Single? Deze negen clichés kun jij vast niet meer horen!
It’s not easy being single. Niet zozeer omdat je je dolgraag in een relatie zou storten, maar meer om de plompe opmerkingen die je de hele dag naar je hoofd geslingerd krijgt. De gemiddelde single medemens is dan ook klaar met die spotlights op hun vrijgezellenbestaan. Wat ze zoal te horen krijgen? Lees mee en huiver!
Steeds meer mensen single
De elfde van de elfde is niet alleen het startschot van het carnavalsseizoen. Het is ook Singles Day, de dag waarop we het vrijgezellenbestaan vieren. Een speciale dag voor singles dus, en dat is nodig ook. Want nog steeds moeten singles zich elke dag door, ongetwijfeld goedbedoeld maar doodvervelend, commentaar heen worstelen.
En dat terwijl ze in de toekomst niet bepaald in de minderheid zullen zijn. Jan Latten, hoogleraar sociale demografie, stelt dat de helft van alle Nederlanders in 2050 vrijgezel zal zijn. Vooral jongeren kiezen vaker voor een alleenstaand leven, of verbreken hun relatie als deze niet maar aan de verwachtingen voldoet. Het eigen geluk staat voorop, zegt Latten, en daarnaast zijn mensen simpelweg veeleisender geworden.
Hoge verwachtingen
Dat laatste kan ook, in een samenleving waarin je elkaar niet meer per se nodig hebt om te overleven. Terwijl onze moeders en vooral grootmoeders een man nodig hadden om brood op de tafel te zetten, brengen we nu ons eigen geld in het laatje. En als we geen man vinden, zitten we niet meer vast in ons ouderlijk huis als zielige, ouwe vrijster en toekomstige mantelzorger van onze ouders. We gaan er zelf op uit en verdienen onze eigen centen.
Gelukkig is het een stuk makkelijker om single te zijn dan vroeger. Mensen leven vaker alleen en hebben daar ook vaker de middelen voor. Vrouwen beginnen dan ook steeds later aan kinderen, zeker wanneer ze zich eerst op hun carrière willen focussen. Persoonlijke groei en ontwikkeling vinden we dan ook net zo belangrijk als een goede relatie. Ons leven draait niet meer om onze mannen en de professionele stappen die zij maken, we willen zelf ook vooruit.
Kers op de taart
De rollen zijn dus veranderd, maar dat doet wel iets met onze perceptie van de liefde. Omdat we minder afhankelijk zijn, liggen onze verwachtingen namelijk stukken hoger dan vroeger. We settelen niet meer voor die jongen van een paar deuren of dorpen verderop. En we sluiten geen compromissen meer, maar zoeken verder naar die ultieme, alles op zijn kop zettende liefde. Onze partner moet ons leven op alle fronten beter maken, voor minder dan perfectie doen we het niet meer.
Kortom, we bepalen zelf of we überhaupt een relatie aangaan of niet. Uit onderzoek van een trendwatcherbureau blijkt dat zeventig procent van de vrijgezellen uit eigen keus vrijgezel is. Het bureau wijst bij deze cijfers op het fenomeen ‘slow love’, waarbij mensen de tijd nemen om aan een stabiele relatie te werken en zich te settelen. Lukt dat niet? Dan trouwen ze ook niet en blijven ze liever alleen. Ook onder jongeren schommelt het percentage ‘bewust vrijgezellen’ rond de zeventig procent, bleek uit onderzoek van Tinder en Morar HPI. Millenials tussen de 18 en 25 jaar vinden het solobestaan prima, omdat het ze meer vrijheid en avontuur belooft. Een vaste partner? Saai!
Een relatie is dus niet langer de hoeksteen, waar je je verdere leven omheen bouwt. Het is de kers op de taart. Lekker, maar niet noodzakelijk.
