De herfstblues

vrouw herfst herfstblues

Koude, grijze, natte dagen. Het lijken ideale dagen om weg te kruipen onder een dekentje, of om langer in te bed te blijven liggen met je geliefde. Toch zijn de koude, grijze en natte dagen niet altijd goed voor je seksuele of intieme relatie.

Heb je wel eens gehoord van de herfstblues? Misschien ken je het al, anders kan je misschien eindelijk begrijpen wat er nu al jarenlang met je gebeurt in deze tijd van het jaar. We hebben het over de herfstblues als je merkt dat je met de overgang van seizoenen, van de zomer naar de herfst, minder energie hebt, het gevoel hebt vaak moe te zijn en misschien zelfs wel minder vrolijk lijkt te zijn. Dit heeft te maken met de lengte van de dagen, waarbij er telkens minder lang daglicht is. Als er daglicht is maken we serotonine aan. Serotonine is een hormoon dat voor een groot deel verantwoordelijk is voor het reguleren van onze stemming en onze slaap, maar ook onze eetlust!

Daar waar de productie van serotonine door het daglicht wordt aangemaakt, wordt melatonine aangemaakt bij aanvang van de schemering. Melatonine reguleert je slaap. Maar hoe vroeger het donker wordt en des te minder daglicht er dus is, des te meer melatonine wordt er geproduceerd en des te minder serotonine. Je biologische ritme wordt dus als het ware verstoord bij de overgang van de zomer naar de herfst toe, waardoor de meeste mensen wel enige vorm van verandering waarnemen in hun energie of stemming. Zo blijf je langer melatonine aanmaken, en produceer je in de herfst pas later serotonine doordat het ’s ochtends pas later licht wordt. Hierdoor ben je vermoeider als je wekker gaat en blijf je langer vermoeid.

Zowel de avonden als de ochtenden lijken dus een grotere uitdaging te worden als jij een fijne vrijpartij wil initiëren: Als we vermoeid zijn en minder energie hebben, voelen we ons niet altijd per se heel seksueel. Bovendien wordt het afstemmen in het moment van behoefte hebben naar seks ook een grotere uitdaging, helemaal als een van beide meer last heeft van de seizoenovergang dan de ander.

De herfstblues verandert je behoeften

Wees je ervan bewust wat de impact van de herfst op jou en je relatie is: het kan zomaar zijn dat de behoefte naar seks minder wordt, maar dat je behoefte naar veiligheid, geborgenheid, en intimiteit juist toeneemt. Gun jezelf dit dan ook, maar probeer het wel even bespreekbaar te maken zodat een verandering in de seksuele relatie niet als problematisch wordt ervaren, maar als onderdeel van de onvermijdelijke veranderingen van het seizoen. Geniet van het huid op huid contact op de bank of in bed en zie dit voor nu als wezenlijk onderdeel van jullie seksuele relatie zonder dat het vervolgens ook voortdurend op seksueel contact uitloopt. Ook kan het helpen als je van jezelf weet dat er in deze tijd wat meer voor nodig is om je ‘aan’ te zetten. Neem langer de tijd en besteed zorgvuldiger aandacht aan jouw seksualiteit en wat ervoor nodig is om jou seksuele systeem aan te zetten. Juist nu is het belangrijk om daar zorgvuldig mee om te gaan, nog meer dan anders.

Ook kan je individuele gezondheid natuurlijk zo zijn neerslag hebben op andere vlakken van de relatie: als je moe bent of weinig energie hebt kan het zomaar zijn dat je net even wat minder goed in je communicatievaardigheden zit of dat je een willekeurige opmerking sneller als kritiek opvat. Ook dan is het goed om je er allebei bewust van te zijn dat er zoiets is als de herfstblues en dat jullie relatie daar dus ook last van heeft. Het mag geen excuus zijn om kort af te zijn, niet te luisteren of om helemaal niet meer betrokken te zijn bij de relatie, maar het kan absoluut wel meespelen in de uiting ervan.

Nog even een kleine note voor degene waarbij de herfstblues als een never ending bluesband klinkt: Bij sommigen gaat het om een vrij serieuze verandering in stemming en energie, waardoor je ook belemmerd wordt in je dagelijks functioneren. Als hier sprake van is, kan het zijn dat je een seizoensgebonden depressie, dan wel stemmingsklachten, hebt.
Je kan in dit geval zelf aan de slag met een aantal dingen, maar wellicht lukt het je niet alleen en heb je behoefte aan de hulp van de huisarts of een therapeut. Schroom dan niet om hier hulp voor te vragen.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?