Bijzondere relatiegewoontes in andere landen en culturen
Hoeveel koeien wil je hebben voor je dochter? In Nederland een grap, maar in Zuid-Afrika is het bij sommige bevolkingsgroepen heel normaal om een bruidsschat te betalen. Wereldwijd zijn er bijzondere relatiegewoontes die wij niet voor mogelijk houden, maar in dat land heel normaal zijn. Wist je bijvoorbeeld dat vrouwen in de Amerikaanse staat Vermont eerst toestemming van hun man moeten vragen voor ze een kunstgebit nemen? Reis met ons mee in de wereld van bijzondere relatiegewoontes in andere landen en culturen.
Publieke aankondiging van het huwelijk
Elk land kent zijn eigen gewoontes en dat geldt ook voor verschillende culturen. In sommige landen is het bijvoorbeeld verplicht om je huwelijk publiek aan te kondigen. In Griekenland moet dit in de krant zijn, maar in Monaco is genoeg om het op te schrijven op een briefje en dit op de deur van het stadhuis te plakken. Het moet hier wel tien dagen, inclusief twee zondagen, blijven hangen.
Gekleurde rijst in China
De liefde van de man gaat door de maag, dat weet de minderheidsgroep Miao in het zuidwesten van China ook. De vrouwen laten tijdens het Sisters’ Meal Festival (een soort alternatief voor Valentijnsdag) zien of ze interesse hebben in een man. Dit doen ze door een man roze, gele, witte en blauwe gekleurde sticky rice in een zakdoek aan te bieden. Hebben ze interesse in de man, dan zitten er twee rode eetstokjes in de rijst. Bij katoen of peterselie wil de vrouw zo snel mogelijk trouwen. Maar wil ze juist niks van de man weten, dan ontvangt hij rijst met in het midden knoflook of chilipeper.
Relatiegewoontes in andere landen: bundling bij de Amish
Bij de Amish gebruiken ze geen moderne technologie, dus Tinderen kun je wel vergeten. In plaats daarvan ontmoeten jonge vrouwen hun eventuele huwelijkspartner bij de kerk. Vindt een man een vrouw leuk? Dan kan hij haar een ritje in zijn paard en wagen aanbieden. Gaat dat goed, dan waagt men zich aan bundling: hierbij ligt het koppel volledig gekleed in bed en brengt een platonische nacht door onder dezelfde deken.
Op de eerste date de ouders ontmoeten
Hoe lang duurde het voor jij je partner meenam naar je ouders? In Brazilië doen mensen dit zo snel mogelijk in het datingproces: soms op de eerste date al. Dan heb je dat alvast gehad en weet je direct of hij wel of niet in de smaak valt.
White Day, Rose Day en Kiss Day in Korea
Natuurlijk wordt Valentijnsdag gevierd in Korea. Maar dat is niet de enige romantische feestdag. Sterker nog: er zijn er nog elf! Deze vinden bijna altijd plaats op de 14e van de maand. Op Rose Day geven geliefden elkaar rozen en op White Day moet de man zijn partner een cadeautje geven. Op Silver Day geef je elkaar zilveren accessoires en op Photo Day maak je samen een mooie foto, die je ook ergens neer zet. Op nieuwjaarsdag wordt Diary Day gevierd: hierbij deel je een agenda met elkaar. Super handig, dan kun je al die romantische feestdagen tenminste niet vergeten.
Lees ook: Nationale knuffeldag: wat is het?
Geen diamant, maar een appel
Mocht je een leuke Kroatische man tegenkomen en hij vraagt je ten huwelijk, wees dan niet teleurgesteld als hij in plaats van een diamanten ring een appel uit zijn jaszak haalt. Traditioneel krijgt de vrouw een appel met een munt, maar tegenwoordig wordt die munt ook wel verwisseld voor koekjes of snoep.
Relatiegewoontes in andere landen: één glas wijn voor vrouwen
Van vrouwen wordt blijkbaar verwacht dat ze zich immoreel gaan gedragen als ze hebben gedronken. Vandaar dat getrouwde vrouwen in La Paz, Bolivia, maar één glas wijn mogen drinken. Mannen mogen zelfs van hun vrouw scheiden als ze in het openbaar alcohol drinkt. Voor single vrouwen geldt de regel niet: zij mogen zoveel drinken als ze willen.
Speak now or forever hold your peace
Het is een standaard zinnetje in romcoms: “Speak now of forever hold your peace.” Wil je niet dat de liefde van je leven gaat trouwen met een ander? In het zuiden van Australië kun je maar beter je mond houden. Als je een bruiloft onderbreekt, dan kun je tienduizend dollar boete of twee jaar gevangenisstraf krijgen.
Bruidschatten voor zijn of haar familie
We komen nog even terug op de eerder genoemde bruidsschatten. In de Hindoegemeenschap is het normaal dat de familie van de bruid een bruidsschat geeft aan de familie van de bruidegom. Dit wordt gezien als bedankje voor het openstellen van hun huis voor de bruid.
In Zuid-Afrika is het juist andersom. Hier is het bij veel bevolkingsgroepen normaal dat de familie van de bruidegom een cadeau geeft aan het hoofd van de familie van de bruid. Dit is een bedankje, dat hij met haar mag trouwen. Dit heet lobolo. In zowel de Zulu- als Xhosacultuur horen koeien minimaal bij de lobolo. Andere cadeaus kunnen dekens, kookpotten, hoeden, jassen, sjaals en wandelstokken zijn.
Bij een islamitische bruiloft krijgt de bruid een Mahr van haar bruidegom. Dit is iets van waarde, waardoor ze financiële onafhankelijkheid krijgt, mocht de man overlijden of zelfs in het geval van een scheiding. Vaak gaat het om een geldbedrag, een stuk land, meubels, juwelen of een huis.
Dansen voor liefde
Hoewel het soms lastig is om Nederlandse mannen de dansvloer op te krijgen, is het in Niger noodzakelijk. Daar moeten mannen dansen voor de liefde. Tijdens het jaarlijkse Gerewol Festival dossen de mannen van de Wodaabe Fula stam zich uit in kleurrijke schmink en kostuums en dansen urenlang in de brandende zon, om zo een bruid voor zich te winnen.
Een bal voor vrijgezellen in de outback
Over bijzondere relatiegewoontes in andere landen gesproken: kun jij het je voorstellen dat je naar een speciaal bal gaat voor vrijgezellen? Dat is de insteek voor Bachelor and Spinster Balls in Australië. Omdat jongeren in de bush vaak een afgezonderd leven leiden, is het niet makkelijk om een partner te leren kennen. De balls zijn trouwens minder Sissi-achtig dan het klinkt: ze staan bekend om het vele zuipen, casual seks en gevaarlijke stunts.
Lees ook: Kunyaza: leer squirten op z’n Afrikaans
Reageer of stel een vraag
0 reacties