Negen clichés die je als single niet meer kan horen
Toch blijft huisje-boompje-beestje nog altijd de norm voor veel mensen. En dat merken singles het hardst, die continu door hun omgeving achter de vodden aan worden gezeten. Want zijn ze niet eenzaam? Wordt het niet eens tijd dat ze aan de man of de vrouw gaan? Zijn die eierstokken niet onderhand aan het rammelen geslagen? Tiktoktiktok!
Helaas heeft de omgeving niet altijd door dat al die vragen niet alleen erg irritant, maar soms ook confronterend zijn. Het is niet prettig om als enige single tijdens een kerstdineetje aan een Spaanse Inquisitie te worden onderworpen over je vrijgezellenleven. En het is ook geen feestje om telkens weer vriendelijk te moeten reageren op al die uitgekauwde clichés die mensen uit hun hoge hoed toveren.
Als single weet je namelijk best dat je niet aan die opgelegde norm voldoet, zelfs als die norm inmiddels keihard door de tijd en de samenleving wordt ingehaald. Daar hoeft niemand je aan te helpen herinneren, thank you very much. Tenslotte zou je het zelf ook niet in je hoofd halen om te vragen waarom een overduidelijk ongelukkig stelletjes in hemelsnaam nog bij elkaar is.
Anyway. Heb je een overtuigde vrijgezel in je omgeving en maak je je schuldig aan een van onderstaande opmerkingen? Gewoon niet meer doen. Serieus.
Komen ze!
1: Waarom ben je single?
Ongemakkelijkheid troef, bij deze lekkere binnenkomer. Want wat moet je in hemelsnaam antwoorden op zo’n vraag? Als je het wist, zou de oplossing binnen handbereik liggen, toch? En jij vraagt je toch ook niet af waarom iemand wél een relatie heeft? Niet in hun gezicht, tenminste. Maar als je single bent, lijkt dat een soort vrijbrief voor de ‘waarom’-vraag. Stop dus met het stellen van deze vraag. We zijn de ware nog niet tegenkomen. Punt.
2: Ben je niet aan het daten?
Vergezeld van een bezorgde blik is dit een van de vervelendste vragen. Zeker tijdens dat kerstdiner met bemoeizuchtige ooms en tantes die jou nu voor de derde keer op rij alleen, solo, in je uppie zien verschijnen. Het is niet zo dat je als single continu op jacht bent naar nieuwe dates, vriendjes en onenightstands, alhoewel dat laatste waarschijnlijk niet is wat de vraagsteller in gedachten had. Soms vind je het ook wel eens lekker om het een tijdje zonder verovering te doen en daar is niks zieligs aan.
3: Ik snap niet dat jij single bent, je bent zo’n leukerd!
Je bent zeker leuk. En het is natuurlijk best aardig dat iemand je een compliment wil geven. Maar tegelijkertijd impliceert dit compliment dat er iets mis is met je, anders was je toch al lang aan de vent of vrouw? Je hebt helemaal geen zin om je te verantwoorden voor je solostatus, net zoals het enigszins ongepast is om te suggereren dat alle leuke mensen een relatie hebben en de niet-leuke mensen single zijn. Dat je single bent, betekent niet dat je niet leuk bent. Het betekent dat je nog niemand bent tegengekomen met wie je je leven wil delen.
4: Oeh, zal ik je voorstellen aan mijn neef/broer/collega/tandarts/slager?
Natuurlijk is zo’n Cupido-actie lief bedoeld. Maar dat je single bent, betekent niet dat je opeens op een of andere vleesmarkt bent beland. En dat je continu gekoppeld wil worden aan andere singles. Zeker, soms wandelt die ene match made in heaven toevallig rond in de inner circle van jouw vriendin. Maar vaker is het zo dat de koppelaar een beetje wanhopig wordt van jouw vrijgezellenbestaan en je koste wat kost aan de relatie wil krijgen. Zo wanhopig ben jij zelf echter nog niet, dus zolang je zelf geen balletjes opgooit…hoeft de ander dat ook niet te doen.
