Micro cheating: wat is het en maak jij je er schuldig aan?
Stel je eens voor dat jouw partner sexy berichtjes stuurt naar een collega. Of dat jij zelf jouw relatie tegenover anderen minder serieus laat lijken dan hij daadwerkelijk is. Onschuldig? Niet echt. Micro cheating is een soort ontrouw in het klein.
Wat is micro cheating?
Micro cheating is vreemdgaan in het klein. Veel mensen denken dat vreemdgaan alleen fysiek is, maar wat te denken dan van emotioneel vreemdgaan? En daarnaast bestaat er dus ook zoiets als micro cheating. Hiermee wordt het grijze gebied bedoelt wat tussen trouw en ontrouw zit. Je spreidt als het ware je kansen, door met verschillende eventuele partners te appen of flirten, terwijl je al een serieuze relatie hebt. Of door te doen alsof jullie een waardeloze relatie hebben met weinig seks, terwijl dat niet zo is. Volgens TIME magazine kun je het als volgt beschrijven: ‘gedrag dat flirt met de grens tussen trouw en ontrouw’. En Cosmopolitan zegt over micro cheating: ‘kleine dingen die je doet die naar ontrouw ruiken, zonder fysiek ontrouw te zijn’.
Het grijze gebied wat tussen trouw en ontrouw zit.
Is het niet gewoon vreemdgaan?
Het belangrijkste verschil tussen micro cheating en vreemdgaan is natuurlijk het fysieke aspect. Als jij naar bed gaat met iemand die niet je partner is en zonder medeweten en/of toestemming van je partner, dan ga je heel duidelijk vreemd. Bij micro cheating is dat veel lastiger te bepalen. Wat wel overeenkomt, is het gevoel van bedrog en het verbroken vertrouwen wanneer de partner achter het bedrog komt. Misschien is dat wel de beste leidraad: voelt jouw partner zich slecht door je gedrag, als hij of zij hier achter komt?
Lees ook: Emotioneel vreemdgaan: wat is het en hoe voorkom je het?
De grens tussen micro cheating en flirten
Er is geen duidelijke grens tussen flirten en micro cheating. Maar als stelregel kun je bedenken: zou het mijn partner pijn doen als hij of zij hier achter komt? Een keer flirten in de kroeg, voelt voor veel mensen toch anders aan dan achter de rug van je partner om berichten sturen naar een ander. Of in iemands DM’s sliden om haar te vertellen hoe heet ze eruit ziet. Het is wel belangrijk om te benadrukken dat elk stel andere grenzen heeft. Zo maakt het de ene partner misschien niet uit dat je bevriend met met een ex, terwijl het voor een ander een no-go zou zijn. Dat geldt ook voor flirterig gedrag, complimenten geven aan anderen of porno kijken zonder de aanwezigheid van de ander.
Maar als stelregel kun je bedenken: zou het mijn partner pijn doen als hij of zij hier achter komt?.
Doe jij het ook?
Wat valt er nou precies onder micro cheating? Dat zal voor iedereen anders zijn. Maar over het algemeen kun je stellen dat wanneer je iets geheim houdt voor je partner, iets waarmee je hem of haar zou kunnen kwetsen, je kunt spreken over micro cheating. Zoals bijvoorbeeld:
- Een profiel op een datingapp aanmaken (ook al gebruik je hem niet om af te spreken);
- Je anders kleden wanneer je weet dat je een bepaald iemand zult zien die dag;
- Sexy of spannende berichten sturen naar iemand die niet je partner is;
- Chatten met een aantrekkelijk iemand die niet je partner is;
- Afspreken met een aantrekkelijke collega buiten het werk om.
Hoe praat je er met je partner over?
Ik had eens een vriend die graag op mooie vrouwen (of beter gezegd: lekkere wijven, zijn woorden) reageerde op Insta. Zijn vriendin vond dat niet prettig. Ten eerste omdat het haar onzeker maakte, maar ook omdat iedereen het kan zien. Persoonlijk zou ik het ook helemaal niet fijn vinden als ik mijn man dit zag doen.
Wat kun je er aan doen om je partner te laten stoppen met zulk gedrag? Wees eerlijk wat het met je gevoelens doet. Zeg hem of haar dat je het respectloos of kwetsend vindt, of dat het slecht is voor je zelfvertrouwen. Vraag hem of haar hoe diegene het zou vinden als jij hetzelfde zou doen. Een andere situatie: stel dat je door een knappe collega bent uitgenodigd voor een lunch, puur voor het werk. Wees eerlijk tegenover je partner. Door eerlijk te zijn, ontstaan er geen geheimen die de ander later kan ontdekken. Zo voorkom je dus dat je het vertrouwen van je partner beschadigd.
Micro cheating: moet kunnen, of toch niet?
Aan het eind van de dag ligt het aan een koppel hoe zij reageren op micro cheating, emotioneel vreemdgaan of fysiek vreemdgaan. Eén persoon kan een relatie beëindigen als de ander een datingprofiel heeft, terwijl een ander een slippertje misschien wel zou kunnen vergeven. De beste tip is om steeds na te denken: wat zou ik er van vinden als mijn partner dit ook doet? Vind jij je gedrag prima, dan zou je het ook bespreekbaar kunnen maken met je geliefde.
Micro cheating: maak jij je er wel eens schuldig aan?
Reageer of stel een vraag
0 reacties