Zwanger worden? Alles over je vruchtbare dagen!
Zwanger worden. Je zou denken dat het zo gepiept moet zijn, maar die baby nestelt zich niet altijd even vanzelfsprekend in je buik als je zou willen. Waar het bij de ene vrouw bij de eerste poging al raak is, moet de andere maandelijks haar teleurstelling verbijten. Toch zijn er beproefde manieren om je kans op een snelle zwangerschap te vergroten. De crux? Weten wanneer je samen onder de dekens moet duiken. Timing is key.
Hoe lang duurt het voordat je zwanger bent?
Wanneer we vrolijk aan het bevruchten slaan, gaan we meestal van het meest positieve scenario uit. Eén, twee, maximaal drie maandjes en dan moet die streep in de zwangerschapstest toch wel dieproze uitslaan. Maar de kansen op een rappe zwangerschap zijn in werkelijkheid een stukje lager. Van alle vrouwen die proberen om zwanger te worden, heeft dertig procent binnen drie maanden een positieve test in haar handen. Zeventig procent is binnen een half jaar zwanger en tachtig procent na een jaar. Na twee jaar is ruim negentig procent van al die vrouwen in verwachting.
Rol van leeftijd
Die percentages hebben alles met leeftijd te maken. Tot je dertigste heb je per maand gemiddeld twintig procent kans om zwanger te worden. Ben je ouder dan dertig? Dan neemt dit percentage langzaam maar zeker af. Je voorraad eicellen slinkt en de kwaliteit van je resterende eicellen is vaak lager dan toen je jonger was. Daarom komen er ook meer miskramen voor bij zwangerschappen op latere leeftijd. Natuurlijk zijn er meer dan genoeg vrouwen die na hun vijfendertigste of veertigste kinderen krijgen. Maar de kansen op een medische mallemolen en gecompliceerde zwangerschappen nemen wel toe.
Ben je ouder dan vijfendertig? Dan kun je na zes maanden vruchteloos proberen hulp zoeken bij je huisarts. Als je ouder dan veertig bent, is het sowieso verstandig om eerst contact met je huisarts op te nemen als je zwanger wilt worden.
Hoe vaak per week moet je seks hebben om zwanger te worden?
Tijdens elke cyclus zijn er slechts enkele dagen waarop je zwanger kunt worden. Het is dus niet zo dat je je de hele maand een slag in de rondte moet vrijen. Als je jezelf en je lichaam een beetje kent, dan weet je waarschijnlijk wel wanneer die dagen zich aandienen. Je huid en je ogen stralen meer, je zit lekkerder in je vel en soms barst je opeens van het zelfvertrouwen. Logisch, vanuit biologisch oogpunt gezien. Hoe aantrekkelijker je tijdens deze dagen bent, hoe meer kans je hebt op een paarpoging met een welwillend mannetje. Veel vrouwen hebben tijdens deze dagen dan ook veel meer zin in seks.
Gemiddelde cyclus
Wat er precies gebeurt binnen die vruchtbare periode? Zo’n acht dagen na de eerste dag van je menstruatie verdikt je baarmoederslijmvlies zich. Daarna beginnen je vruchtbare dagen. Gemiddeld laat een eicel rond de veertiende dag van je cyclus de eierstok los, wat betekent dat je al zo’n vijf tot zes dagen voor je eisprong vruchtbaar bent. Dat komt doordat spermacellen tot wel vijf dagen kunnen overleven in je lichaam. Taaie rakkers, inderdaad. Een eicel blijft na de eisprong één dag in leven, dus ná je eisprong heb je nog zo’n vierentwintig uur om zwanger te raken.
Eigenwijze eicellen
Appeltje-eitje, zou je denken. Helaas is ons lijf niet altijd even voorspelbaar. De meeste vrouwen zijn namelijk niet gezegend met een keurige menstruatiecyclus van achtentwintig dagen, waarbij de eicel precies op de veertiende dag besluit de eierstok te verlaten. Bijna de helft van alle menstruatiecycli verschilt zeven dagen of meer. Dat maakt het precies pinpointen van je vruchtbare periode lastig. Ben je dus al langere tijd bezig met zwanger worden en lukt het maar niet? Dan duik je misschien op de verkeerde dagen onder de lakens.
Hoe bepaal je je vruchtbare dagen?
Goed, je missie is helder. Vrijen op de dag van je eisprong en de dagen ervoor. Nu nog bepalen wanneer dat eitje van plan is op jacht te gaan naar die zaadcel. Daar zijn verschillende manieren voor, de een wat wetenschappelijker dan de andere. We hebben ze voor je op een rijtje gezet!
- Ovulatietesten: wanneer de ovulatie dichterbij komt, produceert je lichaam meer oestrogeen. Dat hormoon zorgt ervoor dat de binnenwand van je baarmoeder dikker wordt en het naderende sperma niet afstoot. Door deze toename van oestrogeen weet een ander hormoon, luteïniserend hormoon, dat het ook in actie moet komen. De eicel kan namelijk niet loskomen van de eierstok zonder dit LH-hormoon. Zo’n 24 tot 36 uur voor je ovulatie heb je een piek in je LH-waarde en die piek pik je eruit met een ovulatietest. Seks op testcommando is misschien niet al te romantisch, maar het is vaak wél doeltreffend.
