Beat the winterblues: tien boostende tips!

winterblues

Ben je helemaal klaar met de kou en de grauwgrijze luchten? En sluit je jezelf al een paar weken lusteloos op in huis? Pak een kop hete chocolademelk, kruip lekker op de bank onder een dekentje en check onze tien tips tegen de winterblues. En leer genieten van de donkere dagen!

Donkere ochtenden, donkere avonden en grijze middagen. Dat doet wat met een mens. Als jij je in de herfst en winter vermoeid en somber voelt, ben je niet de enige. Het is zelfs zo veelvoorkomend dat we er een naam voor hebben verzonnen: de winterblues.

Zeker, er zijn mensen die genieten van de herfstige bladerpracht, die manmoedig in sneeuwlaarzen door winterse bossen struinen of die euforisch worden bij het vooruitzicht van donkere avonden op de bank, terwijl buiten de regen tegen de ramen slaat. Maar voor veel mensen verloopt de overgang van zomer naar herfst en winter wat minder soepel.

Ze voelen zich vooral erg bleh. Ze merken dat hun humeur in rap tempo daalt, ze zijn lusteloos en vermoeid en reageren sneller geïrriteerd of prikkelbaar. Heel normaal en gelukkig is die winterblues meestal mild en van tijdelijke aard. Zodra je een beetje gewend bent geraakt aan de overgang van de seizoenen, pak je je activiteiten weer op en zit je weer lekker in je dik ingepakte velletje.

Winterblues of winterdepressie?

Voor andere mensen kan zo’n winterblues echter overslaan naar iets ernstigers: SAD, oftewel seasonal affective disorder. Een klein percentage van de mensen die hun stemming tijdens de seizoenswisseling zien veranderen heeft last van zo’n winterdepressie. Deze mensen voelen zich extreem vermoeid, hebben slaap- en concentratiestoornissen en worstelen met een gebrek aan motivatie om dingen te ondernemen. Ook krijgen ze vaak last van gewichtsschommelingen omdat hun eetpatroon verstoord raakt.

Klinische diagnose

De symptomen van de winterblues en SAD zijn overigens vrijwel hetzelfde. Het verschil zit hem in de ernst en de duur ervan. Iedereen voelt zich wel eens somber of lamgeslagen, daar is ook niets mis mee. Maar wanneer je zo lethargisch raakt dat je niet meer kunt functioneren of aan het leven deel kunt nemen, is er meer aan de hand. Mensen met SAD trekken zich dan ook vaak terug, isoleren zichzelf van hun omgeving en kunnen nog maar moeilijk ergens van genieten. Het is een klinische diagnose waar je echt hulp bij nodig hebt.

De boosdoener

Zowel de winterblues als de winterdepressie worden veroorzaakt door een gebrek aan natuurlijk daglicht. In de winter vertrekken mensen vaak van huis in het donker, spenderen ze hele dag in kantoortuinen in kunstmatig licht en stappen in de auto wanneer het buiten alweer donker is.

Dat gebrek aan natuurlijk daglicht ontregelt onze hormoonhuishouding. Het stofje in onze hersenen dat ervoor zorgt dat we slaperig worden, melatonine, raakt in de war en slaat compleet op hol. Ons lichaam gaat steeds meer melatonine aanmaken, waardoor we ons overdag slaperig en vermoeid voelen. En somber.

“Door minder daglicht, maakt ons lichaam meer melatonine aan. Waardoor we ons overdag slaperig, vermoeid én somber voelen.”

Tien tips tegen de winterblues

Geen pretje, maar gelukkig zijn er wel talloze selfcare-tips om je door deze maanden heen te slepen. Wuif je klachten dus niet weg en denk niet dat je als een somberman door moet bikkelen. We hebben de negen beste tips tegen de winterblues voor je verzameld!

1: Weg van het scherm

Verleidelijk hoor, zo’n weekendje bingewatchen met Netflix. Zeker wanneer het buiten stortregent of de ijspegels aan de ramen hangen. Maar hoe meer tijd we spenderen voor een beeldscherm, hoe suffer, somberder en vermoeider we ons voelen. Leg die laptop of smartphone dus aan de kant en stop met dat doelloos zappen en swipen. Er zijn betere manieren om je tijd door te brengen, manieren die bovendien energie opleveren in plaats van energie wegzuigen.

2: Kom in beweging

Zoals een beetje sporten. Of in ieder geval in beweging komen. Lichamelijke activiteiten boosten je stemming, verminderen sombere klachten en helpen net zo goed tegen winterdepressies als lichttherapie. Elke dag twintig minuten intensief bewegen is al voldoende om sombere stemmingen te lijf te gaan. Je hoeft echt niet per se in de fitnesstoestellen te gaan hangen als je daar geen zin in hebt. Een stevige wandeling, paar sessies traprennen of lekker dansen in je huiskamer werkt net zo goed. Maar als je jezelf toch richting sportschool weet te slepen, denk dan eens aan aerobic, krachttraining of yoga voor je mentale gesteldheid.

winter blues

3: Straaltje zon? Hoppa, naar buiten!

Het maakt niet uit hoe koud het is, trek je warme winterjas aan en stap naar buiten voor een frisse neus. Je lichaam en je hersenen hebben écht daglicht nodig als je de winterblues wilt bestrijden. Zit je de hele dag op kantoor of werk je thuis? Probeer je bureau dan bij een raam te zetten, zodat je toch wat zon- of daglicht op je gezicht kunt laten vallen. En ga dagelijks zeker een half uurtje buiten wandelen om het licht op te snuiven. Also: spurt naar buiten zodra de zon zich laat zien, want door zonneschijn maak je meer vitamine D aan. Zelfs een luttel kwartiertje heeft impact op je gezondheid en mentale welzijn. En onthoud: overwinteren is voor beren, niet voor jou!

