Je vulva bekijken in de spiegel: doen!

vagina bekijken

Zeg eens eerlijk: hoe goed ken jij je eigen vulva? Heb je wel eens met een spiegel gekeken hoe je er uitziet van onderen? Je vulva bekijken in de spiegel is een uitstekend idee!

Let me tell you about the birds and the bees

Veel kinderen in Nederland krijgen seksuele voorlichting. Is het niet thuis, dan is het wel op school. Toch is seksuele voorlichting nog vaak gericht op voortplanting: seks tussen mannen en vrouwen met als ultiem doel het krijgen van een baby. En de grafische plaatjes van de vrouwelijke geslachtsorganen maken niet per se duidelijker hoe je vulva er nou eigenlijk echt uitziet. Daarom raden wij iedere vrouw aan om haar vagina te bekijken in de spiegel.

Waarom je eigen vulva bekijken in de spiegel?

Het is goed en fijn om je eigen lichaam te leren kennen. Voor seksueel genot als je daar aan toe bent, maar ook als je bijvoorbeeld tampons wilt gaan gebruiken. Ook besef je je, door jezelf te bekijken, dat elke vrouw er anders uit ziet (en over het algemeen heel anders dan in pornofilms). Als je regelmatig je vulva bekijkt, dan heb je ook de kans om veranderingen op te merken. Dr. Laura Laursen, gynaecoloog, raadt iedereen aan om haar eigen vulva te bekijken. “Het is voor iedereen belangrijk om te weten hoe je lichaam eruit ziet. Het is de enige manier om gezond te worden en blijven.” Het is volkomen normaal dat je vulva soms iets anders van kleur is dan normaal, of dat er bultjes verschijnen. “Maar,” zegt Laursen, “het is belangrijk om de kijken naar veranderingen op langere termijn.”

Vulva bekijken in de spiegel: wat zie ik precies?

Wees niet bang: het is nooit te laat om jezelf voor het eerst in de spiegel te bekijken. Gebruik een handspiegeltje, terwijl je op bed ligt of op de rand van het toilet zit bijvoorbeeld. In de spiegel zul je verschillende lichaamsdelen zien. Als eerste je schaamlippen, oftewel je labia. Elke vrouw heeft twee sets met huidplooien, de buitenste- en binnenste schaamlippen. Deze beschermen de ingang van je vagina. De buitenste labia zie je als je met een spiegel jezelf bekijkt: dit zijn de lippen waar ook haar op groeit. Daar tussen zitten de binnenste schaamlippen. Hier groeit geen haar. Het is overigens, ondanks de naam, heel normaal dat de binnenste labia wat uitsteken. Onthoud goed: elk lichaam is anders, daarom heeft geen één vrouw dezelfde vulva.

Open je je labia een beetje, dan zie je een klein deel van de clitoris op het punt waar je schaamlippen aan de bovenkant samenkomen. Het deel wat je ziet, het eikeltje, ziet eruit als een klein rond bolletje. De huid die hier omheen zit (het hoedje) kun je voorzichtig omhoog schuiven. Samen met je schaamlippen, de uitgang van je urinebuis en de ingang van je vagina vormt de clitoris je vulva.

Vulva of vagina?

De begrippen vulva en vagina worden vaak door elkaar gehaald. De vulva alles wat je uitwendig kunt zien. Je vagina is de opening naar je baarmoeder. Maar vaak wordt dit verward en bedoelt men de vulva, als ze het hebben over de vagina.

Kijk ook eens op andere momenten naar je vulva

Dr. Laursen raadt aan om je vulva op verschillende momenten te bekijken. Doe dit bijvoorbeeld eens voor, tijdens en na je menstruatie. Op die manier ontdek je hoe jouw vulva kan veranderen gedurende de cyclus.

Ook is het interessant om je vulva in de spiegel te bekijken als je opgewonden bent. Je schaamlippen en clitoris zwellen op. Dit komt omdat er extra bloed naartoe stroomt. Dit gebeurt ook in je lichaam: het inwendige deel van je clitoris heeft zwellichamen. Je kunt, net als bij een man, ook aan het vrouwelijk lichaam zien of ze opgewonden is.

Daarnaast is het verstandig om je vulva te bekijken in de spiegel als je klachten hebt. Zo kun je extra afscheiding krijgen, last van droge of rode plekjes, pukkeltjes en meer van zulk soort ongemakken. Omdat je weet hoe je vulva er normaal uitziet, merk je veranderingen ook extra snel op.

Tot slot kun je natuurlijk je vulva bekijken tijdens het masturberen. Als je goed kijkt, dan kun je zelfs de pulsaties zien als je een orgasme bereikt. Misschien is het makkelijker om je vulva te bekijken door hem te filmen met je telefoon en dit achteraf te bekijken. Het is één van je meest gevoelige plekken, maar lang niet elke vrouw voelt zich comfortabel genoeg om er naar te kijken. Dat geeft niet, maar je kunt het altijd in elk geval één keer proberen. Misschien voel je je daarna wel extra krachtig in je vrouwelijkheid.

Seksuele voorlichting voor kinderen

Tot slot nog even over die seksuele voorlichting waar ik eerder over schreef. Een persoonlijke tip als moeder van twee bijna tieners: het boek Ben jij ook op mij? van Sanderijn van der Doef gaat op een inclusieve moderne manier om met het thema seksualiteit en seksuele voorlichting. In dit boek hebben mensen niet alleen seks om kinderen te krijgen en ontstaan niet alle kinderen door seks. Masturbatie wordt niet overgeslagen en niet elk stel bestaat uit een man en een vrouw. Ook wordt er benadrukt dat niet elk jongetje stoer moet zijn en elk meisje meisjesachtig. Een aanrader!

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?