Ecovriendelijke en organische menstruatieproducten

ecovriendelijke organische menstruatieproducten

De meeste mensen weten dat wegwerpplastic een probleem is voor het milieu. Toch zijn de meeste producten die we kopen nog steeds verpakt in plastic: de winkels liggen er vol mee. Jouw tampons en maandverband zijn hierop waarschijnlijk geen uitzondering. Aangezien de gemiddelde menstruerende persoon gedurende ruim 2500 dagen tijdens de levensduur ongesteld is, is het niet gek om over te stappen op duurzame, ecovriendelijke en organische menstruatieproducten. Hierbij is niet alleen de verpakking, maar ook het product zelf duurzaam, organisch en/of ecovriendelijk. 

Wat zijn ecovriendelijke en organische menstruatieproducten?

Wil je graag duurzamer leven? Dan hebben we goed nieuws: er zijn steeds meer mogelijkheden om te kiezen voor ecovriendelijke en organische menstruatieproducten. Deze verschillen op allerlei manieren van reguliere producten, bijvoorbeeld qua materiaal, herbruikbaarheid en verpakking.

Een gemiddeld menstruerend persoon gebruikt tussen de 5.000 en 15.000 menstruatieproducten. Volgens Women’s Environment Network bestaat een regulier maandverband tot 90% uit plastic, zoals polypropeen, polyester en polyetheen. Per maandverband staat dat ongeveer gelijk aan vier plastic zakken. Wil jij graag duurzamer leven, dan is het een goed idee om eens te kijken of er ook organische menstruatieproducten zijn die bij jou passen.

Ecovriendelijke en organische menstruatieproducten zijn producten die herbruikbaar zijn en bovendien vrij van plastic en chemicaliën. Gaan herbruikbare middelen je een stapje te ver, dan kun jij ook kiezen voor recyclebare of biologisch afbreekbare producten. Sommigen kunnen na gebruik zelfs in de GFT-container worden gegooid.

Herbruikbare ecovriendelijke, organische menstruatieproducten

Wasbaar maandverband van biologisch katoen

Steeds meer mensen ontdekken wasbaar maandverband. Het bestaat al lange tijd, maar de populariteit begint nu echt toe te nemen. Wasbaar maandverband ziet eruit als wegwerpmaandverband, met vleugels. In plaats van de plakrand zitten er drukknoopjes of klittenband om het maandverband aan de onderkant van je slip te bevestigen. Wasbaar maandverband spoel jij uit met water als het verzadigd is en kan vervolgens tijdelijk in een wetbag worden bewaard. Dit is een zakje met rits en een waterdicht laagje. Heb je meerdere maandverbanden die in de was kunnen, dan kun jij je deze samen met de wetbag in de wasmachine doen.

Tip: Spoel je wasbare maandverband het liefst uit met koud water. Dit voorkomt dat er vlekken ontstaan.

Wasbare tampons

Wasbare tampons zijn (speciale) stukken stof die je oprolt en vervolgens met een touwtje vastmaakt. Deze tampons worden bijvoorbeeld gemaakt van organisch katoen en bevatten geen plastic omhulsel. Omdat je de tampon steeds kunt uitwassen gaat hij veel langer mee dan een wegwerptampon. Ook hierbij geldt dat je de stof het best eerst kunt uitspoelen met koud water en vervolgens uitwast in de wasmachine.

Menstruatieondergoed

Er zijn ook speciale slips voor tijdens de menstruatie. Deze onderbroeken bevatten meerdere lagen stof, die het bloed opvangen. De buitenste laag is waterdicht, zodat doorlekken geen probleem is. Menstruatieondergoed kan ongeveer de hoeveelheid bloed van twee tot tweeënhalf tampons opnemen.  Broekjes zijn er bijvoorbeeld van THINX via Asos, SELENACARE en van Cheeky Wipes. Het menstruatieondergoed van Period Aisle is genderneutraal, want niet elke persoon die ongesteld wordt identificeert zich als vrouw. Net als herbruikbaar maandverband en tampons is menstruatieondergoed te bewaren in een wetbag, uit te spoelen met koud water en later uit te wassen in de wasmachine.

Organische menstruatieproducten van (ongebleekt) biologisch katoen

Ecovriendelijke menstruatieproducten zoals wasbaar maandverband is vaak gemaakt van biologisch katoen, ook wel organisch katoen genoemd. Dit is katoen van onbespoten katoenplanten. Biologisch katoen heeft verschillende voordelen. Zo is het beter voor de mensen die het katoen plukken, want zij komen niet in aanraking met giftige bestrijdingsmiddelen. Het land blijft ook beter vruchtbaar, zodat er veel water bespaard wordt.

