Zijn mijn schaamlippen te groot?
We leven in een tijd waar bijna alles maakbaar is en plastische chirurgie uit de taboesferen verdwijnt. Labiaplastiek of de schaamlipcorrectie is zo’n operatie die steeds vaker wordt uitgevoerd. Het is dus duidelijk dat schaamlippen voor heel wat onzekerheid kan zorgen. Want zijn jouw schaamlippen te groot? En wat is normaal?
Schaamlippen: waar zitten die precies?
Back to the start: je schaamlippen zijn twee sets huidplooien, die je vulva (soms gedeeltelijk) bedekken. We noemen het ook wel labia of lippen. Je lichaam heeft buitenste- en binnenste schaamlippen. De buitenste schaamlippen (labia majora) kun je eenvoudig zien als je met een spiegeltje naar jouw vulva kijkt. Dit zijn de labia waar ook schaamhaar op groeit. Gemiddeld zijn de buitenste schaamlippen ongeveer zeven tot twaalf centimeter lang. Jouw binnenste labia (labia minora) lopen van het eikeltje van de clitoris naar de achterzijde van je vagina. Hier groeit geen haar op. Ze zijn gemiddeld tussen de twee en tien centimeter. Beide sets zwellen een beetje op als je opgewonden raakt en beiden zorgen voor bescherming van de vagina.
Waar komt die onzekerheid vandaan?
Het niet gek om te bedenken waar de onzekerheid bij sommige vrouwen vandaan komen, als ze zich afvragen of hun schaamlippen te groot zijn. Kijk een paar pornofilms en de actrices hebben allemaal een keurig geharste vulva. Hetzelfde geldt voor de Playmates die je vroeger in de Playboy zag. Niemand op die foto’s en films heeft binnenste schaamlippen die uitsteken. Toch is dit volkomen normaal.
Wat zijn normale schaamlippen eigenlijk?
Elk lichaam en elke vrouw is anders. Dit geldt dus ook voor je schaamlippen. Zo is het heel normaal om, net als op je tepels, bultjes te hebben. En wat ook bij veel voorkomt is dat de binnenste labia groter zijn dan de buitenste, waardoor ze wat uitsteken. Zijn je schaamlippen niet symmetrisch? Ook dat is niet gek. Kort gezegd zijn je labia eigenlijk altijd normaal, ook al voelt dat niet zo.
Zijn mijn schaamlippen te groot?
Schaamlippen zijn zelden écht te groot. Ook niet als ze buiten de gemiddelde formaten vallen die we hierboven beschreven. Het enige wat we wel willen benadrukken, is dat ze geen pijn horen te doen. Sommige vrouwen kunnen fysieke klachten ontwikkelen bij het lopen, fietsen, vrijen of paardrijden. Ook het dragen van strakke kleding, zoals een strakke broek of badpak kan pijn doen. Dit komt omdat de binnenste schaamlippen groter zijn dan de buitenste. Dit kan aangeboren zijn of ontstaan door een bevalling of veroudering. Om de klachten te verminderen, kun je een operatie overwegen.
Lees ook: Pijn na het vrijen: oorzaken en oplossingen
Wat is labiaplastiek?
Labiaplastiek is een operatie om de schaamlippen te verkleinen. We noemen het daarom ook wel labiareductie, schaamlipverkleining of schaamlipcorrectie. Tijdens de operatie – onder lokale verdoving – wordt overtollig weefsel van de schaamlippen verwijderd, waardoor de labia wat meer in verhouding zijn. Vlak na de ingreep mag je alweer naar huis. Qua prijs moet je denken aan minimaal 1300 euro voor het corrigeren van beide binnenste schaamlippen.
Labiaplastiek wordt niet alleen uitgevoerd bij vrouwen die fysieke klachten hebben. De ingreep is ook uit te voeren om cosmetische redenen. Als jij je onzeker voelt over je schaamlippen en daar graag wat aan wilt doen, dan kan een operatie helpen. En soms is het natuurlijk ook een combinatie van cosmetische- en fysieke redenen. In alle gevallen is het belangrijk om open en eerlijk met je arts te overleggen.
Het is goed om te weten dat labiaplastiek iets anders is dan – het in de VS zo populaire – vaginal rejuvenation. Bij deze verjongingsoperatie voor je vagina worden de spieren aangetrokken en zo wordt de vagina strakker gemaakt.
Reageer of stel een vraag
0 reacties