Tips om je menstruatiecup écht schoon te houden
Het schoonmaken van een menstruatiecup is voor veel vrouwen de reden om tegen een eerste gebruik op te zien. We snappen het: je hebt geen zin om in een openbaar toilet of op het werk je cup om te spoelen. Of om met bebloede handen naast je collega aan de wastafel te staan. Goed nieuws: dit is ook helemaal niet nodig. Wij vertellen je hoe je de menstruatie cup schoonmaakt en geven tips hoe je hem ook echt grondig schoon kunt maken.
Wat is een menstruatiecup?
Een menstruatie cup is een herbruikbare, flexibele cup die je inbrengt in je vagina. Hij vangt het bloed op tijdens je menstruatie. Er zijn talloze verschillende cups, die passen bij jouw lichaam. Zo zijn er bijvoorbeeld andere cups voor tieners dan voor vrouwen die een kind hebben gekregen. Ook wordt er rekening gehouden met de hoeveelheid bloed die je verliest, de flexibiliteit en bijvoorbeeld of je hem wilt gebruiken tijdens het sporten. In het kort: er is voor ieder lichaam een geschikte cup.
Je menstruatiecup schoonmaken
Omdat je één cup gemiddeld zo’n tien jaar kunt gebruiken (dat zijn dus zo’n 120 menstruaties), is het van groot belang om het schoon en fris te houden.
Voor het eerste gebruik en voor en na elke menstruatie
Heb je een geschikte cup gevonden? Maak hem dan grondig schoon. Dit is je heel eenvoudig, door hem vijf tot tien minuten in kokend water te laten liggen. Zo wordt de cup gesteriliseerd en dood je dus ongewenste bacteriën. Dit doe je ook voor en na elke menstruatie.
Je kunt er een aparte pot voor gebruiken die je elke menstruatie gebruikt of het gewoon in een pannetje doen. Wil je voorkomen dat de cup bijvoorbeeld aan de bodem vastplakt, dan kun je de cup in een garde doen en deze in de pot met kokend water hangen. Zo raakt je cup de bodem niet.
Dit bericht op Instagram bekijken
Nadat hij is opgedroogd is je cup klaar voor gebruik. Als je nog nooit eerder een cup hebt gedragen, dan kun je wat waterbasis glijmiddel gebruiken om het inbrengen makkelijker te maken. Ook een beetje water kan helpen.
Tijdens je menstruatie
Dit is het moment waar de meeste mensen het meest nerveus voor zijn: het voor het eerst verwijderen van de cup en hem schoonspoelen. Onthoud: je kunt je cup 12 uur achter elkaar dragen, dus als je hem ‘s ochtends hebt schoongespoeld, dan hoeft het overdag op het werk niet.
Heb je de cup op de veilige en juiste manier verwijderd, gooi hem dan leeg in het toilet, veeg de cup en je handen af met wat toiletpapier en spoel hem dan af onder de kraan. Het liefst eerst met koud water, dat helpt om vlekken te voorkomen. Is er geen kraan in het toilethokje van een openbaar toilet, dan is het slim op een flesje water mee te nemen.
Is beiden niet mogelijk, dan gooi je de cup leeg, maak je hem schoon met toiletpapier en breng je hem vervolgens weer in. Ben je thuis, dan kun je hem weer schoonspoelen. Als je de cup door omstandigheden maar één keer per 24 uur omspoelt, dan is dat geen probleem.
Eventueel kun je pH-neutrale zeep gebruiken om je cup grondig te reinigen. Deze zeep test de flora van je vagina niet aan. Dit is belangrijk, want daardoor kan bijvoorbeeld een schimmelinfectie ontstaan. Overigens is het niet nodig om zeep te gebruiken. Als jij je cup reinigt met water en voor en na je menstruatie uitkookt, dan is dit voldoende. Doe waar jij je prettig bij voelt.
Lees ook: Zo gebruik je een menstruatiecup en dit zijn de voordelen
De gaatjes reinigen
Menstruatiecups hebben kleine gaatjes die je niet altijd schoon krijgt door de cup af te spoelen onder de kraan. Een handig trucje is om de cup te vullen met water en dan je hand erop te zetten. Keer je hand en de cup om en knijp in de cup met je andere hand. Het water komt zo via de gaatjes naar buiten. Ook een zachte tandenborstel of ander zacht borsteltje of een cocktailprikker kunnen helpen om de gaatjes te reinigen.
Om bloedvlekken te verwijderen
Het kan gebeuren dat je menstruatie cup bloedvlekken krijgt die je er niet af kunt wassen met zeep. Het merk Beppy, van de Beppy cup, raadt aan om de cup dan minimaal 8 uur in een bakje met waterstofperoxide (2% of 3%) te leggen. Doe dit niet vaker dan drie keer per jaar en reinig je cup daarna grondig met pH-neutrale zeep én door hem te steriliseren. De waterstofperoxide kan het materiaal van je cup aantasten.
Om luchtjes te verwijderen
Als je menstruatiecup een vervelend luchtje heeft, dan kan het helpen om hem uit te koken in water met daarin opgelost baking soda. Het kan het materiaal van je cup aantasten, dus doe ook dit niet te vaak. En net als na het reinigen met waterstofperoxide is het ook nu van belang om je cup daarna te wassen en te steriliseren zonder toevoegingen aan het water.
De voordelen van een menstruatiecup
Er zitten veel voordelen aan het gebruik van een menstruatiecup. Zo scheelt het maandelijks veel geld en is het beter voor het milieu. De meeste tampons zijn namelijk niet milieuvriendelijk geproduceerd en zitten bovendien verpakt in plastic omhulsels. Maandverband bestaat maar liefst voor 90% uit plastic en absorptiekorrels. Tel daarbij op dat een cup je eenmalig twintig tot dertig euro kost en daarna niks meer en de keuze is snel gemaakt. Ook als je nog maagd bent kun je de cup gebruiken. Daarnaast zijn er extra flexibele cups, waarmee je zelfs gewoon (penetrerende) seks kunt hebben als je dat wilt, terwijl je hem draagt.
Lees ook: covriendelijke en organische menstruatieproducten
Reageer of stel een vraag
0 reacties