Quality time: hoe maak je meer tijd voor je relatie?

tijd voor je partner

We zijn allemaal druk, drukker, drukst. Het is niet gek dat je je relatie dan af en toe voor lief neemt. Maar dat neemt niet weg dat het ook goed is om regelmatig samen iets te ondernemen. Hoe zorg je voor meer quality time voor jou en je partner?

Op je 35e ben je het drukst

Volgens Britse onderzoekers zijn we rond ons 35e op zijn drukst. Of zoals professor Tanja van der Lippe van de Universiteit Utrecht tegen RTL Nieuws zegt: dat is het spitsuur van je leven. En daar kunnen we inkomen: veel mensen hebben op deze leeftijd een gezin met jonge kinderen, een baan waar je vijf dagen per week heen moet en ook nog eens een koophuis met bijbehorende hypotheek. Even lekker uitslapen is er niet bij met kleine kinderen en je vrijheid wordt flink ingeperkt. Uit hetzelfde Britse onderzoek blijkt dan ook dat ons leven het saaist is als we 35 zijn. We hebben een carrièrerichting gekozen en voor je iets spontaans wil doen moeten er eerst agenda’s worden getrokken.

Het Michelangelo-fenomeen

Het is van belang om juist in deze super drukke tijd, tijd voor elkaar te maken. Zo houden jullie je relatie sterk. Precies wat je kunt gebruiken als je het gevoel hebt dat je altijd ‘aan’ staat. Als jullie relatie goed is, dan haal je het beste in elkaar naar boven. Dit noemt relatietherapeut Stephen Drigotas het Michelangelo-fenomeen: je ondersteunt elkaar om te worden wie jullie willen zijn. Daarnaast pik je meer van de ander als je liefdevol over hem of haar denkt. En toont onderzoek aan dat mensen die meer tijd met elkaar doorbrengen, meer tevreden zijn over de relatie.

Tips voor quality time met je partner

Een veelgehoorde klacht bij relatietherapeuten is dat de partners geen tijd voor elkaar hebben. Er is te weinig tijd en teveel te doen, om óók nog eens aan de relatie te moeten werken. Toch is het belangrijk om tijd te maken. Zo zegt relatie- en psychotherapeut Lori Hollander: “Het lijkt misschien onmogelijk, maar als je je relatie, huwelijk en de toekomst van je gezin belangrijk vindt, dan moet je tijd maken.” Dit kan in kleine stapjes: je hoeft niet opeens minder te gaan werken. Met deze tips neem jij het heft weer in eigen handen.

Meer tijd maken met zes tips

  • Maak een schema waarin je taken staan. Hoe verdelen jullie de taken, zoals de was, schoonmaken, de kinderen naar school brengen, boodschappen doen. Wat kan beter?
  • Maak een wishlist: wat zouden jullie graag doen als jullie meer tijd samen zouden hebben? Vergeet seks niet: dit beland vaak onderop de stapel, maar is voor veel stellen erg belangrijk voor een goede relatie.
  • Ga na wat je kunt veranderen: is het mogelijk om een dag vrij te nemen zonder de kinderen? Kunnen jullie afspreken dat na een bepaalde tijd de laptop of telefoon uit gaat? En is het oké als het huis iets minder netjes is? Bestel de boodschappen en kies voor een schoonmaakster, als dat je zorgen uit handen neemt.
  • Ontwikkel een vast patroon: op die manier is het makkelijker om bepaalde dingen te doen. Als je een theaterabonnement hebt bijvoorbeeld, dan sla je die leuke voorstellingen niet over. Of sta vijftien minuten eerder op, om rustig samen een kop koffie te kunnen drinken.
  • Zorg ervoor dat quality time een prioriteit wordt. Plan je tijd samen door jullie agenda’s op een vast moment naast elkaar te leggen. Misschien niet zo spontaan, maar in de drukste tijd van je leven gewoon noodzakelijk.
  • Waardeer jullie tijd samen. Je relatie is één van de belangrijkste dingen in je leven.

Quality time met je partner: wat te doen?

Je hebt tijd vrijgemaakt in je agenda, maar nu is de vraag: wat gaan jullie doen? Het hoeft heus niet altijd groots en meeslepend te zijn (maar dat mag natuurlijk wel).

Ga elke week samen lunchen

Werken jullie bij elkaar in de buurt? Ga dan bijvoorbeeld elke vrijdag samen lunchen. Zet je telefoon op stil, zodat jullie tijd hebben voor een goed gesprek en alleen aandacht hebben voor elkaar. Is samen lunchen geen optie, kies er dan voor om één dag in het weekend eerder op te staan dan de kinderen. Zo kunnen jullie samen in alle rust ontbijten.

Ga af en toe een weekendje weg

Als je jonge kinderen hebt, dan is er altijd wel iets. Af en toe wil je even geen papa en mama zijn, maar gewoon partners. Er is geen lekkerder gevoel dan zonder kinderwagen en luiertas op pad. Parkeer de kinderen bij opa en oma of laat een oppas komen en boek een hotel. Samen ontspannen doet wonderen voor je relatie.

Lees ook: Tips voor hete avonden als het buiten koud is

Kies voor één of meerdere avonden zonder schermen

Niks is zo vervelend als praten tegen een partner, die op zijn beurt op een schermpje zit te staren. Spreek af dat op een bepaalde tijd, of bepaalde dag, de schermen uit gaan. Zo schakelt mijn telefoon automatisch alle berichten en oproepen uit tussen 21.00 en 7.00. En mag hij ook niet mee de slaapkamer in. Daarnaast gaat de televisie ook regelmatig bewust uit. Zo heb je meer tijd om een goed boek te lezen, te praten, een spelletje te doen of samen muziek te luisteren.

Vergeet seks niet

Relatietherapeut Hollander noemde het al: seks staat vaak laag op de to-do-list. Toch is het heel belangrijk om ook juist in bed aandacht voor elkaar te blijven houden. Ook als je moe bent. Wil je jullie seksleven iets spannender maken, zodat het allemaal iets minder vanilla wordt? Kies dan voor een spannende sekstoy.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?