Catcalls: onbeschoft op straat, sexy in de slaapkamer?

cattcalls

Nagefloten worden op straat, in je billen geknepen worden in de kroeg, nasissen: het is iets wat de meeste vrouwen weleens meemaken. Dit noemen we catcallen of straatintimidatie. Een steeds groter wordende groep vrouwen komt in opstand tegen deze denigrerende opmerkingen van vreemden. Maar hoe zit het in de slaapkamer? Zijn dat soort opmerkingen dan wel sexy?

Wat zijn catcalls?

Heb jij weleens meegemaakt dat je door iemand werd nageroepen op straat? Dat een man je in een hoekje dreef in het café of seksuele gebaren maakte terwijl daar geen enkele aanleiding voor was? Catcallen is helaas een bekend probleem. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 79% van de vrouwen tussen de 15 en 34 jaar in Amsterdam wel eens met catcalls te maken hebben gehad. Vaak zijn het jonge mannen tussen de 18 en 25 jaar die zich er schuldig aan maken.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @catcallsofnyc

Catcalls worden vaak gezien als een uiting seksuele objectificatie. Oftewel: degene die wordt geïntimideerd, wordt puur gezien als lustobject. Er wordt geen rekening gehouden met de gevoelens van de persoon die ongewenst wordt betast of nageroepen. Veel mensen die zich als feminist beschouwen, zien seksuele objectificatie als een verwerpelijk iets dat de ongelijkheid tussen man en vrouw benadrukt. Bovendien zorgt het bij veel vrouwen voor irritatie, ongemak en zelfs voor een onveilig gevoel.

Catcalls in de slaapkamer: sexy?

Hoe anders is het in de slaapkamer? Hier vinden we het soms helemaal niet erg om sletje genoemd te worden of gezien te worden als lustobject. Tenminste, dat blijkt uit onderzoek van Florida State University en Northwestern University onder vrouwen in een heteroseksueel huwelijk.

Uit dit onderzoek blijkt dat vrouwen die vinden dat ze een goed huwelijk hebben, graag worden gewaardeerd om hun seksualiteit. Die uitkomst is eigenlijk niet zo verrassend. Het is anders wanneer jouw partner laat blijken dat hij je sexy vindt dan wanneer een bouwvakker het vanaf de steigers naar je roept. Overigens bleek ook uit datzelfde onderzoek dat vrouwen met een minder serieuze relatie het niet fijn vonden om als seksueel object gezien te worden. De reden hiervoor kan onder andere zijn dat ze niet willen dat de relatie alleen maar om de seks draait.

‘Ik hou van catcalls’

Catcalling kan je een heel ongemakkelijk gevoel geven. Vooral als de situatie dreigend voelt, als jij bijvoorbeeld in het donker door een steegje loopt en wordt nagesist door een stel mannen. Aan de andere kant zijn er ook vrouwen die er wél van houden om nagefloten te worden. Of het leuk vinden als iemand ‘hey beauty’ zegt terwijl ze langslopen op straat. Dit is heel persoonlijk en kan per situatie verschillen. Een catcall van een knappe man kan aanvoelen als een (gewenst) compliment, terwijl het hierboven genoemde groepje mannen in een donkere steeg aanvoelt als een ongewenste bedreiging.

Omdat seksuele objectivicatie niet iets positiefs is, zullen weinig vrouwen toegeven dat ze het leuk vinden om betast of nageroepen te worden. Toch zijn er genoeg verhalen van vrouwen op internet te vinden die wel van catcalls houden. En ook van mensen die twijfelen aan hun aantrekkelijkheid, omdat ze nooit zijn nagefloten.

Kan catcallen je seksleven verrijken?

Catcalls kun je opvatten als compliment. Hierdoor is het mogelijk dat jij meer zelfvertrouwen krijgt, wat je seksleven kan verrijken. In de meeste gevallen zal het echter aanvoelen als seksuele intimidatie: niet echt iets om blij mee te zijn. Wil jij iets meer spanning in je seksleven? Probeer dan eens of dirty talk iets voor jullie is. Hierbij fluister je bijvoorbeeld spannende woorden in het oor van jouw geliefde. De mogelijkheden met dirty talk zijn enorm. Van ‘hè, pssst, schatje…’ als je geliefde in zijn jogginbroek door de woonkamer sloft tot aan expliciete suggesties wat jij allemaal met hem of haar wilt doen.

Lees ook: Sexten op een veilige manier

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?