Internationale vrouwendag: ode aan Beate Uhse

Beate Uhse

Op 8 maart, de internationale vrouwendag van 2020 staan wij graag stil bij een bijzondere vrouw: Beate Uhse. Beate Uhse is de vrouw die seks, en de tegenwoordig niet meer weg te denken seksspeeltjes en accessoires, in de winkeldisplays bracht. Dat gebeurde op een moment dat niemand openlijk over seksualiteit sprak, vooral niet over het genot hiervan. Beate Uhse was een grote speelster binnen de erotiek branche en stond onder andere symbool als voorvechter van seksuele bevrijding van de vrouw.

De jeugd van Beate Uhse

Beate Köstlin werd geboren op 25 oktober 1919 in Oost-Pruisen, wat tegenwoordig Rusland is. De ouders van Beate hebben haar opgevoed met liberale waarden. Haar moeder, één van de eerste vrouwelijke artsen in Duitsland, was recht door zee op seksueel gebied en voorzag vrouwen van anticonceptie.

Beate leerde ook dat meisjes net zo waardevol en getalenteerd waren als jongens dat waren. In 1937 besloot Beate om piloot te worden in Berlijn. Na het behalen van haar vliegbrevet op haar 18e verjaardag, werd ze een wedstrijd stuntpiloot.

Kapitein bij de Luftwaffe

In 1939 trouwde Beate met haar stuntpiloot-instructeur, Hans-Jürgen Uhse, en vijf jaar later kregen ze samen een zoon. Toen haar man het jaar daarop omkwam bij een vliegongeluk, stopte het Beate Uhse niet met vliegen. Ze werd gepromoveerd tot de rang van Kapitein van de Duitse Luftwaffe in 1944. Maar spreken over haar betrokkenheid bij de oorlog, nadat deze was afgelopen, deed ze niet.

Verhuisd met haar zoon

Als een voormalige piloot voor het Duitse leger, mocht Beate Uhse niet meer vliegen toen de Tweede Wereldoorlog afgelopen was. Ze verhuisde samen met haar zoon naar Flensburg, Duitsland. Om de kost te verdienen, begon ze met het verkopen van huis-aan-huis producten. Dit leidde ertoe dat ze huisvrouwen ontmoette die onthulden hoe ze bang waren zwanger te worden in de onzekere naoorlogse jaren.

Beate werd herinnerd aan de anticonceptiemethoden die ze van haar moeder had geleerd en speelde hier op in. Ze stelde een brochure op waarin een anticonceptiemethode werd uitgelegd om vrouwen te helpen hun vruchtbare en onvruchtbare dagen te herkennen.

Gids Pamphlet X

Later begon Beate de gids, Pamphlet X, te verkopen via haar postorderbedrijf. De 32.000 exemplaren die ze inmiddels had verkocht, dienden als haar startkapitaal om een ​​bedrijf op te richten dat later een ongekend groot succes zou worden.

Het begin van een groot succes

In 1951 begon Beate condooms en boeken te verkopen over hygiëne binnen het huwelijk, de term die destijds werd gebruikt voor de seksualiteit van een echtpaar. Haar opgestelde catalogus bood items aan die iedereen nodig zou kunnen hebben, maar waar niet over werd gepraat. Een ander aspect dat bijdroeg tot het succes van het bedrijf was haar gepersonaliseerde aanpak.

Tien jaar later had het bedrijf een snelle groei doorgemaakt, ze had al zo’n 200 mensen in dienst en opende ‘s werelds eerste sekswinkel in Flensburg, Duitsland. Destijds werd deze winkel beschreven als een speciaalzaak voor huwelijks hygiëne.

Niet iedereen blij met de winkel

Niet iedereen stond te springen om de winkel. Onder andere de politie werd ingezet om tegen de winkel op te treden. Er werd gezegd dat haar manier van werken in strijd was met fatsoen en moraal. Dit resulteerde er in dat Beate Uhse in 1992 meer dan 2.000 keren was aangeklaagd. Zo wilde de Duitse vereniging voor boekhandels haar bijvoorbeeld niet benoemen als uitgever en werd ze niet toegelaten tot de plaatselijke tennisclub. Maar zoals Beate Uhse was, begon ze daarom haar eigen tennisclub.

De komst van seksspeeltjes

In de jaren zeventig werden de wetten rondom het onderwerp in Duitsland minder streng. Zo kon het bedrijf van Beate Uhse zich concentreren op lust en plezier, in plaats van op huwelijkse hygiëne. Naast condooms, zalven en tijdschriften werden verschillende seksspeeltjes, lingerie en seksuele stimulators toegevoegd aan de catalogus en aan de winkelvoorraad.

Toen pornografie in 1975 in Duitsland werd gelegaliseerd, begon het bedrijf van Beate Uhse ook met het distribueren van films. Feministen bekritiseerden haar wel eens omdat ze werk promootte die vrouwen op seksobjecten lieten lijken.

Beate Uhse was een vroege influencer

Uiteindelijk kreeg Beate Uhse erkenning voor haar baanbrekende werk. Ze werd onder andere uitgenodigd om het Gouden Boek van Flensburg te ondertekenen voor haar 80ste verjaardag. Tien jaar eerder, in 1989, kreeg ze het Federale Kruis van Verdienste.

Beate Uhse was zelf een geëmancipeerde vrouw die haar sporen in de door mannen gedomineerde bedrijfstakken achterliet als piloot en oprichtster van haar succesvolle bedrijf. Ze heeft ongetwijfeld een steentje bijgedragen aan het publiceren van onderwerpen met een groot taboe en was niet bang voor bedreigingen, rechtszaken of sociale uitsluiting.

Beate Uhse stierf in 2001 op 81-jarige leeftijd aan de gevolgen van een longontsteking.

Beate Uhse nu

Dat we veel aan Beate Uhse te danken hebben is wel duidelijk. Als vrouwelijke Hugh Hefner bracht zij de erotiek branche voor vrouwen naar voren, zodat mannen en vrouwen op gelijkwaardige voet kwamen te staan. Waar wij Fifty shades of grey en porna heel normaal vinden, was dit in haar tijd nog ondenkbaar. Wellicht hadden deze zonder Beate Uhse en haar inzet voor de seksuele ontwikkeling niet eens bestaan!

Naast de winkels die zij in Duitsland opende, die een hele groei doormaakten, kwamen er later ook sexshops onder haar naam. Hier zijn ook de Pabo en Adam et Eve onderdeel van; erotiek webshops waar iedereen terecht kan.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 comment

François De Longueville
maart 3, 2020 5:35 pm

Je n’ avais qu’ une vague idée de tout ce que nous devons à cette grande Dame
Merci pour cet article

Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?