Gevoelige en pijnlijke borsten. Hoe kan dat?

pijnlijke borsten

Veel vrouwen hebben er zo nu en dan mee te maken: gevoelige en pijnlijke borsten. Er wordt niet veel over geschreven en gesproken, terwijl zo’n één op de tien vrouwen er wel eens last van heeft. Hoofdoorzaak? Hormonen. Ontdek in dit artikel wat je eraan kunt doen.

Ik heb gevoelige en pijnlijke borsten

Laten we vooropstellen dat gevoelige borsten lang niet altijd een ernstige oorzaken hebben. Jouw borsten doorstaan allerlei veranderingen: van groeien in de puberteit tot hormoonschommelingen en borstvoeding. Onder gevoelige borsten verstaan we opgezwollen en gespannen borsten, maar ook borsten die in meer of mindere mate pijn doen. De medische term voor gevoelige borsten of een aandoening aan de borsten is mastopathie. Mastos is borst, pathos is aandoening.

Mogelijke oorzaken van pijnlijke borsten

Groei in de puberteit

Sommige meisjes krijgen voor het eerst met gevoelige borsten te maken in de puberteit. Dit komt omdat het borstklierweefsel begint te groeien, meestal rond de tijd dat ze 11 of 12 zijn. De pijn is vergelijkbaar met de klachten die sommige vrouwen hebben rond de menstruatie of eisprong.

Gedurende je cyclus

Je borstklieren worden beïnvloed door hormonale schommelingen. Daarom kunnen rond de ovulatie en menstruatie je borsten extra gevoelig zijn. Ze zijn beter doorbloed en kunnen daardoor meer gespannen en pijnlijker aanvoelen. Ook jouw klierweefsel is waarschijnlijk iets hobbeliger en cystes kunnen gedurende deze tijd in je cyclus zich ook beter laten zien. Je borsten kunnen wel een cupmaat groter zijn, vlak voordat je menstruatie begint.

Lees ook: 28 dagen cyclus; enjoy the ride

Je bent zwanger

Nog voordat ze een test hebben gedaan merken sommige vrouwen al dat ze zwanger zijn. Hoe? Aan hun gespannen en pijnlijke borsten. Jouw lichaam bereid zich voor op het geven van borstvoeding. Hierdoor kunnen jouw borsten extra gevoelig zijn, gespannen aanvoelen of je kunt steken voelen. Vanaf ongeveer de vijftiende week van de zwangerschap worden de cellen actief die melk produceren. Al in week 22 beginnen deze ook melk aan te maken. Jouw tepels en tepelhoven kunnen er ook anders uit gaan zien.

Jij bent in de overgang

Ook in de menopauze heb jij te maken met hormoonschommelingen. Hierdoor kun je extra last hebben van pijnlijke borsten. Na de overgang wordt het klierweefsel in de borsten minder, maar dit proces duurt – net als het groeien van de borsten in de puberteit – jaren. Als jij hormonen gebruikt tijdens de menopauze, dan wordt het borstweefsel juist extra dicht. Vaak verdwijnen de klachten helemaal na de overgang.

Je gebruikt een anticonceptiepil of andere medicatie met hormonen

Medicatie met hormonen, zoals de anticonceptiepil of sommige antidepressiva, kunnen invloed hebben op de gevoeligheid van je borsten. Het kan dus helpen om te beginnen of juist stoppen met de anticonceptiepil om te wisselen, omdat juist hormonen veel van de klachten kunnen veroorzaken. Het is verstandig om dit te bespreken met jouw huisarts.

Pijnlijke borsten door stress

Als jij stress hebt, dan kunnen je spieren zich aanspannen. Ook jouw borstspieren dus. Hierdoor kunnen je borsten iets gevoeliger zijn.

Cystes in de borst

Cystes in de borst komen regelmatig voor: het is een goedaardige aandoening. Een cyste is een holte die zich vult met vocht en die wel een paar centimeter groot kan worden. Een cyste kan vrij plotseling ontstaan in een afvoergang van een melkklier. Het is ook mogelijk dat deze vanzelf weer verdwijnt, na de menstruatie bijvoorbeeld. Als jij er veel last van hebt, dan is het mogelijk om de cyste leeg te laten zuigen.

Fibroadenoom

Ook een fibroadenoom is een goedaardige knobbel in de borst. Een fibroadenoom bestaat uit bindweefsel, wat het andere weefsel opzij drukt. Indien nodig kan het knobbeltje worden verwijderd. Soms is extra controle nodig.

Zere borsten: heb ik borstkanker?

Er wordt veel aandacht besteed aan borstkanker in de media. Eén op de zeven vrouwen krijgt het. Het is belangrijk om jouw borsten regelmatig te controleren. Het beste moment hiervoor is een week na de eerste dag van je menstruatie, zegt Léonie Smit, oncologisch chirurg van Mammacentrum Treant Zorggroep op de eigen website. Je borsten zijn dan het minst gevoelig en reageren ook het minst op hormonale veranderingen. Pijn in de borsten blijkt nagenoeg nooit borstkanker te zijn. Het is uiteraard wel belangrijk bij verandering contact op te nemen met jouw huisarts.

Wat te doen tegen pijnlijke borsten?

Als je veel last hebt van pijnlijke borsten, dan kunnen onderstaande tips helpen.

  • Draag een stevige bh met veel steun. Een sport-bh kan bijvoorbeeld helpen. Zorg voor een goed passend model. In een lingeriewinkel kan je hiermee geholpen worden.
  • Een warme douche kan helpen om de klachten te verminderen. Als dat inderdaad helpt, dan is het ook verstandig om warme kleding aan te doen. Een warme kruik of pittenzak helpt soms om de pijn tijdelijk te verminderen.
  • Kou werkt bij sommige vrouwen heel goed en bij anderen wordt de pijn juist erger. Het is dus een kwestie van uitproberen. Wikkel een coldpack of een zak met ijsklontjes in een theedoek en leg hem op je borst.
  • Teunisbloemolie (in het Engels primrose oil) biedt in 40% van de gevallen verlichting, schrijft het Isala ziekenhuis. Het duurt wel ongeveer drie maanden voor je het effect merkt. Het is leverbaar in verschillende vormen, maar voornamelijk in softgel capsules.
  • Het minder of helemaal niet meer eten of drinken van koffie, thee, chocolade, cola, wijn en kaas kan ook helpen. Net als meer onverzadigde vetzuren te eten: dieetmargarine of -halvarine en vloeibaar bak- en braadvet of olie. Het duurt hier ook zo’n drie maanden voordat er een effect merkbaar is.
  • Thuisarts.nl adviseert om te kijken of paracetamol helpt om de mastopathie klachten te verminderen.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?