Zeven signalen dat je vriend klaar met je is

Signalen dat je vriend klaar met je is

Ooit waren jij en je vriend madly in love, maar tegenwoordig is de sfeer tussen jullie bar en boos. Hij is afwezig, reageert geïrriteerd op alles wat je zegt en zelfs voor vlammende seks haalt hij zijn neus op. Is hij gestrest? Misschien. Maar het kunnen ook signalen zijn dat er meer aan de hand is.

Emotionele gevangenis

Relaties kunnen heerlijk zijn. Je voelt je geborgen, geliefd en gezien en er gaat niets boven dat gevoel van jullie samen tegen de rest van de wereld. Het kan bevrijdend zijn om met iemand samen te zijn die jou ziet en accepteert zoals je bent. Tegelijkertijd kan een ooit zo gezonde en fijne relatie transformeren in een emotionele gevangenis. Bijvoorbeeld wanneer je vriend twijfelt aan zijn gevoelens voor jou. Of wanneer hij er eigenlijk een punt achter wil zetten, maar niet weet hoe.

Vertrouw op je gevoel

Sommige mensen zijn nu eenmaal bang voor de emotionele gevolgen van een verbroken relatie. Ze vrezen tranen, ruzies en verwijten en blijven daarom zo lang mogelijk hangen in een relatie die niet werkt. Hopend dat de ander hun ontevreden signalen oppikt en het klusje voor hen klaart.

Want dat er signalen komen, dat is zeker. Of hij nu continu ruzies uitlokt, je de cold treatment geeft of jullie koosnaampjes in de ijskast zet: je zal ongetwijfeld merken dat er iets niet pluis is. Voel je dat hij afstand neemt? Of dat hij simpelweg anders is dan voorheen? Vertrouw op je intuïtie. Als je sterk het gevoel hebt dat er iets mis is, dan is dat waarschijnlijk ook zo.

Tussen hoop en vrees

En alhoewel het pijnlijk is om de waarheid te weten, is het nóg pijnlijker om in het niemandsland tussen hoop en vrees te laveren. Sterker nog, het eindeloos analyseren van die schimmige signalen vreet op den duur zoveel energie, dat je er zelf aan onderdoor gaat. En dat is geen enkele man waard, ook hij niet.

Bespeur je dus een breekpunt in je relatiepatroon? Check dan deze signalen van een man ‘outta love’ en leg ze naast het veranderend gedrag van je vriend. Komen ze overeen? Schraap dan al je moed bij elkaar en confronteer hem met je twijfels en vragen. Als hij de bom niet op tafel legt, moet je het tenslotte zelf maar doen. Door hem op de man af te vragen of hij het nog wel ziet zitten met jou.

Het antwoord is misschien niet lachen, gieren, brullen, maar het is altijd beter dan in onzekerheid te leven met iemand die niet voor de volle honderd procent voor jou gaat.

relatie problemen

Zeven overduidelijke signalen

1: Weinig tot geen communicatie

Communicatie is de sleutel tot elke goede relatie. Wanneer het daaraan gaat schorten, is de kans groot dat de stabiliteit van jullie relatie in gevaar komt. En dat de gevoelens van je vriend veranderd zijn. Zo is het een teken aan de wand als je vriend zich afzijdig gaat houden in gesprekken. Wanneer hij alleen korte antwoorden geeft op jouw vragen en zelf weinig tot geen wedervragen stelt. Hij lijkt weinig geïnteresseerd in een goed gesprek en ook met een beetje kletsen over koetjes en kalfjes hoef je niet meer bij hem aan te komen.

Als je merkt dat deze situatie steeds langer doorsukkelt, zelfs wanneer je zelf alle moeite hebt gedaan om weer met elkaar te praten, mag je best concluderen dat zijn gevoelens voor jou op zijn minst veranderd zijn. Dat is pijnlijk, want er is weinig verwarrender dan een partner die een muur om zich heen heeft gemetseld en elke vorm van communicatie afketst. Zo’n emotionele blokkade maakt je kwetsbaar en onzeker. Juist daarom is het zo belangrijk dat je hem ermee confronteert en dwingt te praten: ook als je de boodschap stiekem niet wil horen.

