Een seksloze relatie: gedoemd om te mislukken?

Nynke Nijman

Omdat seks zo ontzettend belangrijk is geworden binnen een relatie, is de afwezigheid van seks ook erg belangrijk geworden. Een seksloze relatie lijkt het ergste wat er kan gebeuren voor een stel. Maar is dat wel zo?

Het is makkelijk om te speculeren over de redenen voor de afwezigheid van seks binnen een relatie als het een andere relatie betreft, maar voor degene die er zelf middenin zitten: het is vaak een complexe situatie, of juist helemaal niet. Voor sommigen heeft het een directe oorzaak dat er nauwelijks of geen seks meer aanwezig is, terwijl het bij anderen zo groeit. Sommigen zijn er oké mee, en sommigen hebben er heel veel last van. Daarnaast geldt voor sommige stellen dat het een tijdelijke periode is, terwijl het voor anderen een relatie lang is.

Voor nu is het belangrijk om aandacht te hebben voor degene die er helemaal oké mee zijn. Stellen die merken dat er nauwelijks sprake is van een seksuele relatie, maar die het samen verdomde fijn hebben.

Seksloze relatie

Wanneer heb je eigenlijk een seksloze relatie? Dit zal voor een ieder anders zijn. Bij de een zal hiervoor gelden dat er nooit een vorm van seksueel contact is. Voor anderen is het wanneer er nooit geslachtsgemeenschap is. Maar het kan ook als seksloos worden ervaren als er functioneel gezien wel seks is, maar wanneer een partner nauwelijks echt in contact is met diens seksualiteit. Er is dus wel seks, maar zonder overgave. Zonder oprechte opwinding. De intentie achter de seks kan dan als belangrijk worden ervaren, en als ‘seksloos’, omdat het vanuit een verplichting is en niet vanuit een verlangen. Of wanneer er ‘maar’ 1 keer per maand seks is. Doordat er dan een sterk verschil is in iemands behoeften aan seks en de frequentie waarop er seksueel contact is, kan iemand zijn of haar relatie als seksloos ervaren. Seksloos kan dus verschillende betekenissen hebben, variërend van de frequentie dat er seksueel contact is, tot aan in hoeverre er contact is met iemands seksualiteit.

Ongezonde relatie?

De afwezigheid van seks hoeft helemaal niets te zeggen over de gezondheid van je relatie; relaties waarin er een heleboel seks is, kunnen heel erg ongezond zijn. En relaties waarin nauwelijks of geen seks is, kunnen onwijs liefdevol en veilig zijn. Een fijne seksuele relatie kan van enorme betekenis zijn voor een relatie, een ongekende toegevoegde waarde, maar er zijn ook voldoende mensen die nauwelijks of geen interesse tonen in seksualiteit en naar andere vormen van verbinding zoeken binnen hun relatie. Seksualiteit heeft wellicht niet zo’n prioriteit voor hen, maar intimiteit heeft dit dan absoluut wel.

Toekomstperspectief

Zolang er geen spanning komt als gevolg van de afwezigheid van seks, dan hoeft het niet te leiden tot een relatiebreuk. Maar wederzijdse instemming wat betreft de afwezigheid is hierin wel heel erg belangrijk. Zodra een van beide partners hier wel moeite mee heeft, kan het tot veel ongenoegen en frustratie leiden. En als dat niet op de korte termijn is, dan wel op de lange termijn. Berusting vinden in de afwezigheid van seks, omdat je partner hier geen behoefte aan heeft, is op den duur mogelijk wel onvoldoende. Net zoals accepteren dat ‘het is zoals dat het is’. Door berusting te vinden in de situatie, dan wel het te accepteren, nemen de eigen seksuele behoeften niet per se af. Binnen de relatie zal het rustiger voelen en zullen ze minder om aandacht schreeuwen, maar op de langere termijn kunnen ze toch weer aangewakkerd worden. Bijvoorbeeld in een onverwacht verleidelijke situatie. Dit hoeft overigens niet, maar het kan wel. En het is belangrijk om hierin onderscheid te maken tussen berusting in de afwezigheid van seks, en de afwezigheid van seks met wederzijdse instemming van de partners.

Van groot belang

Of er nou wel of geen seks aanwezig is, zorg ervoor dat er voldoende intimiteit tussen jullie is. Uiteindelijk is intimiteit wat voor de verbinding tussen twee geliefden zorgt. Seks is daarin ook een vorm van intimiteit en kan ook voor verbinding zorgen, maar intimiteit komt in veel meer vormen dan enkel seks.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 comment

Kekke
december 7, 2022 2:01 pm

Hallo mevr
Ik heb eigenlijk een andere vraag op m’n tiende jaar is ontdekt dat ik een micropenis heb had het op voetbal al door tijdens het douchen de andere jongens hadden een veel grotere als ik en op een gegeven moment was ik 14 jaar en toen werd ik er enorm mee gepest en kwam ik huilend bij mn moeder en oma thuis (mn ouders zijn gescheiden).dus mn oma kijken en mn moeder schaamde mij vreselijk en toen met mam na de dokter volgens de dokter had er voor mn pubertijd er nog iets aan gedaan kunnen worden maar of het resultaat beter had geweest ik weet het niet in opgewonden toestand is hij 3 cm en klein 1cm ik moet zittend plassen anders word het een kliederboel ik heb mijzelf voor het eerst afgeknepen tussen mn duim en wijsvinger want mn vel heen en weer halen lukt niet maar ben wel klaar gekomen het werkt dus wel en ik was verschrikkelijk trots mijn vraag aan u bestaat er mischien iet waar mensen kunnen komen die hetzelfde als ik heb waar ik mijn vragen aan kan stellen ik vind het moeilijk om er met mam of oma er over te praten met u durf ik het beter omdat u mij niet ziet ik heb nog wel een paar vragen maar die durf ik niet te stellen maar het heeft mij al erg opgelucht om er over te schrijven naar in
Mvg kekke

Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?