Wat doe je als je verliefd bent op je collega?

verliefd op collega

Verliefd op een collega? Hoewel veel mensen hun partners op het werk ontmoeten, blijft het een taboe. Sommige bedrijven voeren zelfs een expliciet ontmoedigingsbeleid. Maar wat als je in een zinderend flirtfestijn op de werkvloer bent beland? Houd je afstand of ga je voor je gevoelens?

Grappig fenomeen

Werkrelaties zijn een grappig fenomeen. Net als nabijheid, trouwens. Hoe meer tijd je met iemand doorbrengt, hoe aantrekkelijker hij of zij namelijk wordt. Op zich logisch. Als je elkaar vaak ziet, krijgen positieve kwaliteiten meer ruimte om op te vallen en jouw aandacht te grijpen. En dat vergroot de kans dat je de ander leuker dan leuk gaat vinden.

Diepe banden smeden

Dat fenomeen manifesteert zich natuurlijk nergens sterker dan op je werk. Als je van negen tot vijf in de kantoortuin zit te tikken, spendeer je waarschijnlijk meer uur met je collega’s dan met je vrienden, familie of partner. Geen wonder dat veel mensen diepe banden smeden met hun werkmaatjes. En niet gek dat de grens tussen zakelijk en persoonlijk soms vervaagt. Dat blijkt ook uit de cijfers. Ongeveer zeventien procent van de mensen heeft een ‘werkpartner’, iemand met wie ze mateloos appen, praten over het werk én het leven en met wie ze wel eens een biertje gaan drinken buiten kantoortijden. En zo’n tweeëntwintig procent van de mensen ontmoet hun romantische partner, jawel, op de werkvloer. Een aanzienlijk percentage, zeker als je het afzet tegen de tien procent die hun partner ontmoet tijdens een avondje uit en de dertien procent die eerst talloze datingapps heeft afgestruind.

Flink stigma

Ondanks die jubelende cijfers, hangt er een flink stigma aan daten op het werk. De risico’s van werkdaten zijn dan ook niet mals. Afhankelijk van het organisatiebeleid, kun je zelfs je werk verliezen als je voor je collega voor de bijl gaat.

Maar zelfs als je werkplek geen strikte regels hanteert, kun je in een kantoordrama verzeild raken dat je professionele reputatie op het spel zet. Wanneer je een affaire aangaat met je baas, bijvoorbeeld. Of wanneer je relatie toch niet werkt en jullie elkaar niet meer kunnen luchten of zien. Best lastig, als je je dagelijks in dezelfde ruimte bevindt.

Roddel en achterklap

En wat te denken van roddel en achterklap? Zeker als jullie je relatie geheim proberen te houden, loop je de kans dat collega’s er lucht van krijgen en de tamtam overuren gaat draaien. Niet best voor de sfeer binnen het team en niet best voor jouw zelfvertrouwen en jullie relatie. Zo voelde een van de drie mensen uit het eerder aangehaalde onderzoek zich veroordeeld door hun collega’s, een op de zes was het mikpunt van spot en pesterijen geworden en een op de tien voelde zich achtergesteld en gediscrimineerd.

Relaties op het werk zijn dus niet altijd hosanna en hupsakee, ze kunnen een emotionele wissel trekken op zowel jou en je partner als je werkomgeving.

verliefd op een collega

Waarom word je verliefd op je collega?

We zeiden het al, verliefd worden op de werkvloer is doodnormaal. We spenderen meer tijd met onze collega’s dan met wie dan ook. Zo’n acht uur per dag zitten we op elkaars lip en dan wordt zo’n lip opeens een stuk interessanter. Niks raars aan, dat je gevoelens ontwikkelt voor iemand die je supervaak ziet. ‘Vicinity attraction’ noemt sekstherapeut Tammy Nelson dat.

Keuzestress

Volgens haar heeft keuzestress er ook alles mee te maken. We komen om in de keuzes en ook op datingapps swipen we tot we een ons wegen, bang als we zijn om te settelen voor de eerste de beste. Op kantoor hebben we geen last van die stress. De keuzes zijn gelimiteerd. Wanneer we moeten kiezen tussen bijna-pensionado Hans, de getrouwde leidinggevende of die leuke jongen van marketing die goeie grapjes maakt, is de keuze snel gemaakt. Omdat we minder te kiezen hebben, vinden we mensen sneller aantrekkelijk: ook als we ze op Tinder misschien geen tweede blik waardig hadden gegund.

