Ben jij de nieuwe Beate? Natuurlijk!

Sterke vrouw

Vrijgevochten, wars van de preutse moraal en vastbesloten om te krijgen wat ze wilde. Dat was onze oprichter Beate Uhse, de vrouw die aan de wieg stond van een seksshopimperium. Indrukwekkend? Zeker. Sterk en strijdbaar? Altijd. Maar dat ben jij ook, let maar eens op!

Vrouwen als Beate Uhse kom je niet dagelijks tegen. En zeker niet in het Duitsland van de naoorlogse jaren. Vrouwen werden wederom teruggeduwd in hun rol als huisvrouw en moeder van een peloton kinderen en waren daar niet altijd even blij mee, zo vertrouwden ze de deur-aan-deur-verkoper Beate toe.

Beate kwam uit een liberaal nest en haar vrijzinnige moeder gaf als arts seksuele voorlichting en wees op het belang van voorbehoedsmiddelen. Beate besloot die kennis verder te verspreiden en ging voortaan de deuren langs met brochures die vrouwen moesten helpen om hun vruchtbare dagen te herkennen. Deze gids voor periodieke onthouding, Pamphlet X, was het startschot voor een  bloeiende carrière in de seksbranche.

Fatsoensrakkers en kritische feministen

Ze begon een postorderbedrijf in condooms en boeken over ‘huwelijkse hygiëne’ en in 1961 opende ze haar eerste fysieke seksshop. Dat bleef niet onopgemerkt. De politie stond regelmatig op de deur te bonzen omdat de winkel in strijd zou zijn met de conservatieve fatsoensregels. En ook op sociaal gebied werd Beate buitengesloten en beschimpt.

Niet dat ze zich daar verder erg druk om leek te maken. Toen ze niet welkom was bij de lokale tennisvereniging, richtte ze gewoon haar eigen club op. In een tijd waarin met rode oortjes over seksualiteit, lust en zelfbevrediging werd gefluisterd, durfde Beate schaamteloos haar streven na te jagen. Ze liet zich niet koeioneren: of het nu de fatsoensrakkers van het gezag waren of kritische feministen die moeite hadden met de objectificatie van vrouwen in pornofilms.

Vastberaden zette ze haar plannen door en uiteindelijk vond ze zichzelf terug aan het hoofd van een gigantisch seksimperium. Dankzij haar pionierswerk genieten we nu vrijelijk van alles wat seksshops te bieden hebben.

beate uhse

Ook jij bent een Beate. En jij, en jij!

Een indrukwekkend verhaal, maar het mooie is dat we allemaal een kleine Beate in ons hebben. Een eigenwijs en eigengereid stemmetje dat zegt dat je door moet zetten, ondanks tegenstand of uitsluiting. En dat het toejuicht wanneer andere sterke vrouwen tegen de stroom in durven te zwemmen.

Juichende cheerleaders

Want ook als je de Beate in jezelf nog niet hebt aangeboord, zijn er vast talloze vrouwen in je omgeving te vinden die dat wél al hebben gedaan. Die vrouwen moeten we waarderen, steunen en omarmen. Laten we niet vallen in de val van catfights en jaloers gekijf, we zijn beter dan dat. Wanneer een van ons het hoofd boven het maaiveld uitsteekt, zouden we naast haar moeten gaan staan. Of haar op zijn minst een schoudertje moeten geven.

Sterke en succesvolle vrouwen zijn geen bedreiging voor de vrouwen om hen heen. En ook vrouwen die het aandurven om sociale veranderingen af te dwingen verdienen de steun van een leger aan juichende cheerleaders, die samen met hen de barricaden opklimmen. We hebben elkaar nodig om vooruit te komen, dat begrepen initiatiefnemers van bewegingen als #MeToo en The Women’s March maar al te goed.

#Aufschrei

Wist je trouwens dat enkele van onze Duitse vrouwen een voortrekkersrol heeft gespeeld: ver voor de MeToo-beweging? Al in 2013 organiseerden feministes als Anna Wizorek en Jasna Strick de Twitteractie #Aufschrei, waarmee ze ‘een nieuwe visie op alledaags seksisme’ bewerkstelligden. De bewierookte hashtag leidde in ons land tot een fel debat over seksisme op de werkvloer en zorgde ervoor dat er sindsdien veel meer gesproken wordt over seksueel geweld en intimidatie.

Tegelijkertijd wijst Jasna erop dat ze sinds de actie veel te maken met haat en bedreigingen op sociale media. Net zoals Beate destijds werd beschimpt en uitgesloten, voelt ook zij de toorn van mensen die haar het liefst de mond willen snoeren.

Gelukkig staat er een legertje Beates klaar om vrouwen als Jasna, en alle andere sisters die hun eigen pad bewandelen en niet bang zijn om tegengas te geven, te steunen. Net zoals zij ook klaar zouden staan voor jou. Want ja, ook jij bent een Beate. Omarm dat!

 

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?