Column: kerstkater

kerstkater


En of het dit jaar een andere kerst was. Ik denk dat iedereen op zijn of haar manier last had van hoe dit jaar was, ook tijdens de feestdagen. Nog meer dan anders was het een jaar van uitersten. Sommigen floreerden, terwijl anderen hun leven alsmaar kleiner zagen worden.

Sommigen voelde zich eenzaam, terwijl anderen nieuwe vriendschappen sloten en nieuwe dingen ontdekten in hun leven. En ik stel me zo voor dat de kerst er ook zo uit zag; een kerst van uitersten. En wat juist zo belangrijk is wanneer er zoveel onzeker en onbekend is, is om op zoek te gaan naar de dingen die je hebt, de dingen waar je zeker van bent. Dingen waar je dankbaar voor bent.

Dankbaarheid zoeken in alles wat er wel is, in plaats van af te geven op alles dat je mist en alles dat anders is. Het is zoals het is. Alles wat is geweest, is geweest. En datgene wat nog moet komen, daar kan je in deze tijden ook niet al te zeker van zijn. Onzekerheid is een van de dingen die mensen over het algemeen lastig kunnen verdragen. Als er onzekerheid is, betekent het namelijk dat je een stukje controle op moet geven. En oh wat voelt een zekere vorm van controle fijn.

En dus daar de uitdaging voor vandaag en voor de tijd die komen gaat: wees je bewust van wat je hebt, wees dankbaar voor wie je bent. Dankbaarheid is zoiets groots, zoiets liefdevols. Het kan bovendien als een uitdaging voelen, zeker als je voor je gevoel zoveel te klagen hebt. Maar klagen brengt je zelden ergens, dankbaarheid daarentegen… Dankbaarheid voor de liefde bijvoorbeeld.

Wees dankbaar voor degene met wie je kerst hebt mogen doorbrengen, wees dankbaar voor degene die naast je in bed ligt, wees dankbaar voor de kinderen, ook al betekent het dat je te weinig tijd voor je zelf hebt. Wees dankbaar voor je eigen lijf, voor je lach, voor de kracht die je voelt om iets moois van je leven te maken. Wees dankbaar voor alle vormen van intimiteit die je kent, met je partner, met jezelf, maar ook met een vriendelijke vreemde die je tegenkomt op straat. Het kost je helemaal niets en het levert je zo verdomde veel op.

Het komende jaar nemen we je met Pabo mee op een reis dat gaat over dankbaarheid, bewustzijn, seksualiteit en relaties. Deze begrippen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en versterken elkaar. Ik gun het eenieder om intens gelukkig te zijn, om liefde te voelen en om dankbaar te zijn.

Maar jij zelf moet het jezelf ook gunnen.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?