Waarom gescheiden slapen goed kan zijn voor je relatie
Tegenwoordig kijken mensen je vaak gek aan als jij vertelt dat je liever in een ander bed slaapt dan je partner, maar tussen 1850 en 1950 was dat juist andersom. Toen werd het gezien als iets moderns en gezonds. Het was heel vooruitstrevend om niet in hetzelfde bed als je partner te slapen. Ook nu heeft het voordelen om niet samen in één bed te slapen. Wij vertellen je waarom gescheiden slapen goed kan zijn voor je relatie.
Gescheiden slapen: waarom kies je daarvoor?
Iedereen is anders en het is dan ook niet gek dat alle mensen andere voorkeuren hebben als het op slapen aankomt. Dicht tegen elkaar aan of juist allebei zoveel mogelijk op je eigen helft: het is maar net wat je fijn vindt. Yours truly vind het een genot om alleen te slapen en gaat dan ook regelmatig zonder man en kinderen op vakantie. En kiest standaard voor een hotelkamer met twee twin beds, in plaats van een kingsize bed. Anderen kunnen juist alleen maar slapen als hun partner ook in bed ligt. Het feit is: veel stellen stappen ‘s avonds in hetzelfde bed.
Hoeveel stellen slapen gescheiden?
Bekend is dat de Engelse koningin Elizabeth en haar man prins Philip apart slapen. Ook Donald Trump en zijn first lady Melania hebben eigen slaapkamers. Uit onderzoek van de Amerikaanse National Sleep Foundation uit 2017 blijkt dat 23% van de getrouwde stellen apart slaapt. Volgens Jill Lankler, klinisch psycholoog en life coach in New York, is dat een hoog getal, zeker gezien het stigma op apart slapen. Veel mensen zijn bang dat anderen denken dat hun relatie niet goed is, omdat ze gescheiden slapen. Toch zijn volgens haar steeds meer mensen bereid het te proberen. “Mensen slapen minder. Ze maken elkaar wakker en dat zorgt voor ergernis in een relatie. Als je daar niet over praat dan gaat je relatie er onder lijden en je werk ook.”
Redenen om in aparte bedden te slapen
Er zijn verschillende redenen om te slapen in aparte bedden of in aparte slaapkamers. Slaap is nu eenmaal belangrijk voor je lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Bovendien is het leven een stuk gezelliger als je uitgeslapen bent. Onderzoek van de University of California in Berkeley bewijst dat stellen meer ruzie hebben als ze slecht slapen. Helemaal als jouw partner de oorzaak is van jouw slechte nachtrust. Gescheiden slapen kan praktische redenen hebben:
Omdat één van jullie ‘s nachts werkt
Als één van jullie midden in de nacht het bed uit moet of juist pas naar bed gaat, dan loopt jullie ritme niet bepaald gelijk. Als de ene partner licht slaapt, dan kan diegene last hebben van de ander. Wekkers die afgaan, aan- en uitkleden of in bed stappen: allemaal dingen waar de ander makkelijk wakker van wordt.
Je partner snurkt
Iedereen snurkt weleens. Als je teveel hebt gedronken, zwanger bent, overgewicht hebt of op je rug slaapt dan kan er flink gesnurkt worden. Maar wat als jouw partner elke nacht ligt te ronken en jij ligt daar wakker door? Dan kan slapen in aparte slaapkamers een oplossing zijn.
Verschillende slaapbehoeften
Jouw partner ligt opgerold in het dekbed, terwijl jij zelf al onder een dun dekentje ligt terwijl de lente net begint: het is oncomfortabel en onhandig. Of een partner die veel woelt, waardoor jij steeds wakker wordt omdat jullie matras heen en weer schommelt. Je kunt kiezen voor twee aparte dekbedden of voor twee losse matrassen, maar dat lost de slaapproblemen niet gegarandeerd op. Ook hier bieden twee aparte slaapkamers uitkomst.
Bewust gescheiden slapen
Sommige stellen kiezen er bewust voor om apart te slapen, omdat dit hun relatie ten goede komt. Je hebt geen last van elkaars gekke slaapgewoonten, van de ochtendadem van jouw partner en je hebt alle ruimte in bed. Jij kunt naar hartenlust muziek luisteren terwijl je in slaapt valt of juist de televisie uit je slaapkamer verbannen.
Beter voor je seksleven
Apart slapen kan een goede invloed op je seksleven hebben. “Je maakt tijd voor elkaar,” zegt Lankler. “Je doet het omdat jullie er zin in hebben en niet omdat het van je wordt verwacht.” Je bent ook minder moe, omdat jij beter slaapt. En na het vrijen, heb je alle ruimte om lekker in slaap te vallen.
Veel stellen zijn huiverig om apart te gaan slapen. Aan de ene kant willen ze een einde maken aan de slapeloze nachten, aan de andere kant zijn ze bang dat intimiteit helemaal verdwijnt. “Als je als stel goed kunt communiceren, dan is apart slapen geen enkel probleem. Open en eerlijke communicatie is belangrijk. Mensen die naar volle tevredenheid apart slapen, zijn de mensen die moeite hebben gedaan voor hun relatie,” zegt Lankler.
Een tip van klinisch psycholoog Ryan Howes: “Zorg dat jouw partner zich welkom voelt in jouw slaapkamer. Het op slot draaien van de deur kan een uitdaging zijn voor de partner die er niet slaapt: het werkt het gevoel van buitensluiting, afwijzing en argwaan in de hand.”
Waarom niet gescheiden slapen?
Er zijn natuurlijk ook praktische dingen waar jij aan moet denken als je apart wilt gaan slapen. Heb je voldoende ruimte om twee slaapkamers te maken, bijvoorbeeld? Kunnen jullie goed communiceren en zijn jullie bereid om doelbewust tijd te maken voor intimiteit?
“Er is inderdaad kans om de verbinding en intimiteit kwijt te raken,” zegt Sophie Jacobi-Parisi. Zij is een New Yorkse advocaat, gespecialiseerd in huwelijks- en familierecht. “Het is makkelijk om elkaar kwijt te raken, als je een druk leven hebt met werk, kinderen en je huishouden. Als jij niet echt contact hebt met je partner, dan is het makkelijk om te denken dat je alleen maar een soort collega’s bent, die samenwerken om de kinderen op te voeden. Voor partners die gescheiden slapen en niet goed communiceren kan het juist een stap richting een scheiding zijn.”
Gun jezelf een proefperiode
Het is belangrijk om te beseffen dat apart slapen niet voor altijd hoeft te zijn. Vaak heeft één van beide partners een sterkere voorkeur om alleen te slapen. Daarom is het belangrijk om jullie regeling af en toe te beoordelen: zijn jullie beiden nog tevreden? Gescheiden slapen kan tijdelijk helpen, bijvoorbeeld als één van jullie is geopereerd, zwanger is of als een (ziek) kind slaapproblemen heeft. Zorg ervoor dat je nadien wel weer bij elkaar gaat slapen, als het niet de bedoeling was om dit voor altijd vol te houden. En praat!
Zou jij een aparte slaapkamer willen hebben?
Reageer of stel een vraag
0 reacties