Wellicht vind je het zelf een prettig idee om te weten dat de producten die je gebruikt niet zijn behandeld met chemische middelen. Je kunt dan kiezen voor 100% natuurlijke en organische menstruatieproducten. Reguliere tampons worden bijvoorbeeld gemaakt van gebleekt katoen. Hiervoor worden de katoenvezels behandeld met waterstofperoxide (en vroeger met chloor). De fabrikant hoeft dit niet te melden. Juist de merken die geen chemische middelen gebruiken, zoals Yoni, zullen dit duidelijk communiceren.

Herbruikbare menstruatiecup

De menstruatiecup is een duurzaam menstruatieproduct. Dit is een cup van kunststof die je in de vagina inbrengt. Hij zit tegen de baarmoedermond, waardoor het bloed direct in de cup kan lopen. Je hoeft hem pas na maximaal twaalf uur te legen. Je spoelt de cup eenvoudig om met water en kunt hem dan opnieuw inbrengen. Het enige wat jij nodig hebt is een kraan of flesje water. Aan het eind van jouw menstruatie kun je de cup uitkoken in een pannetje met water.

De cup is ecovriendelijk omdat hij niet is verpakt in plastic en geen chemicaliën bevat. Bovendien kun je tien jaar doen met een menstruatiecup, waardoor je na de eerste investering van ongeveer twintig tot dertig euro geen kosten meer hebt. Er zijn verschillende merken met menstruatiecups. Welke maat jij het beste kunt kiezen is afhankelijk van jouw leeftijd en of je vaginaal bent bevallen. Op Cupkiezer.nl staat een handige test waarmee je kunt uitvinden welke het beste bij jou past.

Eén van de nieuwste cups is de zachte menstruatiecup van Saalt. Deze is gemaakt van zachter materiaal: siliconen. Hierdoor is hij ook goed te gebruiken door mensen die gewone cups te hard of onprettig vinden, die veel last hebben van krampen of die een gevoelige blaas hebben. Ook het merk Beppy (bekend van de menstruatiesponsjes) heeft een zachte, flexibele menstruatiecup gelanceerd. Deze hebben een handig verwijderlusje in plaats van een steeltje.

Herbruikbare menstruatiedisc

Er bestonden al wel menstruatiediscs, maar deze waren niet herbruikbaar: niet geschikt voor ons lijstje met ecovriendelijke en organische menstruatieproducten dus. Daar is echter verandering in gekomen door de Intimina Ziggy Cup. Dit is een menstruatiedisc die je opnieuw kunt gebruiken. Hij is langwerpiger dan een reguliere cup en flexibeler. En het unieke is dat je met deze disc in zelfs seks kunt hebben.

Herbruikbare applicator

Hoewel het in Nederland niet gebruikelijk is, wordt er in andere landen veel gebruik gemaakt van tampons met applicators. Deze zijn gemaakt van plastic of karton. Omdat het wordt gezien als medisch afval, mogen deze applicatoren niet gerecycled worden. Daarom hebben de oprichters van DAME een uniek product uitgevonden: de herbruikbare tamponapplicator. Dit is ‘s werelds eerste applicator voor tampons die steeds opnieuw gebruikt kan worden, jouw hele leven lang. Hij komt met een hoesje, zodat je hem ook onderweg en op een later tijdstip kan reinigen. De herbruikbare DAME applicator is ook te bestellen in Nederland.

Recyclebare producten en verpakkingen

Er zijn organische menstruatieproducten die gedeeltelijk of helemaal recyclebaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan de producten van het Nederlandse merk Yoni, die gemaakt zijn van 100% biologisch (afbreekbaar) katoen. Je kunt ze bij wijze van spreken zo op de composthoop gooien.

Ook het maandverband van Vuokkoset is biologisch afbreekbaar. Het is 100% biologisch en chloor-, kleurstof en plasticvrij. Na gebruik mogen ze bij het GFT-afval.

Een relatief nieuwe uitvinding is de tampliner van Callaly. Dit een tampon en inlegkruisje in één en bovendien gemaakt van biologisch katoen. De tampon breng je in en het mini-inlegkruisje bevestig je tussen jouw schaamlippen. Hiermee biedt de tampliner dubbele bescherming. Het inlegkruisje en de tampon zijn met elkaar verbonden met een virtuele applicator: een biologisch afbreekbaar membraan. Hierdoor blijven je vingers schoon en is jouw tampon na gebruik ook direct verpakt.

Lees ook: Menstruatie-mogelijkheden: wat kun je allemaal gebruiken?

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?