Erectieproblemen

seksuoloog drs. nynke nijman

Het lijkt voor veel mannen het toppunt van hun mannelijkheid te zijn: hun erectie. Wanneer een erectie uitblijft is dat voor de meesten dan ook heel onprettig. Ze voelen zich kwetsbaar en alsof ze gefaald hebben. En dat terwijl het uitblijven van een erectie, dan wel het afnemen ervan, onvermijdelijk is, ergens op een moment in het leven van een man. Daarmee zou je dus kunnen zeggen dat het iets heel erg normaals is.

Toch kan het heel vervelend zijn als het niet af en toe eens gebeurt, maar zeer regelmatig. Waardoor het je vervolgens ook nog eens remt in je seksuele contacten en je gevoel van zelfvertrouwen beïnvloedt. We hebben het over erectieproblemen als het gedurende een langere periode niet lukt om een erectie te krijgen, of dat deze afneemt zónder dat je hier een gevoel van controle over hebt.

Stress

Er zijn situaties waarin het normaal is dat een erectie niet goed komt, of al snel weer gaat. Zoals wanneer je onder invloed bent van drugs of alcohol. Maar ook stress is een belangrijke factor hierin, waarbij je stress kan zien als alles dat oncomfortabel is voor je lichaam en geest. Denk hierbij aan drukte op werk, ziek zijn, spanningen binnen de relatie of slaapproblemen. Maar ook ongezond eten, te weinig bewegen of pijn vormen stress voor het lichaam en kunnen dus ook een rol spelen bij het krijgen, aanblijven, dan wel het afnemen van de erectie.

Of je in deze situaties ook direct spreekt van een erectieprobleem is dus geheel afhankelijk van de context: heb je gedurende een maand even een periode waarin het niet zo lekker gaat op werk en jij niet goed in je vel zit, dan lijkt het heel goed te begrijpen dat je ook seksueel gezien misschien niet helemaal lekker in je vel zit. Benoem je het als erectieproblemen, dan is de kans groot dat je je hier rot over voelt. Het versterkt je negatieve emoties en er ontstaat een drempel om initiatief te nemen tot seks. Waarschijnlijk ontstaat er een vorm van angst voor erectieverlies, een angst om te falen. En dus begin je seks te vermijden, ontstaat er spanning rondom het onderwerp seksualiteit en wordt het ‘een ding’.

Kan je het minder lekkere seksuele functioneren zien binnen de context van hoe je leven er gedurende die maand uitziet, dan is de kans groot dat je het wat kan relativeren, of zelfs kan normaliseren. Het ligt dan niet aan jou, jij faalt niet, maar de context vraagt even om andere prioriteiten. Je kan milder naar jezelf toe zijn, er ontstaat minder angst en de drempel naar seks wordt minder groot. Seksualiteit is een onderwerp dat waarschijnlijk wel wat aandacht nodig heeft, maar meer vanuit liefde dan vanuit spanning.

Angst en negatieve gedachten

Twee van de dingen die erectieproblemen het meest in stand houden, zijn de angst voor het afnemen dan wel uitblijven van de erectie, en andere negatieve gedachten zoals ‘ik ben niet mannelijk genoeg’, ‘ze zal nu vast een andere bedpartner willen’, of ‘hij vind me vast een loser’. Deze gedachten zijn vaak onbewust, totdat je ze een keer bewust opmerkt. En naast dat angst ervoor zorgt dat de spanning in je lichaam toeneemt, en dus ook in je bekkenbodem (waardoor je minder controle hebt over je bekkenbodem en de kans op erectieverlies groter is), zijn dergelijke gedachten ook helemaal niet opwindend. En opwinding is toch wel van belang voor het krijgen en het behouden van een erectie. Juist doordat we zo snel geneigd zijn om naar die angst- en negatieve gedachten te reiken, geven we een erectie eigenlijk geen kans.

Opwinding

Je zou kunnen stellen dat een erectie de fysieke uiting van opwinding is. Daarin schuilt al direct de voorwaarde die nodig is om een erectie te krijgen, namelijk opwinding. Weet jij wat jou opwindt? Weet jij wat jouw partner opwindt? Wat is er nodig aan stimulatie om een erectie te krijgen? Hoeveel is er aan stimulatie nodig om een erectie krijgen? En wat is er vervolgens nodig om een erectie te behouden? Is datgene wat er aan directe fysieke stimulatie is voldoende of moet je ook je fantasie inzetten zodat er voldoende mentale stimulatie is? Je brein is immers je belangrijkste seksorgaan en moet je dus ook goed stimuleren om opwinding te ervaren. Is datgene wat ooit voldoende was als stimulatie nog steeds voldoende? Is jouw partner wel vaardig genoeg om voor jou lekkere stimulatie toe te brengen?

Veel mensen met erectieproblemen zitten verstrikt in de angstgedachten en het gevoel van falen, en hebben geen aandacht meer voor het meest essentiële aspect: de opwinding.

Fysiek vs. mentaal

Het grootste gedeelte van de erectieproblemen heeft een mentale oorzaak, of een mentaal proces houdt het in stand. Slechts een klein gedeelte komt door een fysieke aanleiding. Bij fysieke aanleidingen kan je trouwens ook denken aan een te hoge bekkenbodemspierspanning. Maar ook aan urologische aandoeningen of hart- en vaatziekten.

Oplossingen

Er bestaan allerlei middelen die hulp kunnen bieden bij erectieproblemen. Maar wanneer het een mentale oorzaak heeft dan is het belangrijk om hiermee aan de slag te gaan en het niet te verdoezelen met hulpmiddelen. Je kan dan denken aan gesprekken bij een seksuologische hulpverlener die geregistreerd is bij de NVVS.

Wanneer er een fysieke oorzaak is, raadpleeg dan de huisarts of uroloog. Die kunnen je in dat geval verder helpen. Is het een mentale kwestie, dan kunnen hulpmiddelen wel ter ondersteuning dienen om weer wat positievere ervaringen op te doen waardoor het zelfvertrouwen toeneemt. Als je vervolgens tegelijkertijd inzicht krijgt in je gedachtenprocessen die de klachten in stand houden, kan dit een prachtige combinatie zijn om van de erectieproblemen af te komen. Probeer dan vervolgens wel om het gebruik van hulpmiddelen weer af te bouwen.

Voor het gebruik van erectiepillen is het goed om je te beseffen dat deze ook wel PDE5-remmers genoemd worden. PDE5 is het stofje dat wordt aangemaakt en verantwoordelijk is voor de afname, dan wel het uitblijven van een erectie. Een erectiepil remt dus de aanmaak van dit stofje. Het is wel belangrijk dat je zelf aandacht besteed aan opwinding en fysiek gezien een erectie kan krijgen, om een erectiepil goed te laten werken. Daarnaast zorgen angstgedachten ervoor dat de aanmaak van PDE5 ook gestimuleerd wordt. Dus als je al heel angstig bent of negatieve gedachten hebt, dan is de kans aanwezig dat er al dusdanig veel PDE5 geproduceerd is, dat een erectiepil hier geen verschil meer in zal maken en een erectie dus uitblijft. Zorg er bij erectiepillen altijd voor dat deze via de huisarts komen om eventuele complicaties te voorkomen.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 reacties

ExtraHulp
november 11, 2022 5:12 am

De uitleg klopt perfect en zelfs voor deze vrijgezel met diabetes en last van stress MAAR steeds op te lossen door minder stress te hebben en erectie voedingssupplementen in te nemen.

Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Khan
januari 11, 2023 8:27 pm

Ik heb erectieproblemen ik kom niet of heel moeilijk klaar in vagina

Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?