Welke impact heeft samenwonen op je seksuele relatie?
Het lijkt een van de hoogtepunten van een relatie te zijn; het moment dat je samen gaat wonen. Maar wist je wel dat samenwonen juist ook een heftig omkeerpunt voor je relatie kan zijn als je je niet bewust bent van de impact die het heeft op je seksuele relatie?
Misschien heb je er al eens over gehoord, van vrienden, je zus of wellicht heb je het zelf wel ervaren: je seksuele relatie verandert als je samen gaat wonen. Die verandering kan een heerlijke verandering zijn, waarbij je elkaar vaker ziet en vaker kan genieten van elkaars lichamen. Het kan een verdieping voor de seksuele relatie betekenen omdat je je vrijer voelt in het ontdekken van je eigen seksualiteit en die van je partner, juist omdat jullie door het samenwonen hebben bevestigd dat jullie echt voor elkaar gaan.
Maar het kan ook een verandering zijn die minder prettig voelt. Namelijk een verandering waarbij er telkens minder seksuele contacten zijn. Telkens minder ‘spontane’ vrijpartijen. Telkens minder variatie in de locatie en het tijdstip. Telkens minder afwisseling is het repertoire. Én telkens minder privacy om even gehoor te geven aan je eigen seksuele behoeften. Dit laatste is er eentje waar je van tevoren niet al te veel over nadenkt, maar welke op de langere termijn zeker een bron van frustratie kan zijn. Zoekend naar eigen tijd en ruimte waar jij je even kan terugtrekken, zónder je partner. Zéker wanneer de seksuele relatie tussen jullie beide wat minder spannend voelt.
1. Tijdsverdeling
Als je samenwoont, ben je over het algemeen veel vaker samen. Alleen is de verdeling van tijd zoals je hem kende ten opzichte van hoe deze wordt heel anders: voorheen was alle tijd die je samen doorbracht kwalitatieve tijd. Je zocht elkaar bewust op, deed leuke dingen en je had aandacht en tijd voor elkaar. Je bereidde je voor op jullie ontmoetingen en de tijd daartussen voelde als een lang voorspel, zeker in het verliefde begin van een relatie. Je kijkt ernaar uit om elkaar te zien en seks lijkt altijd wel een optie. Zodra je samenwoont verandert die kwalitatieve tijd, tenminste, als je je daar niet heel erg bewust van bent. Je brengt in ieder geval veel meer tijd door samen waarin er geen bewuste aandacht voor elkaar is.
2. Charming as always
Bovendien zie je er niet altijd maar op je charmantst uit, en je zal zelfs ervaren dat er momenten zijn waarop je geliefde aandacht van je vraagt en het gewoon even niet uitkomt. Dit zijn de momenten die ervoor zorgen dat er verdieping in je relatie komt. Je bouwt samen aan een fundament om een lang en gelukkig leven op te bouwen samen. Daar horen acceptatie en leren omgaan met tijdelijk afwijzing bij. Dat heb je nodig voor een serieuze relatie. Maar voor spannende seks wil je dat iemand sexy is, beschikbaar en gewillig.
3. Uitstel is afstel
Daarnaast is er een eindeloze valkuil waarin we keer op keer blijven trappen: als we vanavond geen tijd of zin hebben, dan doen we het toch morgen? Dan zijn we immers ook weer samen. Echter, morgen zal je jezelf erg eenvoudig betrappen op dezelfde gedachte, waardoor je zomaar ineens een week verder bent zonder dat er seksueel contact is geweest. Dan komt er het punt dat ‘het maar weer eens moet’, hét moment dat de meeste stellen juist proberen uit te stellen. Vanuit een principe wordt het vervolgens weer uitgesteld, omdat ‘we het alleen willen doen als we er echt zin in hebben’.
4. Verantwoordelijkheden
Met samenwonen komen ook verantwoordelijkheden en naarmate de relatie in tijd voortduurt, nemen de verantwoordelijkheden toe. Dit is juist wat je wil, voor een liefdevolle, fijne relatie. Maar al die verantwoordelijkheden gaan ten koste van de seks: er moet nog even werk afgemaakt worden, het huis is een rotzooi en er komt bezoek, de administratie heeft even prioriteit nodig… Allemaal taken en zaken die totaal niet opwindend zijn en tijd in beslag nemen. Bovendien zijn er nogal wat mensen voor wie deze verantwoordelijkheden dusdanig zwaar wegen, dat zij simpelweg geen ruimte meer in hun hoofd hebben voor seks.
5. Seks is samen
Over het algemeen vinden stellen het lastig om ook tijd te blijven besteden aan hun eigen individuele seksualiteit als ze samenwonen. Wat als de ander je hoort terwijl je porno kijkt? Of binnen komt lopen terwijl jij net ligt te masturberen? Uit gemak of schaamte wordt dit stuk vergeten. De seks richt zich vrijwel direct op de seks tussen jullie samen en lang niet meer zoveel op het individu. Terwijl juist het koesteren van die individuele seksualiteit zó belangrijk is om ook de seksuele relatie tussen jullie samen goed te houden.
6. Same time, same place
De mens is een gewoontedier en zo ook binnen de seks. Zodra we samenwonen proberen we een ritme te vinden en een nieuwe balans. Seks krijgt daarbinnen ook een plekje. Seks wordt ook een gewoonte. En als er iets is waar seks niet zo lekker op gaat, dan is het wel op gewoonten. Nogmaals; voor een veilige relatie is het heel erg fijn dat er een voorspelbaarheid zit in het gedrag van je geliefde en jou. Maar voor spannende seks is juist een stuk onvoorspelbaarheid nodig, afwisseling en nieuwsgierigheid. Afwisseling van het tijdstip waarop je seks hebt, de context van het moment en de locatie, maakt dat je langer kan spelen met de spanning binnen de seksuele relatie.
Reageer of stel een vraag
0 reacties