Art Markan, professor in psychologie en marketing aan de University of Texas, beaamt dat er prima redenen zijn waarom collega’s op elkaar vallen. Niet alleen spendeer je veel tijd samen, waardoor je elkaar in een ander licht gaat zien, je leert ook veel over elkaars eigenschappen en kwaliteiten. Je ziet hoe je collega reageert in stressvolle situaties, je observeert hoe hij omgaat met anderen en je ontdekt of je gemeenschappelijke hobby’s en interesses hebt.

Extra bruggetje

Dat laatste is belangrijk, want onderzoek laat zien dat we vaak vallen op mensen met wie we dingen gemeen hebben, zegt Amy Nicole Baker, een psychologieprofessor aan de University of New Haven en auteur van verschillende papers over romances op de werkvloer. Ben je in hetzelfde werk verzeild geraakt? Dan is er dus een dikke kans dat jullie gemeenschappelijke interesses hebben. En dat je een ‘extra bruggetje’ hebt dankzij het werk dat jullie allebei doen.

Onbewust maak je zo de balans op in je hoofd: is dit potentieel relatiemateriaal of niet? Als het klikt, staat weinig je in de weg om meer tijd met elkaar door te brengen en open, kwetsbare en persoonlijke dingen met elkaar te delen. Soms zie je elkaar ook in een informele setting, zoals op de vrijdagmiddagborrel of een drankje buiten werkuren. Hoe vertrouwder je vervolgens met elkaar raakt, hoe groter de kans dat je je op den duur tot elkaar voelt aangetrokken.

Verliefd op je collega: do’s and don’ts!

Maar ja, dan ben je verliefd op die collega. En die collega is dat ook op jou. Wat dan? Hoe laveer je op een beetje fatsoenlijke wijze tussen al die heftige emoties en de gereserveerdheid die bij een professionele werkrelatie hoort? We hebben wat do’s and don’ts voor je op een rijtje gezet!

Blijf professioneel

De meeste bedrijven hebben richtlijnen rondom daten op de werkvloer. Zorg ervoor dat je deze gedragscodes kent en opvolgt, zeker wanneer je hartenlap qua rangorde een stukje boven of juist onder je staat. Tegelijkertijd hebben sommige organisaties de regels versoepeld omdat ze moeilijk te handhaven zijn. Begrijpelijk, want er is weinig zo sterk als liefde en passie, natuurlijk.

Bovendien zou je als organisatie mensen niet moeten willen straffen omdat ze verliefd zijn geworden. Het is heel menselijk als je kriebels in je buik krijgt van een collega. Waar het om gaat is dat je er vervolgens slim mee omgaat. Maak verstandige en volwassen beslissingen en blijf altijd professioneel. Of je nu burgers flipt bij McDonalds of flitsende PowerPoints fabriceert voor de CEO van een softwarebedrijf, dat maakt in wezen niet uit.

Heb goede bedoelingen

Oprechte intenties zijn alles in deze wereld. Zo ook in het geval van een werkliefde. Jaag niet op een collega om het jagen, of omdat je zin hebt in een avontuurtje, dat doe je maar in de kroeg of op Tinder. Dat is namelijk niet alleen ontzettend dom in het licht van een mislukte rendez-vous, die misschien wel in alle kantoorgangen over de tong gaat. Je krijgt er ook geheid gedonder mee met je collega’s.

Je collega’s reflecteren namelijk jouw motieven. Als ze vermoeden dat je de relatie gebruikt om zelf hogerop te komen, of omdat je zo’n affaire wel spannend vindt, dan heeft dat consequenties voor de manier waarop ze naar je kijken. Ben je echt verliefd en geven jullie oprecht op elkaar? Dan zien je collega’s dat ook en zullen ze er waarschijnlijk positief tegenover staan. Ga dus bij jezelf na waarom je verliefd bent geworden. Gaat het je echt om je collega of is het meer de spanning of de situatie waarin jullie verkeren?

Wees open en transparant

Hoe spannend het ook lijkt, het is niet slim om oeverloos verstoppertje te spelen met je kantoorcrush. Hoe langer je jullie relatie geheimhoudt, hoe moeilijker het namelijk wordt om te vertellen. En hoe erger de consequenties kunnen zijn.