2: Seks? Een relikwie uit het verleden

Weet je nog toen jullie niet van elkaar af konden blijven? En elke gelegenheid aangrepen om tussen de lakens te springen? Die eerste opwindende fase gaat steevast voorbij, daar is niets geks aan. Tenslotte is er meer in het leven dan eindeloze sekssessies en als het goed is, krijg je daar na verloop van tijd weer oog voor.

Wat wél gek is, is een compleet opgedroogd en non-existent seksleven. Mannen zijn en blijven fysieke wezens, die hun affectie graag in bed laten zien. Als je vriend niet met je wil vrijen, en als hij stopt initiatief te tonen, is dat zeker een signaal dat er iets mis is. Natuurlijk heeft niet iedereen dezelfde seksdrive, maar als zijn lustgevoelens voor jou opeens drastisch afnemen, is dat meestal geen overdreven positief teken. Het kan betekenen dat zijn gevoelens voor jou in een neerwaartse spiraal terecht zijn gekomen, waardoor hij ook lichamelijk niet meer naar jou verlangt.

3: Continu irritaties

Soms heb je zelf niet door dat je al tijden op je tenen loopt als je bij je vriend bent. Omdat hij bij elke vraag of opmerking van jou begint te zuchten. Of omdat hij geïrriteerd reageert en ruzies uitlokt als je in de buurt bent. Mensen die vaak zuchten, laten onbewust zien dat ze verveeld of gefrustreerd zijn. Als hij dat regelmatig doet, kan dat een van de signalen zijn dat hij behoorlijk klaar is met jou en jullie relatie.

Ruzies uitlokken is nog zorgwekkender. Een man die continu naar, gemeen en sarcastisch reageert, doet dat vaak om spanningen extra hoog te laten oplopen. Zodat de boel uiteindelijk ontploft en hij een goede reden heeft om er een punt achter te zetten. Wees dus op je hoede als je doorgaans zo liefdevolle partner vanuit het niets allergisch lijkt voor alles wat je doet of zegt. Hij is hoogstwaarschijnlijk zijn ontsnapping aan het beramen en ondertussen geeft hij jou meer dan genoeg redenen om hetzelfde te doen.

4: Ontwijken en vermijden

Sommige mannen laten hun tanende interesse niet zien door te vitten en ruzie te maken. Ze gaan je in plaats daarvan ontwijken. Hij belt of appt je niet meer zo vaak, hij heeft het altijd druk of hij trekt zich constant terug in een andere kamer als jullie samenwonen. Wanneer jullie elkaar op de een of andere manier nooit meer tegen het lijf lopen terwijl jullie in hetzelfde huis wonen, is er zeker wat aan de hand.

Waarschijnlijk geeft hij je door zijn vermijdingsdrang een onbewust signaal dat hij er tussenuit wil piepen. Ook als hij telkens een excuus paraat heeft zodat jullie samen geen tijd hoeven door te brengen, voorspelt dat weinig goeds. Ontwijkt hij je ogen, telkens wanneer jullie wat tegen elkaar zeggen? Dat is de letterlijkste en meest fysieke vorm van ontwijking. Eentje die alle alarmbellen zou moeten doen rinkelen.

5: Geen langetermijnplannen meer

Reageert je vriend snibbig als je probeert te praten over jullie vakantie? Of over jullie bruiloft na een jarenlange verloving? Het lastige is dat sommige mannen de neiging hebben een beetje diffuus blijven. Ze wijzen je niet duidelijk af wanneer jij een ideetje oppert, waardoor je gedwongen bent eindeloos te malen over wat dit vage gedoe over de toekomst nu weer betekent.

Toch is het vrij simpel. Een man die overtuigd is van zijn gevoelens voor jou, zal niet lang twijfelen als je een retourtje Griekenland voorstelt. Hij zal je ook niet jarenlang rond laten lopen met een verlovingsring zonder die huwelijksklokken in het vooruitzicht te stellen. Blijft hij dus vaag over de toekomst en weigert hij concrete plannen te maken? Dan is het tijd om hem tot duidelijkheid te dwingen. Misschien is het leuk voor hem om jou aan het lijntje te houden, maar jij hebt toch echt beter verdiend.

