Affirmaties voor Valentijnsdag: hou van jezelf!

affirmaties

Denk je aan Valentijnsdag, dan denk je aan romantiek. Aan duo’s, koppeltjes en stelletjes die, soms lichtelijk onuitstaanbaar, rode rozen en kaartjes met mierzoete boodschappen aan elkaar sturen. Vooruit, daar is niks mis mee. Maar deze Valentijnsdag draait het voor een keertje om de belangrijkste persoon in je leven. Wie dat is? Jijzelf, natuurlijk. Met positieve affirmaties leer je vanzelf meer van jezelf te houden. 

Valentijnsdag draait om de liefde, maar wie zegt dat die liefde alleen om twee verliefde mensen zou moeten draaien? Wat ons betreft is Valentijnsdag hét moment om een serieuze dosis zelfliefde te injecteren!

Zelfliefde is tenslotte net zo belangrijk, zo niet belangrijker, dan de liefde die we aan anderen geven. Sterker nog, als we niet van onszelf houden, wordt het verrekte moeilijk oprecht om anderen te geven. Iets met een zuurstofmasker in een vliegtuig enzo.

Megalomane narcist

Dat vinden we vaak best lastig, ja. Veel mensen zijn onzeker, worden overmand door negatieve gedachten of zijn veel te kritisch op zichzelf. Ze focussen op hun imperfecties en zijn er een ster in om zichzelf naar beneden te praten.

Natuurlijk mag je jezelf af en toe best eens langs de kritische meetlat houden. Dat houdt je scherp en zorgt ervoor dat je geen megalomane narcist wordt. Maar wanneer negatieve gedachten de overhand nemen, verzink je in een neerwaartse spiraal waar het moeilijk uit te klimmen is.

Waarom je van jezelf moet leren houden

Het kan dan ook lastig zijn om die innerlijke criticus het zwijgen op te leggen, zeker wanneer het er eentje is die al jarenlang zijn best doet om je zelfvertrouwen aan diggelen te fluisteren. Maar het is de moeite waard om het tóch te proberen.

Waarom? Omdat je er stukken gelukkiger van wordt als je van jezelf leert te houden. Je vergelijkt jezelf niet meer continu met anderen en staat veel zelfverzekerder in het leven. Beter zelfs, je hebt je eigen tekortkomingen leren accepteren en durft zelfverzekerd beslissingen te nemen omdat ze goed zijn voor jou.

Zelfliefde draait om het omarmen van je fouten, mild zijn voor jezelf en je kwaliteiten en talenten vieren. En het is cruciaal voor een gezonde relatie met jezelf. De voordelen op een rijtje:

1: Meer zelfvertrouwen

Mensen die overdreven kritisch zijn op zichzelf worstelen vaak met een gebrek aan zelfvertrouwen. Ze maken zich eindeloos druk om kleine foutjes en zitten continu op zichzelf te vitten. Maar mensen die van zichzelf hebben leren houden, accepteren hun kleine imperfecties. En ze weten hoe ze op een milde en zachte manier aan hun tekortkomingen kunnen werken. Zonder snoeihard oordeel. Daardoor groeit hun zelfvertrouwen.

2: Persoonlijke groei

Zelfliefde gaat niet om het blindelings accepteren van je fouten en zwaktes. En ook niet om het halsstarrig weigeren om te groeien en te verbeteren omdat je prima bent zoals je bent. Integendeel, als je van jezelf leert te houden, erken je je fouten en weet je dat je ervan kunt leren om beter te worden. Je neemt jezelf serieus genoeg om aan jezelf te willen werken. En omdat je alle negatieve zelftwijfel laat varen, ga je ook steeds lekkerder in je vel zitten. Resultaat? Een vrolijkere en optimistischere jij!

3: Gezondere relaties

Zelfliefde heeft niet alleen voordelen voor de relatie met jezelf. Maar ook voor je relaties met anderen. Doordat je jezelf accepteert, heb je meer energie om liefdevol en mild naar anderen te zijn. En dat merk je aan de verbeterde relaties met de mensen om je heen.

De kracht van affirmaties

Er zijn veel manieren om van jezelf te leren houden en positieve affirmatie is er eentje van. Wat affirmaties zijn? Korte, krachtige en positieve zinnetjes die je tegen jezelf kunt zeggen. Door ze te blijven herhalen en er volledig in te geloven, worden ze vanzelf werkelijkheid. Dat is tenminste het idee.

Eigenlijk zijn ze een vorm van hersengymnastiek. Door de herhalingen helpen ze je om negatieve gedachten uit te bannen en positieve veranderingen in je leven aan te zwengelen. Een soort herprogrammering van vastgeroeste denkpatronen.

Want stiekem zijn we allemaal behoorlijk bekend met affirmaties, maar dan op een negatieve manier. Zonder dat we ons er bewust van zijn, zeggen we regelmatig tegen onszelf dat iets toch wel niet zal lukken. Of dat we niet goed genoeg zijn.

Inspirerende werking

Bij positieve affirmaties draait je dat dus om. In het begin is het misschien wat onwennig om jezelf op te peppen met positieve mantra’s. Maar woorden zijn krachtig en je zult merken dat je na verloop van tijd positiever over jezelf gaat denken. En dat kan een inspirerende uitwerking op je leven hebben, omdat je ontdekt wat je waardeert in je leven en hoe je zou willen zijn.

Zie positieve affirmaties dus als bouwstenen voor een krachtiger zelfbeeld. Als statements over jezelf en je leven die ervoor zorgen dat je zelfvertrouwen groeit. Het zijn geen toverspreuken waarmee je je leven honderdtachtig graden laat draaien. Maar ze helpen je wel om op een dusdanige manier te gaan denken dat je zélf in beweging komt om je leven te verbeteren.

Twintig krachtige affirmaties voor Valentijnsdag

Het werkt natuurlijk het beste als je je eigen affirmaties verzint. Alleen die spreuken zullen precies toegespitst zijn op jouw situatie en jouw behoeften. Maar voor iedereen die verlegen zit om inspiratie, hebben we twintig affirmaties op een rijtje gezet. Voor de broodnodige zelfliefde op Valentijnsdag!

 • Ik ben goed zoals ik ben
 • Ik groei altijd door om mijn beste zelf te worden
 • Ik ben trots op wie ik ben en op wie ik ga worden
 • Ik leer elke dag om meer van mezelf te houden
 • Ik accepteer mijn zwakheden, maar ze definiëren me niet
 • Ik ben niet minder waard omdat ik fouten maak, ik ben juist meer waard omdat ik ervan leer
 • Ik streef naar vooruitgang, niet naar perfectie
 • Ik ben het waard om van te houden, compleet met al mijn tekortkomingen
 • Ik behandel mezelf zoals ik mijn geliefden zou behandelen
 • Ik stel duidelijke grenzen en ben niet bang mezelf eraan te houden
 • Ik ben dankbaar voor mijn geest, lichaam en ziel
 • Ik laat gevoelens van schuld en schaamte los
 • Ik leef mijn leven voor mezelf, niet voor anderen
 • Ik heb vertrouwen in mezelf om me door lastige tijden heen te slepen
 • Ik vergeef anderen, want dat geeft me innerlijke rust
 • Ik ben mooi, van binnen en van buiten
 • Ik laat kritiek op anderen en op mezelf los
 • Ik heb niemand anders nodig om mezelf de moeite waard te vinden
 • Ik heb volop kansen op liefde, geluk en succes in mijn leven
 • Ik zorg elke dag goed voor mezelf

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?