4: Lekker warm in je onesie

Wanneer het buiten vriest, kruipen veel mensen het liefst onder een warme deken of hullen zich in een oversized onesie om op de bank een beetje te vegeteren. Heel begrijpelijk, maar om al eerder genoemde redenen: doe dat na een wandeling in de buitenlucht. Verder is het prima om jezelf warm te houden. De kou maakt veel mensen chagrijnig en somber, dus kom maar door met die gewatteerde kleding en schoenen, die warme kopjes thee of verse chocolademelk en dat knisperende vuurtje. Volgens een studie heeft een houtkachel overigens verschillende voordelen: de warmte, de geluiden en de dansende vlammen helpen je ontspannen en zelfs je bloeddruk verlagen.

5: Bitterballen? Doe maar even niet

Een simpele manier om je humeur op te vijzelen? Check je eetpatroon. Een gezond dieet, met veel vitamine D, helpt je om gedurende de gure wintermaanden vrolijk en vitaal te blijven. Zeker, het is verleidelijk om voor vet en calorierijk voedsel te kiezen en af en toe zo’n kaasfondue of een flink bord gebakken aardappelen mag best. Maar kies vooral voor vette vis, mager vlees, verse groenten, rauwe noten, volkoren producten, yoghurt, fruit en zelfgemaakte soep. En doe heel rustig aan met de gefrituurde en bewerkte voedingsmiddelen. Je lijf moet sterk blijven en dat doet het niet op ladingen chips, bitterballen of wit brood. Natuurlijk mag je jezelf best eens verwennen. Maar kies dan wat vaker voor een warme kop thee en een stukje pure chocolade.

6: Zzzzzzzz….volg je slaaproutine!

Laat jij de wekker ook drie keer snoozen voordat je jezelf eindelijk uit bed sleept? Begrijpelijk, want het voelt nogal tegennatuurlijk om in het pikkedonker op te moeten staan. Toch is het slimmer om een regulier slaapschema aan te houden, ook in de winter. Zorg dus dat je doordeweeks en in het weekend op min of meer dezelfde tijd wakker wordt en dat je minstens zeven uur slaap per nacht krijgt. Slaap onder een lekker warme deken, maar zorg ervoor dat de kamer zelf niet te warm is. Het is beter om met de ramen op kiepstand te slapen voor wat frisse lucht en een gezonde nachtrust. Zorg verder voor een koele, donkere kamer, kijk geen televisie of telefoon voordat je gaat slapen en kom in plaats daarvan tot rust met een boek en een kopje kruidenthee of geklopte warme melk.

7: With a little help from…

Your friends, natuurlijk! In de winter gaan veel mensen een beetje cocoonen. Maar een gevoel van isolatie maakt de winterblues alleen maar erger. En al helemaal als je single bent. Doe daarom moeite om in contact te blijven met je familie, vrienden en collega’s. Accepteer uitnodigingen voor etentjes of feestjes en spendeer tijd met de mensen om wie je geeft. En pak ook zelf wat vaker de telefoon. Plan een wandelingetje of een spelletjesavond of wip een keer spontaan langs bij een goede vriend of vriendin. Of ga op een schilder- of danscursus om een nieuwe hobby uit te proberen en mensen te ontmoeten. Whatever, als je jezelf tijdens de wintermaanden maar niet als een mol ingraaft in je kamertje en de donkere dagen all by your lonesome voorbij laat gaan.

8: Spannend speeltje

Door een gebrek aan daglicht, maakt je lijf ook minder gelukshormoontjes als serotine aan. Luckily for you is er een heel plezierige activiteit waarmee je dat hormoon in duizendvoud door je lichaam kunt laten stromen: masturberen! Na een orgasme komen er ladingen blije hormonen vrij die je de mentale en lichamelijke oppepper geven die je in barre wintertijden wel kunt gebruiken. En waarom zou je je, nu je toch bezig bent, niet extra verwennen met een splinternieuw spannend speeltje?

Met de Womanizer Liberty of de verwarmende toy maak jij die koude avonden gegarandeerd een tikkeltje heter!

9: Lichttherapie

Helpen beweging, gezond eten en tijd in de buitenlucht niet voldoende? Dan zou je lichttherapie kunnen overwegen. Deze behandeling wordt vaker aangeraden bij mensen met SAD, maar ook bij de normale winterblues kan het goed helpen. Hoe het werkt? Als je te weinig licht krijgt, raakt het stofje in je hersenen dat ervoor zorgt dat je slaperig wordt in de war. Een lichttherapielamp straalt een sterk, wit licht van ongeveer 10.000 lux uit, zodat je lichaam het signaal krijgt dat het minder melatonine moet aanmaken en je biologisch ritme hersteld wordt. Er zijn ook lampen die de zonsopgang nabootsen. Die lampen kun je koppelen aan je wekker om op een meer natuurlijke manier wakker te worden.

10: Zoek hulp

Werkt ook dat niet? En merk je dat je in je dagelijks leven op slot schiet zodra de winter om de hoek komt kijken? Zoek dan professionele hulp. Psychotherapie, maar ook medicijnen, kunnen helpen wanneer je worstelt met ernstige SAD. Blijf dus niet langer tobben en kniezen, maar maak een tripje langs je huisarts!

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?