LAT-relatie: wat is het en is het ook iets voor jou?

lat relatie vrienden

De LAT-relatie maakt weer een opmars. Vaak wordt een relatie op afstand gezien als iets ouderwets of alleen geschikt voor mensen die een relatie krijgen nadat ze eerder zijn gescheiden, maar niets is minder waar. Living apart together, waar LAT voor staat, heeft zo zijn voordelen. Helemaal als jij het anno nu doet. Je hebt genoeg ruimte voor jezelf, jullie nemen elkaar minder snel voor lief én de seks blijft altijd spannend. Maar daar moet jij wel je best voor doen. Ook een LAT-relatie blijft geven. Hoe zorg je dan dat het werkt?

LAT-relatie: samen zijn op afstand

Bij een LAT-relatie wonen jij en je partner bewust apart van elkaar. En dat kan verschillende redenen hebben. Als jij bijvoorbeeld in Amsterdam woont, jouw lief in Enschede en jullie willen allebei niet verhuizen, dan kun je kiezen voor een LAT-relatie. Dat kan heel praktisch zijn als één van jullie kinderen heeft uit een eerdere relatie, maar ook als je niet op en neer wilt rijden naar je werk. Meestal zijn mensen die latten vooral in de weekenden samen. De meest voorkomende reden voor een LAT-relatie is dat jij en jouw partner waarde hechten aan jullie eigen vrijheid en een plek voor jezelf nodig hebben. Het geeft ruimte in een relatie en dat is voor sommige mensen een hele verademing.

Latten: ruimte voor jezelf en meer voordelen

Een succesvolle LAT-relatie zorgt voor balans tussen een eigen leven leiden en emotionele betrokkenheid bij elkaar. Wanneer jij soms ruimte voor jezelf nodig hebt en je merkt dat een eigen kamer om tot rust te komen of te mediteren niet genoeg is, kun jij overwegen of een LAT-relatie iets voor jou is. Latten heeft veel voordelen.

Verlangen naar je partner

Doordat jij jouw partner minder vaak ziet, blijft de spanning langer aanwezig. Jij verheugt je er na een week op om je lief weer in je armen te sluiten. Kleine ergernissen, zoals sokken die naast de wasmand belanden, doen er minder toe. Je bent per slot van rekening na een weekend weer weg. Het blijft leuk en spannend, als jij zijn vieze onderbroeken niet hoeft te wassen.

Meer ruimte voor jou en je kinderen

Als één van jullie, of jullie beiden, kinderen hebben uit een andere relatie, dan kan een LAT-relatie een goede optie zijn. Niet iedereen zit erop te wachten om bij een nieuwe partner met kinderen in te trekken. Helemaal niet als er een groot leeftijdsverschil is tussen de kinderen van jou en je nieuwe partner. Opvoeden doe je zelf, daar hoeft niemand anders zich mee te bemoeien. In je eigen huis heb jij daar de ruimte voor.

Altijd je eigen huis als back-up

Steeds meer jonge stellen vinden het helemaal niet vanzelfsprekend om samen te gaan wonen en blijven beiden in hun eigen huis wonen. Dat heeft zeker voordelen: als een relatie wordt verbroken, dan ben jij nog steeds de eigenaar van je eigen plekje. Bovendien kun jij dit zo inrichten als jij wilt.

Je hoeft je nooit te verantwoorden

Een LAT-relatie heeft meer voordelen: zo hoef jij je niet te verantwoorden voor de dingen die je doet. Latten geeft jou de ruimte om je eigen dingen te doen: rustig genieten van een hobby of sport, uitgaan met vrienden zonder het idee te hebben verplicht naar huis te komen of ongegeneerd Netflix kijken zonder dat iemand daar iets van vindt. Je kookt jouw eigen favoriete maaltjes, zonder rekening te hoeven houden met de mening van een ander.

Wat zijn de nadelen van een LAT-relatie?

Een LAT-relatie heeft onterecht het imago dat het alleen draait om de leuke dingen. Samen zijn op afstand heeft als gevaar dat jij onderlinge problemen niet oplost en ze onder de mat veegt. Of dat jullie de emotionele gebeurtenissen in stilte verwerken of niet verwerken, terwijl het je als koppel sterker maakt om dat samen te doen. Maar vergis je niet, ook voor een LAT-relatie moet je hard werken. Praten blijft daarom heel belangrijk, net zoals in elke andere relatie. Ook het slepen met spullen wordt vaak genoemd als een nadeel van een LAT-relatie.

Hoe houd jij een LAT-relatie sterk?

Voor iedere relatie, voor iedere partner moet je altijd je best doen om de band sterk te houden. Dat geldt ook voor een LAT-relatie. Er zijn drie eigenschappen die je nodig hebt om een relatie op afstand te laten werken: geven en nemen, respect voor elkaar en je soms aanpassen aan de ander. Daarnaast is het belangrijk om de tijd te nemen voor elkaar: wanneer jullie elkaar te weinig zien, bestaat de kans dat je uit elkaar groeit. En blijf altijd praten met elkaar: over wat jij mooi vindt aan jouw partner, hoe gek je op hem of haar bent, maar vooral over de dingen die jou storen. Alleen dan kunnen jullie samenwerken om je innig verbonden te voelen met jouw lief, ook al wonen jullie niet samen.

Dit kun jij leren van een LAT-relatie

Ook wanneer jij je echt niet kunt voorstellen dat er mensen zijn die kiezen voor een LAT-relatie, valt er zeker wel wat van te leren. De belangrijkste punten die een LAT-relatie laten werken, zorgen ook in een gewone relatie voor een gezonde verhouding:

  • Emotioneel veerkrachtig zijn;
  • Sterk in je schoenen staan;
  • Zelf alles kunnen regelen;
  • Onafhankelijk zijn, emotioneel maar bijvoorbeeld ook financieel;
  • Ruimte pakken om te doen wat jou gelukkig maakt.

Seks bij LAT-relatie: niet spontaan, wel spannend

Het nadeel van niet samenwonen is dat je weinig kunt genieten van een spontane vrijpartij. Maar hoe spannend is het te weten dat jullie elkaar over een paar dagen weer zien en dat er dan ruimte is voor spannende en geile seks? Het is de kunst om het leuk te houden! En met de nodige seksspeeltjes en attributen geef je er altijd een leuke twist aan:

  • Wanneer jij je tas inpakt om naar je liefde te gaan, vergeet vooral het glijmiddel niet;
  • En, mochten jullie ze gebruiken, neem vooral condooms mee;
  • Ga voor speeltjes die de seksuele sensatie versterken, zoals een fijne vibrator of een een trillende buttplug;
  • Probeer regelmatig iets nieuws: ervaar hoe het is om elkaar blind te kunnen vertrouwen met bondage.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?