6: Anderen gaan voor

We weten allemaal dat we onze vent zijn uitjes of voetbalavonden met zijn matties niet mogen ontzeggen. Terecht ook, want iedereen heeft behoefte aan wat ademlucht binnen een relatie. Bovendien blijft er zo ook voldoende tijd en ruimte over voor oeverloos wijnen en kletsen met vriendinnen. Het mes snijdt tenslotte aan twee kanten. Het wordt anders wanneer zijn interesse in jou tot het nulpunt daalt en hij al zijn tijd spendeert in mancaves en bierholen. Of, erger nog, als hij je ook niet meer meevraagt op sociale uitjes met gemeenschappelijke vrienden.

Zijn jullie nog niet zo lang samen en voelt hij niet de minste behoefte om je aan zijn vrienden voor te stellen? En spreekt hij alleen maar met je af als er niemand bekends in de buurt kan zijn? Dat is een enorm alarmsignaal. Als mannen trots zijn op hun verovering, zijn ze namelijk meestal enorm geneigd om dit van de daken af te schreeuwen. Wat het zegt over jullie relatie als hij die angstvallig stilhoudt? You do the math, side chick.

7: Tijd voor zichzelf

We vrezen hem allemaal. Dat zinnetje dat hij meer ruimte nodig heeft. Meer tijd voor zichzelf om dingen op een rijtje te zetten. Op zich is het prima, natuurlijk. Iedereen heeft ruimte nodig voor zichzelf binnen een relatie. Dat is niet alleen gezond voor je zelfontwikkeling, het helpt ook om het vuurtje tussen jullie brandende te houden.

Maar er is een significant verschil tussen behoefte aan tijd voor jezelf en behoefte aan tijd zonder jou. Tuurlijk, mannen komen van Mars, moeten soms eenzaam op een berg kunnen zitten piekeren en komen naar je terug als je het elastiekje los durft te laten. Maar wanneer hij regelrecht aangeeft dat hij ruimte wil, ver weg van jou, is dat meestal de eerste stap richting een onvermijdelijke break-up.

signalen dat hij bij je weg wil

Wat doe je met die signalen?

Er is maar een ding moeilijker dan omgaan met een ongeïnteresseerde, liefdeloze kerel. En dat is toegeven tegenover jezelf dat het einde verhaal is. Het is hartverscheurend om afscheid te moeten nemen van iemand met wie je zoveel gedeeld hebt. Wat het soms nog moeilijker maakt, is het verschil tussen hoe jullie ooit waren en hoe jullie nu zijn. Je wilt teruggrijpen naar vrolijkere tijden, toen jullie nog verliefd waren en voor elkaar open stonden. Maar als die gevoelens bij een van de twee zijn vervlogen, is het vaak heel moeilijk om ze weer aan te boren. De vraag is ook of je dat moet willen. Tenslotte bestaat er ook zoiets als zelfrespect.

Zwelgsessies

Denk je dat er nog hoop is voor jullie? Ook al heb je talloze malen geprobeerd om er samen over te praten? En ook al blijft hij onheilspellende signalen zenden? Dan zit er nog maar een ding op. Je laat hem los. Misschien heeft hij die ruimte nodig om te ontdekken dat hij tóch bij jou wil zijn.

Tegelijkertijd bestaat er de reële mogelijkheid dat hij zich realiseert dat hij niets liever wil dan vrij zijn. Maar in zekere zin is dat ook prima. Natuurlijk: je gaat huilen, flessen wijn achterover slaan, vriendinnen doof praten in zelfmedelijdende zwelgsessies en random mannen oppikken om je zelfvertrouwen op te krikken. Schaam je niet, dat hebben we allemaal gedaan.

Maar ook die hopeloze momenten worden minder, tot ze vanzelf verdwijnen. En dan besef je dat het tenenkrommende cliché een waarheid als een koe is:

If you love someone, set them free. If they come back, they’re yours. If they don’t, they were never yours to begin with.

 

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?