Sterilisatie man: alles over een vasectomie

familie man vasectomie

Als je geen kinderwens meer hebt omdat je gezin compleet is of je überhaupt geen kinderen wilt, dan kun je overwegen om een vasectomie te laten uitvoeren. Dit is een definitieve sterilisatie bij de man. Je wordt gesteriliseerd doordat jouw zaadleiders geblokkeerd worden. Er is geen zaadcel die het daglicht nog zal zien wanneer jij klaarkomt. Buiten dat je niet meer vruchtbaar bent, merk je geen verschil na de ingreep. Een erectie en zelfs je zaadlozing bij het klaarkomen voelen nog helemaal hetzelfde: er komt ook gewoon nog sperma vrij bij je orgasme. Kortom: na een sterilisatie hoef jij je geen zorgen meer te maken om een onverwachte zwangerschap en je seksleven blijft gewoon hetzelfde.

Vasectomie is een definitieve sterilisatie man

Wanneer jij honderd procent zeker weet dat je geen kinderen (meer) wilt, is een vasectomie een goed idee. Het is namelijk een definitieve vorm van sterilisatie. Dat wil zeggen dat er geen weg meer terug is wanneer de vasectomie is uitgevoerd. Of tenminste: niet echt. Een vasectomie is handig wanneer jij geen kinderwens (meer) hebt, je partner geen anticonceptie meer wil gebruiken met hormonen en wanneer condooms geen optie zijn. Wat de reden ook is: het moet wel goedgekeurd worden door je huisarts of de arts in het ziekenhuis die de ingreep uitvoert. Je moet er goed over nadenken en de arts kunnen vertellen waarom jij deze keuze maakt. Heel af en toe, bij zo’n één tot twee op de tweehonderd mannen, blijkt een man na een sterilisatie toch nog vruchtbaar te zijn.

Dit kun je verwachten van een vasectomie

Een vasectomie is een ingreep die de dokter binnen dertig minuten bij jou uitvoert onder een plaatselijke verdoving. Een sterilisatie man is voor een arts een redelijk gemakkelijke routineklus, ook al is het gevolg voor je vruchtbaarheid definitief. Je krijgt eerst een verdovende prik. Vervolgens wordt aan beide kanten van je balzak een sneetje gemaakt, waarna je zaadleiders worden doorgesneden. Het losmaken van de zaadleiders kan een trekkend gevoel geven in de onderbuik of lies. De arts brandt de uiteinden van de leiders door en zo wordt voorkomen dat zaadcellen worden toegevoegd aan jouw sperma. De lokale verdoving werkt vanzelf weer uit en na de ingreep mag je direct naar huis. De kosten van een sterilisatie zijn 350 tot 450 euro, als het niet wordt vergoed vanuit een aanvullende zorgverzekering.

Sterilisatie man? Neem de hele dag vrij

Ook al is een vasectomie snel achter de rug, zorg dat jij de hele dag niets meer hoeft te doen. Je hebt dan wel een plaatselijke verdoving gehad, maar als die uitwerkt zijn de balzak en liezen nog heel gevoelig. Op de sneetjes zitten gaasjes die jij nog een dag moet laten zitten. Er wordt aangeraden om een week lang geen zwaar werk te doen en geen seks te hebben. Vanuit het ziekenhuis zullen ze adviseren iemand anders jou naar huis te laten rijden na de vasectomie. Al is het risico klein, jij wilt onderweg geen ongelukken.

Testosteron blijft op peil: geen gebrek aan libido

Gooi de angst dat een vasectomie invloed heeft op je seksleven overboord. Want jouw libido blijft hetzelfde na een sterilisatie. De ingreep vermindert de productie van het mannelijke hormoon testosteron namelijk niet. Ook een erectie krijgen of sperma ejaculeren verandert niet na een vasectomie. De zaadcellen vormden voorheen maar een klein deel van de hoeveelheid sperma die je aanmaakt. Ook aan de hoeveelheid sperma voel en zie je niets.

Sperma smaakt hetzelfde na een vasectomie

Een kort lesje biologie: sperma bestaat normaal gesproken uit zaadvocht en zaadcellen. Zaadvocht wordt aangemaakt in de prostaat, de cellen in de teelballen. Door de zaadleiders te blokkeren, komt er geen zaad meer in het sperma. Maar sperma ziet er niet anders uit na een vasectomie. Ook de smaak en geur van sperma veranderen na een vasectomie niet. De kleur, de structuur, de hoeveelheid: alles blijft gelijk. Dus is jouw partner gek op orale seks: sperma proeft ook na een sterilisatie man hetzelfde. Alles is nog steeds volkomen normaal.

Fabel: geen soa na vasectomie

Er wordt wel eens gespeculeerd dat je door een vasectomie geen soa kan overdragen. Niets is minder waar. Ook al zitten er geen zaadcellen meer in je sperma, een ziekte overdragen kan zeker wel. Een geslachtsziekte wordt veroorzaakt door een bacterie of virus en heeft niets te maken met jouw zaadcellen of sperma.

Gebruik condooms eerste maanden na ingreep

Na de ingreep moet je de eerste drie maanden nog anticonceptie, zoals de pil of condooms, gebruiken. Gemiddeld zitten er in de eerste 25 zaadlozingen nog steeds zaadcellen. Het zou een onaangename verrassing zijn als je een vasectomie ondergaat als anticonceptie en jouw partner blijkt alsnog zwanger. Laat na een paar maanden je sperma controleren of er nog zaadcellen in zit. Daarna kun je genieten van seks zonder dat jij je druk hoeft te maken om anticonceptie.

Lees ook: Alles over de sterilisatie van de vrouw

Een vasectomie terugdraaien

Jij en je vrouw wilden geen kinderen meer: jullie gezin was compleet. Maar na een scheiding en een nieuwe relatie met een andere vrouw komt die kinderwens terug. Wat dan? Er is de optie om een vasectomie terug te draaien. Dat wil echter niet zeggen dat dit succesvol zal zijn. Bij een hersteloperatie wordt geprobeerd om de sterilisatie van de man ongedaan te maken. Dit is duur (zo’n drieduizend euro) en lukt lang niet altijd. Tijdens een hersteloperatie worden de onderbroken zaadleiders weer aan elkaar gezet, zodat je opnieuw vruchtbaar wordt. De kans op een zwangerschap na een sterilisatie van de man is zo’n 40 tot 50%.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?