Column: Nieuw jaar, nieuwe voornemens

voornemens 2021


Welkom in 2021! Een nieuw jaar betekent een nieuwe ronde kansen en mogelijkheden. We kunnen gerust stellen dat 2020 voor ons allemaal een verrassing met voldoende onverwachte uitdagingen en mogelijkheden was. Wat 2021 ons zal brengen weten we niet, maar ik geloof wel dat we wat minder onwetend zijn dan een jaar geleden.

Een jaar geleden zou mijn boek bijna uitkomen en het jaar zou vol staan met evenementen. Nu – een jaar verder – is mijn boek klaar voor de volgende druk, maar het heeft nog geen enkel publiek evenement gezien. Toch voel ik me wel gezegend dat het al zoveel mensen heeft bereikt in een jaar dat zo uitdagend is geweest voor zoveel relaties. Ik voel me ook gezegend dat ik dit hier kan schrijven en jou als onderdeel mag zien van die miljoenen mensen met wie ik het afgelopen jaar mocht spreken. En ook al zijn goede voornemens voor het nieuwe jaar niet de meest betrouwbare, ik wil het met je hebben over een voornemen waarvan ik hoop dat jij je er wél aan kan houden. Als dat niet in de komende twaalf maanden lukt, dan wel in de maanden daarna. Beloof me hoe dan ook dat je het blijft proberen.

Het goede voornemen voor dit jaar draait om jou, om jouw gezondheid, seksuele gezondheid en relaties. Het vergt tijd, geduld, nieuwsgierigheid en een portie liefde. Mijn ultieme doel is dat jij je eigen beslissingen maakt op het gebied van seksualiteit en relaties, gebaseerd op de ervaringen die je hebt opgedaan en gesprekken die je voerde. Als je er ‘oké’ mee bent hoe jouw seksualiteit en relatie zich nu vormen, terwijl het is gevormd op basis van verwachtingen van anderen, en hoe jij denkt dat seksualiteit en relaties eruit zouden moeten zien, is dat in mijn beleving niet voldoende.

Durf je eigen beslissingen te nemen. Stel vragen en weet wat de mogelijkheden zijn. Voer gesprekken die jou een ander perspectief bieden of waarin jouw overtuigingen in twijfel worden getrokken. Wees nieuwsgierig en doe ervaringen op, om je vervolgens te realiseren dat iets toch niet hoeft voor jou. Sta open voor andere dingen, om ze vervolgens ook af te kunnen wijzen.

Klinkt dit als een goed voornemen voor het nieuwe jaar? En als het niet lukt dit jaar, dan voor alle andere jaren die nog komen?

Ik daag je graag uit, om te zien waar het je brengt. Om mogelijkheden te zien en uitdagingen aan te gaan die op je staan te wachten dit jaar!

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?