Natuurlijk hoef je niet na jullie eerste date bij je baas aan te kloppen, maar het is wel goed om openheid van zaken te geven als je zeker weet dat je met elkaar verder wilt. Mensen ontdekken het toch wel en het komt heel anders over als je het zelf vertelt dan wanneer je in het kopieerhok betrapt wordt. Blijf daarom open, eerlijk en transparant, dan heb je de grootste kans dat anderen er positief op reageren. En zorg ervoor dat je eerst je leidinggevende inlicht, zodat die vervolgens kan beslissen hoe het verder moet binnen het team en op de werkvloer.

Check de hiërarchie

Het is een slecht idee om een relatie aan te knopen met iemand die boven of juist onder je werkt. De perceptie van je collega’s is negatiever, het is een bron van roddel en achterklap en het kan je carrière behoorlijk beschadigen.

Het is een seksistisch cliché, maar als officemanager sjansen met de CEO? Echt not done, je wilt niet dat je collega’s denken dat je je lichaam in de strijd werpt om voorgetrokken te worden. Natuurlijk kan het gebeuren dat je leidinggevende de liefde van je leven is, maar neem dan op een volwassen manier het heft in handen. Regel een andere werkplek of verkas naar een andere afdeling binnen de organisatie, zodat jullie je relatie neutraal voort kunnen zetten.

Vecht niet tegen je verliefdheid

Sure, het is eigenlijk een beetje een schimmig gebied, zo’n relatie op je werk. Maar wat als de liefde van je leven naast je zit te zwoegen? Dan zou het belachelijk zijn om die te laten lopen omdat je anders je baan op het spel zet. Ertegen vechten of het ontkennen heeft weinig zin, het is beter om er verstandig mee om te gaan.

Neem de tijd om te ontdekken of jullie echt verliefd zijn en jullie relatie kans van slagen heeft. Probeer je in de tussentijd in te houden op het werk: verleid en flirt er niet op los, maar houd jezelf in toom. Zijn jullie zeker van elkaar? Neem dan samen de stap om het op het werk te vertellen. En aanvaard de eventuele werkconsequenties die erbij horen. Liefde is en blijft een essentieel deel van je levensgeluk, waarschijnlijk meer dan een dikke baan en dito bonus. Ga er dus voor, maar pak het goed aan.

verliefd op collega

Kantoorrelatie op de klippen?

Helaas, niet elke kantoorromance eindigt in een sprookje. Wat dat betreft is het niet veel anders dan een normale verliefdheid. Wat wel anders is? Dat je elkaar niet compleet kunt negeren na de breuk. Zeker wanneer je gewoon in hetzelfde team of op dezelfde afdeling bent blijven werken, is het lastig om elkaar tijdelijk te ontlopen totdat de emoties in rustiger vaarwater zijn gekomen.

Maar wat jullie gevoelens ook zijn, het is belangrijk dat je je werk er niet door laat beïnvloeden. Door in huilbuien of scheldpartijen uit te barsten als je elkaar tegenkomt, bijvoorbeeld. Houd het dus beschaafd en professioneel. Als je het pijnlijk vindt om dicht bij elkaar te blijven werken, kun je overwegen om ander werk te zoeken of op een andere afdeling te gaan werken. Hoe minder drama, hoe beter.

Schiet niet in de roddelstand

Wat je wel kunt doen? Lucht je hart bij vrienden en familie en probeer zoveel mogelijk leuke dingen te doen buiten werktijd. Zoek je ex niet op tijdens het werk, maar gedraag je ook niet bot of vijandig als je hem of haar tegenkomt. En schiet ook niet in de roddelstand, hoe verleidelijk dat ook kan zijn. Uiteindelijk laat je het steeds meer los en kom je er echt weer overheen.

Even samenvatten?

  • Ken de risico’s van een kantoorromance
  • Duik in de bedrijfsregels rondom werkrelaties
  • Leg je gevoelens onder een vergrootglas: zijn jullie oprecht verliefd?
  • Wees open en transparant over jullie relatie
  • Aanvaard eventuele werkconsequenties
  • Praat samen over wat je doet als je relatie strandt

En last but not least: hoe het schip ook tegen de golven beukt, blijf altijd professioneel. Enjoy!

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?