- Kalendermethode: wat minder betrouwbaar, maar toch voorspelt de kalender in een derde van je cycli je vruchtbare dagen. Hoe het werkt? Zes tot twaalf maanden houd je heel nauwkeurig je menstruatiecyclus bij. Deze cyclus begint op de eerste dag van je menstruatie en eindigt op de dag vóórdat je opnieuw ongesteld wordt. Als je cyclus heel regelmatig is, dan vindt je ovulatie tussen de twaalf en zestien dagen voor je volgende menstruatie plaats. Het is dus zaak om in de tweede week van je cyclus regelmatig seks te hebben, totdat je zeker weet dat je eisprong voorbij is. Als je om de dag vrijt, staat er altijd een vers legertje spermasoldaatjes in de startblokken. Maar je kunt natuurlijk ook elke dag vrijen om je kansen te verhogen. Met deze methode heb je het meeste succes als je een regelmatige cyclus hebt. Verder is het een proces van de lange adem, dus als je haast hebt: hop, naar de ovulatietesten!
Eiersprongsignalen
Naast deze methoden, geeft je lichaam ook signalen en symptomen af in de dagen rond je eisprong. We hadden het al over je door het dak schietende gevoel van zelfvertrouwen en het stijgend libido dat daarmee gepaard gaat. Maar ook je baarmoederslijm en ovulatiepijn kunnen duidelijke indicatoren van je vruchtbaarheid zijn.
- Baarmoederslijm: het klinkt wellicht wat onsmakelijk, maar het heeft zeker zin om je afscheiding goed te bestuderen. Tijdens je cyclus verandert je baarmoederslijm continu, met een opvallende wijziging in de dagen voor je ovulatie. Het slijm wordt dan helder en elastisch, een beetje zoals rauw eiwit. Als je er behoefte aan hebt, kun je er tussen duim en wijsvinger zelfs een ijzersterk draadje mee spannen. De reden voor deze taaie slijmdraden? Dat de spermacellen makkelijker naar binnen kunnen worden begeleid.
- Ovulatiepijn: ongeveer een vijfde van alle vrouwen heeft pijn tijdens haar ovulatie. Ze voelt het eitje springen en deze pijn kan een paar uur tot enkele dagen aanhouden. Het voelt een beetje als menstruatiepijn, maar dan aan één kant van de buik: de kant waar de eierstok zit die het eitje loslaat. Als je een heel regelmatige cyclus hebt, kan het helpen om te letten op ovulatiepijn. De kans is dan groot dat je eisprong op dat moment plaatsvindt en het tijd is je man naar de bedstee te sleuren. Maar omdat deze pijn ook vaak na de ovulatie optreedt, is het niet een van de meest betrouwbare methoden om je vruchtbaarheid te bepalen.
Hoe kom je erachter of je zwanger bent?
Hebben jullie inspanningen in bed hun vruchten afgeworpen? Ongeduldig als we zijn, speuren veel vrouwen hun lichaam af op zoek naar vroege zwangerschapssymptomen. Toch verschilt het ook hier van vrouw tot vrouw of je snel merkt of je zwanger bent of niet. Waar de ene vrouw al voor haar NOD (voor insiders: niet-ongesteld-dag) brakend boven de wc hangt, merkt de andere het pas doordat ze al een paar dagen overtijd is.
Hormonen
Dat overtijd zijn is het duidelijkste signaal dat er iets gaande is. Maar ook plotselinge vermoeidheid, pijnlijke borsten, ochtendmisselijkheid en stemmingswisselingen komen al vroeg in de zwangerschap voor. Ben je dus prikkelbaar, huil je om een zielige reclame of heb je vanuit het niets zin om je partner een hengst te geven? Misschien hoef je dit keer PMS niet de schuld te geven, maar gaan je zwangerschapshormonen met je op de loop.
Hallo Tena Lady!
Verder kun je een afkeer van bepaald voedsel ontwikkelen, terwijl je je opeens ongans eet aan gekke dingen. Zoals augurken met slagroom, om er maar eens een cliché tegenaan te gooien. Wat later in de zwangerschap – rond de zesde tot de achtste week na de bevruchting – zal je bovendien merken dat je vaker moet plassen. Dat komt doordat je baarmoeder groter wordt om plaats te maken voor je kindje. En dat drukt op je blaas. Say hello to Tena Lady (serieus!). Gelukkig wordt dit tegen het eind van het eerste trimester weer minder, doordat je baarmoeder dan hoger komt te liggen.
Minder grappig? Dat dit kwaaltje in het derde trimester weer dubbel zo hard terugkomt. Nobody said it was easy!
Seks moet leuk blijven!
Natuurlijk snappen we dat je die kleine snel mogelijk op een echo wil zien bewegen. Maar bedenk wel dat de aanloop ernaartoe leuk moet blijven. Het plezier in seks gaat er vaak snel vanaf als koppels te fanatiek bezig zijn met zwanger raken. Teleurstelling en tegengestelde verwachtingen kunnen ervoor zorgen dat je relatie onder druk komt te staan. Zulke stress is nooit gezond, ook niet voor je kansen op een geslaagde conceptie.
Zorg er dus voor dat je ontspannen blijft. Dat zowel jij als je partner er een gezonde levensstijl op nahouden. En dat seks geen verplichting wordt. Je staat er versteld van hoeveel mensen – na maandenlang vruchteloos proberen – ineens spontaan zwanger raken na een ongeplande en vooral relaxte vrijpartij.
Reageer of stel een vraag
0 reacties