Pijn na het vrijen: oorzaken en oplossingen

pijn na seks

Een hartstochtelijke vrijpartij is sexy, ontspannend en fijn. Toch kan die stemming vlak na de seks omslaan; je ervaart buikpijn, een branderig gevoel bij je vagina of je verliest bloed. Dit soort pijn na de seks klinkt veel vrouwen bekend in de oren. Waar ligt de oorzaak en wat doe je eraan?

Pijn na het vrijen

Een veelvoorkomend fenomeen bij zowel mannen als vrouwen is pijn na het vrijen. Je hebt het er liever niet over omdat het de fijne sfeer na een stomende vrijpartij kan verpesten. Toch is het belangrijk stil te staan bij klachten na het vrijen om het de volgende keer te voorkomen. Vaak is pijn na seks te voorkomen door de oorzaak te achterhalen.

De meest voorkomende kwaaltjes na de seks zijn:

  • Branderig gevoel bij vulva
  • (Hevige) buikpijn
  • Bloeden
  • Pijn in onderbuik
  • Pijn in linkerzij
  • Pijn in rechterzij

Oorzaken van pijn na de seks

Vaak heb je wel een vermoeden waardoor de pijn is ontstaan: bijvoorbeeld een ruige sekspartij of een groot geschapen partner. Maar soms is er ook meer aan de hand.

1. Groot geschapen

We starten met de meest voorspelbare oorzaak; een te grote penis of te grote sextoy. Het kan zo zijn dat je het formaat van de penis of toy in kwestie niet gewend bent. In dat geval krijgt je baarmoederhals flink wat te voorduren tijdens de penetratie. Vooral als het er wild aan toe gaat kun je achteraf klachten krijgen. De beste remedie is om zo goed mogelijk te ontspannen, het langzaam op te bouwen en voor de zekerheid glijmiddel te gebruiken.

2. Vaginale droogte

Normaal gesproken zorgt je vagina er met vocht voor dat penetratie mogelijk wordt. Helaas loopt dat proces lang niet altijd even lekker. De gevolgen variëren van een branderig gevoel tot bloedverlies. Het kan zo zijn dat je als vrouw niet opgewonden genoeg bent. In dat geval is uitgebreider en aandachtiger voorspel de sleutel tot succes. Toch is dat lang niet altijd de oorzaak. Bepaalde medicijnen kunnen bijvoorbeeld behoorlijk wat invloed hebben op de vochtigheid van je vulva. Een goede fles glijmiddel verlicht vaak behoorlijk wat pijn.

3. Te volle endeldarm

Het klinkt niet fris, is het ook niet, maar het is wel de moeite waard om te bespreken. Als je stoelgangproblemen ervaart en niet zo vaak de grote boodschap kunt doen, drukt je endeldarm op je vagina. Tijdens en na de seks kan dit resulteren in hevige buikpijn, meestal in de onderbuik. Om dit op te lossen is het zaak om je stoelgang op gang te krijgen door veel te drinken, te bewegen en vezelrijk voedsel te eten.

4. Harde seks

Niets is fijner dan jezelf ontladen middels een vurige vrijepartij. Uiteraard denk je gedurende deze momenten niet aan ‘wat als’ en de opbouw is ook niet altijd even subtiel. Tijdens de seks ga je op in de passie en voel je alleen maar genot. Het beetje pijn dát je voelt is misschien zelfs lekker. Maar achteraf is die pijn alles behalve fijn! De kans is namelijk aanwezig dat je baarmoederhals en/of vaginale slijmvlies ietwat beschadigd is geraakt. Dit voelt vaak prikkend en bijtend. Meestal geneest dit vanzelf. Het is wel zaak de boel goed schoon te houden met lauw water.

”Niets is fijner dan jezelf ontladen middels een vurige vrijepartij.”

