Anticonceptie en voorbehoedsmiddelen voor mannen

condooms condoomverpakking

Anticonceptiemiddelen gebruik je om te voorkomen dat een vrouw zwanger raakt. Voor mannen zijn er weinig anticonceptie- en voorbehoedsmiddelen. Dit in tegenstelling tot de vele voorbehoedsmiddelen die er zijn voor vrouwen. Er zijn voor mannen maar twee opties waarmee ze zichzelf kunnen beschermen tegen soa’s en kunnen voorkomen dat ze een partner zwanger maken.

Welke anticonceptie en voorbehoedsmiddelen voor mannen zijn er?

We schreven al dat er twee voorbehoedsmiddelen voor mannen zijn. Dit zijn een tijdelijke en een permanente optie.

Condoom

Het mannencondoom is een dun rubberen hoesje dat wordt gedragen door de man om zijn penis. Het hoort goed aan te sluiten op de stijve penis. Als het condoom goed zit, dan is het een behoorlijk betrouwbaar voorbehoedsmiddel om te voorkomen dat een vrouw zwanger raakt. Het condoom vangt het sperma op tijdens de zaadlozing, waardoor het geen eicel kan bevruchten bij de vrouw. Het behoort daarom tot de barrièremethodes. Naast bescherming tegen zwangerschap kan een condoom zowel de drager als de sekspartner beschermen tegen seksuele overdraagbare aandoeningen.

Het condoom is er in verschillende soorten en maten. Zo zijn er gewone rubberen condooms, condooms met noppen en ribbeltjes voor extra plezier bij de vrouw, extra sterke condooms voor anaal gebruik en extra dunne condooms voor meer gevoel bij de drager. Er bestaan ook latex-vrije condooms voor mensen met een latex-allergie en vegan condooms zonder dierlijke bestandsdelen.

Het lastige van condooms is dat je ze altijd op voorraad moet hebben als je veilig wilt vrijen en dat mannen soms aangeven minder te voelen door het condoom. Het voordeel is dat het condoom geen hormonen bevat en daarom dus ook geen bijwerkingen heeft.

Kosten: Vanaf ongeveer één euro per stuk.

Lees ook: Alles over biologische, organische en veganistische condooms

Sterilisatie (vasectomie)

De sterilisatie van de man – ook wel vasectomie genoemd – is de enige andere optie als we het hebben over voorbehoedsmiddelen voor mannen. Dit is een permanente oplossing als de man geen kinderen (meer) wil krijgen. Bij een vasectomie worden de zaadleiders onderbroken. Hierdoor kunnen er geen zaadcellen meer in de prostaat komen. Een man kan nog steeds een zaadlozing krijgen: er zitten alleen geen zaadcellen meer in. Daardoor is het onmogelijk om een eicel te bevruchten.

Een vasectomie wordt in het ziekenhuis uitgevoerd, met een plaatselijke verdoving in de balzak. Via een sneetje van één centimeter wordt de zaadleider losgehaald, doorgesneden en afgebonden. Een klein stukje wordt verwijderd. De ingreep duurt maar een half uur. Het gebied van en rond de ingreep kan tot een paar dagen pijnlijk aanvoelen.

Hoewel een sterilisatie gezien moet worden als een permanente oplossing om de partner niet meer zwanger te kunnen maken, is een hersteloperatie – de vasovasostomie – soms wel mogelijk. Of de zaadleiders kunnen herstellen is afhankelijk van allerlei factoren. Jouw huisarts kan je hier meer over vertellen.

Kosten: Ongeveer 350 tot 450 euro (eenmalig). Een hersteloperatie kost ongeveer 3000 euro.

Hoe zit het met de mannenpil?

Er is een anticonceptiepil ontwikkeld voor mannen. Sterker nog: de pil voor vrouwen werd in eerste instantie voor mannen ontwikkeld. Vanwege de bijwerkingen ging men er echter vanuit dat vrouwen deze beter zouden verdragen. De mannenpil is nog steeds niet verkrijgbaar. Daar zijn een aantal redenen voor, zoals de eerder genoemde bijwerkingen, zo schrijft Spuiten en Slikken. Ook zouden farmaceutische bedrijven niet ervan overtuigd zijn dat ze de hoge kosten terug kunnen verdienen.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?