Be like Beate: moeilijke beslissingen maken als een boss
Moeilijke beslissingen neem je meestal niet in een dag. Een nieuwe baan, opnieuw gaan studeren, weggaan bij je partner of juist samen besluiten om een gezin te stichten: het zijn allemaal belangrijke ontwikkelingen in het leven. Hoe neem je een moeilijke beslissing? Be like Beate!
Beate Uhse: wie was ze?
Beate Uhse: stuntvliegpiloot, ondernemer én seks pionier. Ze werd als Beate Köstlin geboren in 1919 in Oost-Pruisen (nu Rusland) in een liberaal gezin. Haar moeder was vooruitstrevend en geëmancipeerd: ze was één van de eerste vrouwelijke artsen in Duitsland én zag het belang van goede seksuele voorlichting. Beate kreeg van haar moeder mee dat meisjes gelijk zijn aan jongens. Nadat Beate’s broer haar vertelt over de mythe van Icarus, wil ze nog maar één ding: zelf vliegen. Dus dat doet ze. Op haar 18e haalt ze haar vliegbrevet. Een jaar later haalt ze haar stuntpilootexamen. Nog een jaar later, trouwt ze met haar instructeur: Hans-Jürgen Uhse. Dat had wat voeten in aarde: ze zwoor namelijk dat ze nooit zou stoppen met vliegen voor een man. Uhse was echter trots op zijn ambitieuze vliegende vrouw.
Lees ook: Een ode aan Beate Uhse
Tijdens en na de oorlog
In de oorlog voelt Uhse zich gevangen: daarom accepteert ze een aanbod van de Luftwaffe om voor hen te vliegen. Na de oorlog – waarin ze een zoon krijgt en weduwe wordt – mogen voormalig Luftwaffe piloten niet vliegen. Zo komt er een einde aan Beate’s vliegcarrière. Om een inkomen te hebben, gaat ze langs de deuren om spullen te verkopen aan huisvrouwen. Zij vertellen haar verhalen: over hun mannen die terugkomen na de oorlog en hen zwanger maken, terwijl er geen huis, inkomen of toekomst is voor die kinderen. Zo moeten ze moeilijke beslissingen maken, bijvoorbeeld om een illegale abortus te ondergaan. Dit is het begin van het nieuwe bedrijf van Beate Uhse.
Seksuele voorlichting voor vrouwen
Beate grijpt terug op de seksuele voorlichting die ze heeft gekregen van haar moeder op haar vijftiende. Ze schrijft Pamphlet X: hierin staat beschreven hoe de menstruatiecyclus werkt en hoe vrouwen kunnen berekenen of ze wel of niet vruchtbaar zijn, om zo te voorkomen dat ze ongewenst zwanger raken. In 1947 heeft Beate 32.000 kopieën verkocht van Pamphlet X. Ze richt een bedrijf op, waar ze ook condooms en boeken over seks binnen het huwelijk (toen nog: huwelijkse hygiëne genoemd) verkoopt. Dit was iets waar toentertijd, in 1951, nog helemaal niet over werd gepraat. In haar catalogus stonden items die mensen nodig zouden kunnen hebben, maar niet zomaar durven te kopen of wisten waar ze ze konden kopen.
‘s Wereld eerste seksshop
In 1961 maakt ze nog een grote sprong; ze opent ‘s werelds eerste seksshop in Flensburg, Duitsland. Ook op sociaal gebied heeft dat invloed op Beate. Zij en de winkel worden in dertig jaar zo’n 2000 keer aangeklaagd. Toch bouwt ze stug door aan haar merk. Porno, seksspeeltjes en sexy lingerie worden in het assortiment opgenomen en de focus verschuift van seks binnen het huwelijk naar plezier en lust. Uhse heeft moeilijke beslissingen moeten nemen, maar is haar hele leven een pionier. Ze doorbreekt taboes, start een seksuele revolutie, helpt andere vrouwen en begon een enorm succesvol bedrijf, wat onder andere het moederbedrijf was van het Nederlandse Pabo.
“Zij en de winkel worden in dertig jaar zo’n 2000 keer aangeklaagd.”
Moeilijke beslissingen nemen: hoe doe je dat?