5: Als je stopt met zoeken, vindt de liefde je vanzelf
Alweer zo’n dooddoener van jewelste. Wie zegt dat je zo fanatiek op zoek bent? Of dat je de hele dag bezig bent met het jagen op gewillige prooien? Dat je vrijgezel bent, betekent niet dat er een gapend gat in je leven zit. ‘De ware kom je altijd onverwacht tegen’, nog zo’n pareltje. In je joggingbroek terwijl je net voordeelverpakkingen tampons in je wagentje gooit, bedoel je? Misschien ben je helemaal niet bezig met het vinden van een nieuwe, grote liefde en dat is helemaal prima.
6: Heb je weleens aan online daten gedacht?!
Nou nee, dat hypermodern fenomeen was echt helemaal aan jou en je typmachine uit 1958 voorbij gegaan (eye-roll). Natuurlijk heb je wel eens aan online daten. Gedacht. Sterker nog, misschien heb je verschillende accounts om je kansen te spreiden en swipe je jezelf helemaal suf. Het is alleen ongelooflijk irritant als mensen ‘online daten’ met wijd opengesperde ogen presenteren als een duizelingwekkende openbaring, Zucht. Diepe zucht.
7: Ben je niet te kieskeurig?
Prima, dan trouw je toch met het eerste het beste versiersel uit de kroeg? Als je maar niet meer single bent, daar gaat het tenslotte om. Tuurlijk, een torenhoog eisenpakket is te ontraden. En het is nooit verkeerd om iemand iets meer kans te geven dan die eerste minuut tijdens het eerste drankje. Het jammere is alleen dat je meestal binnen die minuut aan je klompen aanvoelt of het relatiemateriaal is of niet. Ontbreekt de sparkle? Dan kun je wel heel lief op nog een date gaan, maar dikke kans dat het toch nergens toe leidt. Of je moet zo wanhopig zijn dat je genoegen neemt met ‘mwah’. Dat kan natuurlijk ook.
8: Je moet er wel op uit, natuurlijk!
Dat je nog niemand hebt gevonden, betekent niet dat je jezelf aan maanden of jaren opsluit in je huis met zeventig katten om je heen. Het betekent ook niet dat er magische plekken zijn waar de perfecte manspersonen zomaar voor het oprapen liggen. Of waar de mannen, hoppa, lukraak uit de lucht komen vallen. We leven niet in een 80’s-videoclip met zingende Weather Girls en paraplu’s, tenslotte. Misschien is het schokkend, maar single vrouwen zitten heus niet de hele dag huilend in een hoekje te kniezen. Ze hebben lol en plezier en duiken de cafés en de clubs in: ook zonder relatie.
9: Tja, die tijd tikt door!
Pijnlijk. Heel pijnlijk. Ja, je weet dat je de jongste niet meer bent. En ja, je bent je bewust van de beperkte houdbaarheid van je eiervoorraad. Daar hoef je niet per se op gewezen te worden: liever niet, zelfs. Biologische klok? Dat woord zou serieus verboden moeten worden.
No worries, als single ben je niet zielig en alleen!
Dus. Probeer je niet te druk te maken als een nieuwsgierige oom of vage kennis weer met zo’n cliché op de proppen komt. Onthoud dat je beter gelukkig alleen kunt zijn dan ongelukkig met zijn twee. Je hebt geen ander nodig om je compleet te voelen, echt niet. We willen ons natuurlijk niet schuldig maken aan belegen dooddoeners, maar focus je op me, myself and I. Het is niet gek of gênant als je alleen op een dinertje aankomt of als je in je uppie naar de bioscoop gaat.
En onthoud: je bent echt geen sneue, ouwe vrijster als je single bent. Kom op zeg, we leven niet meer in de jaren vijftig. Als single ben je tegenwoordig een van de velen en daar is niks mis mee. Verzet je dus tegen de neiging om wanhopig met de eerste de beste Tinder-match in een relatie te duiken. De samenleving is misschien niet altijd ingericht op vrijgezellen, en mensen schrikken er nog steeds een beetje van, maar het wordt steeds normaler om je leven met jezelf te delen. No worries, dus. Je bent niet zielig en alleen!
Reageer of stel een vraag
0 reacties