk om alleen een tantrische hoofdmassage te ondergaan als jij dat prettiger vindt. Wil je wel graag een lichaamsmassage ondergaan? Sta dan stil bij wat jij prettig vindt en wat jij wel of niet zou willen ervaren. Mogen jouw geslachtsdelen en borsten bijvoorbeeld worden aangeraakt of zijn dit no-go zones? Het is goed om hier van te voren over na te denken, zodat jij zo prettig mogelijk de massage ondergaat. Vergeet vooral niet dat een tantrische massage vooral gericht is op de ontvanger: de gever cijfert normaliter zijn of haar eigen gevoelens weg en van een professional mag je dat zeker verwachten. Voelt de massage voor jou niet prettig? Geef dat dan vooral aan! Je kunt direct opstappen of beslissen om te zien of het beter gaat nadat je het hebt gezegd.

Is tantra seks wat voor mij?

Is tantra seks wat voor jou? Als wat je hierboven hebt gelezen jou aanspreekt, dan is het goed mogelijk dat tantra seks iets voor jou is. Als je het samen met een partner wilt doen, dan is het wel prettig om samen bewust te kiezen om op deze manier lief te hebben en jullie relatie op deze manier vorm te geven. Het is lastiger om zo bewust te leven, zonder dat jouw partner eraan meedoet. Wil je graag meer informatie? Jullie zouden tantra seksboeken kunnen lezen of meer opzoeken op internet. Ook is het mogelijk om een tantra cursus of online workshop te volgen.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?