Om succesvol te zijn, moet je soms grote en moeilijke beslissingen nemen. Ben je diep ongelukkig in je huwelijk en vind je dat je beter verdiend? Dan zul je daar op den duur een beslissing in moeten nemen. Dat geldt voor verdrietige dingen, maar ook voor positieve ontwikkelingen. Met deze tips helpen we je op weg.
1. Wat is het beste voor jou?
Bij het nemen van moeilijke beslissingen, is het belangrijk om te focussen op je eigen gevoel. Wat is het beste voor jou? Probeer je niks aan te trekken van de mening van anderen. Misschien zul je iemand kwetsen of meerdere personen ongewild pijn doen, maar uiteindelijk ben jij degene die moet kiezen voor jouw geluk. Is het voor je ouders spannend en vervelend als je op wereldreis gaat? Misschien wel, maar het is voor jou een ervaring voor het leven.
2. Maak een lijst met voor- en nadelen
Rory Gilmore zweert erbij en het kan jou ook helpen: een lijst met voor- en nadelen maken. Hierop schrijf je alle voordelen en nadelen die je kunt bedenken. Het fijne hiervan is, dat je er misschien achter komt dat er veel meer voordelen zijn dan nadelen. Of dat de voordelen veel zwaarder wegen voor jou dan de nadelen doen. De nadelen kun je ook ombuigen: zie ze niet als een reden om iets definitief niet te doen, maar denk na hoe je met zo’n nadeel om kunt gaan.
“De nadelen kun je ook ombuigen: zie ze niet als een reden om iets definitief niet te doen, maar denk na hoe je met zo’n nadeel om kunt gaan.”
3. Gun jezelf de tijd om je moeilijke beslissingen te maken
Als je genoeg tijd hebt om je beslissing te nemen, neem die tijd dan ook. Je hoeft grote, ingrijpende veranderingen niet in enkele dagen door te voeren. Misschien doe je er verstandig aan om je boosheid te laten varen of nog even door te sparen.
4. Vertrouw op je intuïtie
Zegt je hart het één en je verstand het ander? Vertrouwen op je intuïtie, je innerlijke gevoel, is nooit een slecht plan. Jij weet zelf namelijk wat het beste voor jou is.
5. Vraag om hulp
Natuurlijk is jouw keus van jou. Maar als je er echt niet uit komt, dan kan het geen kwaad om hulp te vragen bij het nemen van moeilijke beslissingen. Soms zie je zelf alleen nog maar nadelen en kan iemand je helpen om het grotere geheel te zien. Kies bij voorkeur voor een ruimdenkend iemand, die jou op een positieve manier kan stimuleren. Het is natuurlijk ook mogelijk om professionele hulp in te schakelen, zoals een coach.
Lees ook: Hoe Beate de allereerste seksshop ter wereld opende!
6. Laat je goed informeren
Het laatste wat je wilt is een belangrijke keuze maken, die vervolgens om één of andere reden toch niet door kan gaan. Laat je daarom volledig informeren voor je een beslissing neemt. Zo weet je dat jouw ideeën ook echt mogelijk zijn. Kunnen jullie een tijdje op één inkomen overleven als je nieuwe bedrijf niet vliegend van start gaat? Wat als je een partner krijgt met een kinderwens, is je sterilisatie dan omkeerbaar? En is het mogelijk om te werken en tegelijkertijd te studeren? Hoe ziet je dagindeling er dan uit? Met alle mogelijkheden op een rij, is het makkelijker om moeilijke beslissingen te maken.
“Laat je volledig informeren voor je een beslissing neemt.”
7. Bedenk hoe je je omgeving over je moeilijke beslissingen vertelt
Als je van plan bent een grote verandering in je leven aan te brengen, dan heeft dat natuurlijk ook invloed op je omgeving. Plan hoe je dit het beste aan hen kunt vertellen. Het liefst doe je dit op een rustige tijd, als jullie niet gestoord kunnen worden en als jij al helemaal overtuigd bent van je keuze. Heb je besloten bij je partner weg te gaan, te gaan verhuizen naar het buitenland of wil je een eigen onderneming starten en je vaste baan opgeven? Dat is je goed recht. En omdat jij je beslissing al hebt genomen, kunnen anderen je niet meer overtuigen om je gedachten te veranderen.
Reageer of stel een vraag
0 reacties