Vijf redenen om te daten met jezelf en tips wat je kunt doen

date met jezelf

Er is maar één stabiele factor in je leven en dat ben jijzelf. Er wordt regelmatig gezegd: om liefde te kunnen geven, moet jij eerst van jezelf houden. Dat is waar we in dit artikel op in gaan. Wij geven jou vijf redenen om te gaan daten met jezelf en geven tips wat je kunt doen.

Daten met jezelf, hoe bedoel je?

Daten met jezelf is niks meer en niks minder dan tijd met jezelf doorbrengen. Me-time. Even met helemaal niemand rekening houden, alleen met jezelf. Goed voor jezelf zorgen, zoals jij ook voor een partner zou zorgen. Plezier hebben met jezelf, zoals je ook plezier met een partner zou hebben. Het klinkt misschien allemaal een beetje onwennig, maar er zijn verschillende goede redenen om te gaan daten met jezelf.

1. Leer je eigen ik weer kennen tijdens het daten met jezelf

Als jij na een lange tijd weer alleen bent, bijvoorbeeld omdat je relatie is verbroken of omdat jouw partner is overleden, dan breekt er waarschijnlijk een onzekere en moeilijke tijd aan. Het is echter ook een kans om opnieuw te ontdekken wie jij eigenlijk bent. In een lange relatie doe je altijd concessies en kun jij nooit voor de volle honderd procent doen wat jij wilt. Nu je weer vrijgezel bent, kun jij dat wel. Maar weet je nog wel wie jij bent? Dat kun je ontdekken, door te daten met jezelf. Stort je niet direct in een andere relatie, maar blijf eerst eens een tijdje alleen, om erachter te komen wie jij bent, wat je leuk vindt en wat jij nou echt belangrijk vindt in het leven. Je leert op deze manier meer op jezelf te vertrouwen.

2. Kom uit je comfortzone door te daten met jezelf

Veel mensen vinden het niet prettig om ergens alleen heen te gaan. Vind jij het heel spannend om alleen uit eten te gaan of naar de film te gaan? Begin dan klein, door bijvoorbeeld een kop koffie of een drankje te gaan drinken bij je favoriete café. Hiermee haal jij jezelf uit je comfortzone en daardoor groeit je zelfvertrouwen. Misschien niet de eerste keer, maar na verloop van tijd wel. Valt het mee om in je eentje ergens wat te gaan drinken? Ga dan de volgende keer toch eens in je eentje uit eten. Om te voorkomen dat jij de hele avond ongemakkelijk op je telefoon zit te scrollen, kun jij een boek meenemen. Of breng een dagboek mee waar je in kunt schrijven.

koffiedate met jezelf

3. Daten met jezelf: meer me-time

Me-time of tijd voor jezelf nemen is heel belangrijk. Waarschijnlijk leer jij door te daten met jezelf jouw vrije tijd en zelfstandigheid meer te waarderen. Als je eerder samenwoonde, bracht jij waarschijnlijk minder tijd in je eentje door dan jij nu doet. Door zelfstandig te zijn, heb jij geen partner nodig om je gelukkig te maken. Mocht je dan wel iemand tegenkomen die je leuk vindt, dan is de kans groot dat jullie ook onafhankelijk van elkaar gelukkig zijn. Dit tilt jouw relatie een hoger niveau, aldus schrijver Jan Geurtz in zijn boek Verslaafd aan Liefde.

4. Tijd om oude of nieuwe interesses te ontdekken

Een relatie is polderen: er zijn altijd dingen die jij liever doet dan jouw geliefde. En nu die geliefde uit beeld is, kun je weer doen wat jij graag wilt. Dat kan van alles zijn. Denk er eens over na: wat deed je graag voordat jij een relatie kreeg, maar heb je daarna bijna niet meer gedaan, omdat jouw partner het niet prettig vond? Of wat wilde jij altijd al doen en heb je omwille van de goede vrede toch maar niet gedaan? Denk bijvoorbeeld aan het dansen in huis op harde muziek, bungeejumpen of yoga in de slaapkamer nog voor zonsopkomst. Of zelfs het nemen van een huisdier! Stort je lekker op je nieuwe of herontdekte hobby, want jij hoeft alleen verantwoording af te leggen aan jezelf.

5. Je geniet van het single zijn

Het is een uitstekende reden om te daten met jezelf: omdat jij geniet van het single leven. Vaak wordt er gedaan of een relatie het hoogst haalbare is in het leven en durven mensen opmerkingen te maken als: “Ik snap niet dat jíj nog vrijgezel bent.” Deze mensen beseffen zich niet hoe fijn jij jouw leven als vrijgezelle dame of heer vindt en dat je helemaal geen behoefte hebt aan een nieuwe relatie.

Vijf dingen die je kunt doen op jouw eigen date

Plan je eigen droomdate

Als jij op date zou gaan, wat zou je dan het allerliefst willen doen? Plan die droomdate! Het leuke aan daten met jezelf is dat jij met niemand rekening hoeft te houden. Wil jij naar die romantische film in de bioscoop? Ga dan naar die film. Houd je van lange wandelingen op het strand? Boek een mooie hotelkamer en ga twee dagen langs de zee lopen.

Doe een cursus

Heb jij altijd al een kookcursus willen doen? Of een cursus om te leren schilderen? Maak dan plannen daarvoor. Het leuke is dat je dit alleen doet, maar dat jij tegelijkertijd gelijkgestemden ontmoet die ook allemaal interesse hebben voor dit onderwerp.

workshop schilderen

Ga op soloreis

Als jij jezelf écht uit je comfortzone wilt halen, ga dan op een solotrip. Je kunt klein beginnen, door een weekendje weg te gaan. Jij kunt ook groots uitpakken, door een echte soloreis te boeken. Kies voor een bestemming waar jij altijd al heen hebt gewild. Wilde je partner vroeger de hele dag op het strand liggen, terwijl jij liever actief bent? Boek dan die actieve vakantie.

Ga vrijwilligerswerk doen

Wil jij je graag inzetten voor je medemens, maar had jij daar eerder geen tijd voor? Dan is nu de tijd aangebroken om wel vrijwilligerswerk te gaan doen. Je kunt navraag doen bij de gemeente waar je vrijwilligerswerk kunt doen. Zo zou je buddy kunnen worden voor mensen die dat nodig hebben, gaan wandelen met ouderen of helpen op de kinderboerderij. Er zijn ontzettend veel mensen en stichtingen afhankelijk van vrijwilligers. Nadien heb jij ook nog eens een goed gevoel over jezelf.

Wandelen maakt je hoofd leeg

Sta je op het punt om een belangrijke beslissing te nemen, maar blijf jij maar piekeren? Een stevige wandeling kan dan helpen. Natuurlijk wel in een mooie omgeving: je bent niet voor niets met jezelf op date. Kies daarom voor het strand als jij daar van houdt of ga lekker naar een bosrijke omgeving. Na afloop drink je een warme kop koffie of thee, in je eentje, want jij kunt dat!

Boek een dagje bij de spa

Wil je een dag heerlijk ontspannen? Ga dan naar een wellness! In de spa kun jij gemasseerd worden, zwemmen, naar de sauna, een gezichtsbehandeling nemen en heerlijk (gezond) eten. Waarschijnlijk is deze date in je eentje veel relaxter dan met een partner, omdat jij je in je eentje minder druk maakt om je uiterlijk. Geniet!

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?