Wilde seks met diepe penetratie kan ook voor buikpijn zorgen. Soms komt dat mede doordat jij je bekkenbodemspieren (on)bewust aanspande. Probeer compleet te ontspannen en zorg dat je vulva voldoende vochtig is. Heb je altijd pijn na hevige seks? Dan is het wellicht slim om toch iets rustiger de liefde te bedrijven.

5. Gekantelde baarmoeder

De baarmoeder ligt bij 90 procent van de vrouwen netjes voorover gekanteld. Bij 10 procent van de vrouwen – voornamelijk Aziatische vrouwen – leunt de baarmoeder wat naar achter. Het klinkt erger dan dat het daadwerkelijk is, maar het kan wel voor kwaaltjes zorgen. Denk daarbij aan een stekende pijn tijdens de seks, buikpijn en rugpijn. Een goede tip hierbij: experimenteer met verschillende standjes en ervaar welke standjes het minst pijn doen.

6. Soa of infectie

Een soa zoals herpes of een schimmelinfectie kunnen voor flink wat pijn tijdens het vrijen zorgen. Denk aan hevige jeuk, een stekend gevoel en pijn in je vulva. De pijn ontstaat waarschijnlijk doordat je vaginale slijmvlies het door de infectie moet ontgelden. Wrijving door middel van penetratie zorgt dan automatisch voor een nare reactie. Ook na penetratie kan dit voor pijn zorgen. In deze gevallen is het raadzaam om direct een afspraak bij je huisarts te maken.

7. Specifieke sperma-allergie

Het is extreem zeldzaam, maar het komt zo nu en dan voor dat een vrouw allergisch is voor het sperma van haar partner. In Amerika zijn meer dan 40.000 vrouwen allergisch voor het zaad van hun man. Je merkt dit doordat er zwelling, jeuk en een branderig gevoel ontstaat. In de ergste gevallen krijg je na de seks zelfs koorts, een lage bloeddruk en koude rillingen. Heb je na seks mét condoom geen last van deze klachten? Dan zou het zomaar een sperma-allergie kunnen zijn. Een bezoekje aan de huisarts kan in dat geval geen kwaad.

8. Endometriose

Bij ongeveer 1 op de 10 vrouwen zit weefsel – dat op baarmoederslijmvlies lijkt – op plaatsen buiten de baarmoeder. Vaak op de eierstokken of eileiders. In medische termen heet dit endometriose. Tijdens de menstruatie kan dit langdurige hevige buikpijn veroorzaken. Ook tijdens en na de seks kan endometriose voor aanhoudende buikpijn na de seks zorgen. Het wordt vaak omschreven als een diepe en scherpe buikpijn. Een geruststellend feitje: lang niet elke vrouw met deze aandoening ervaart pijn tijdens en/of na het vrijen.

9. Blaasontsteking

Blaasontsteking is een veelvoorkomend vrouwenkwaaltje. Wat veel mensen niet weten is dat het een verzamelnaam is voor alle infecties die gemoeid zijn met je urinewegen. Dit kunnen je nier, urineleider, blaas en urinebuis zijn. Van blaasontsteking krijg je een zeurende en drukkende buikpijn. Je hebt het gevoel dat je moet plassen, maar er komt weinig uit als je op de wc zit. Na de seks wordt die druk alleen maar erger. Vooral na stevige seks. Het is belangrijk de symptomen snel op te merken, goed water te drinken en de tips uit het volgende artikel over seks tijdens blaasontsteking voor lief te nemen. Als het niet vanzelf overgaat kan je naar de huisarts voor een antibioticakuur.

10. Vochtblaasjes op eierstokken

Vochtblaasjes op de eierstokken – beter bekend als ovariumcysten – zijn meestal goedaardig en verdwijnen vanzelf binnen drie maanden. Toch kan het voor pijn in de linkerzij en pijn in de rechterzij zorgen na de seks. Als de blaasjes groot zijn veroorzaakt het ook buikpijn en buikkrampen tijdens, maar vooral na de seks. Als je vermoedt dat je last hebt van ovariumcysten is het raadzaam een afspraak met je huisarts te maken.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?