Exclusief daten of een relatie: wat past het best bij jou?

Exclusief daten of een relatie: wat past het best bij jou?

Exclusief daten: een fenomeen dat steeds gebruikelijker wordt in Nederland. Het is de periode waarin jij aftast of deze persoon potentieel relatiemateriaal is. Jullie geven aan met niemand anders te (willen) daten, maar zijn nog niet toe aan een vaste relatie. Dit is de tijd om te ontdekken of er meer in zit. Exclusief daten heeft zo zijn voordelen, maar ook zijn nadelen.

Het verschil tussen exclusief daten en een relatie

Exclusief daten betekent dat jullie allebei niet met iemand anders uitgaan. Zie exclusief met iemand zijn als de periode tussen daten, via bijvoorbeeld een dating-app, en een relatie hebben. Het is niet nieuw: in de VS vragen partners elkaar al decennia om steady of exclusive te gaan, oftewel alleen met elkaar te daten.

Je maakt dus enkel afspraakjes met deze ene persoon, leert hem of haar beter kennen, je ontmoet zijn of haar vrienden en gaat ermee akkoord dat je niet date of sekst met anderen. Jullie genieten van onbezorgd leuke dingen doen, elkaar aftasten en ontdekken wat jullie eigenlijk leuk aan elkaar vinden. Het is het voorstadium van een relatie.

Wanneer je een echte relatie aangaat, geven jullie beide aan volop voor elkaar te willen gaan. Jullie zien elkaar vaker en delen lief en leed en daarbij hoort soms ook een opstootje. Daar probeer je doorheen te werken, want jullie zien een toekomst met elkaar.

De voordelen van exclusief daten

In Nederland is exclusief daten vrij onbekend, terwijl het in andere landen -zoals de Verenigde Staten- heel gebruikelijk is. Het voordeel van exclusief daten is dat het geen druk op je legt: deze persoon is niet je partner, maar jij hoeft ook niet bang te zijn dat hij of zij er met een ander vandoor gaat. Hierdoor hoef je elkaar niet per se elke dag te zien: als je elkaar gemiddeld eens per week ziet, dan kun je verder je eigen ding blijven doen. Je hoeft geen avonden vrij te plannen en kunt dus gewoon uitgaan met vrienden, lekker gaan sporten of tijd voor jezelf nemen. Dit is dé periode om te genieten van de mooie dingen van exclusief samenzijn. De spanning van prille liefde, ontdekken wat jullie leuk vinden aan elkaar. Niets hoeft en alles mag, behalve daten met anderen dan.

De keerzijde van blijven daten

Het nadeel van exclusief daten is dat exclusief daten minder diepgaand is dan het hebben van een relatie. In het begin in ieder geval. Je stort niet direct jouw hart uit bij iemand die je minder goed kent. Jullie delen nog niet alles, simpelweg omdat je hem of haar zo weinig ziet. Wanneer jij gek bent op iemand, wil je diegene graag om je heen hebben. Wanneer jullie dan nog exclusief daten, is het misschien tijd voor de volgende stap: het praten over het wel of niet aangaan van een relatie.

Hoe lang duurt exclusief daten?

Uit ervaringen van verschillende datingsites blijkt dat je gemiddeld twee à drie maanden exclusief met iemand uitgaat. Laten we uitgaan van drie maanden: wanneer jullie elkaar wekelijks zien, hebben jullie inmiddels 13 a 14 keer een date gehad. Een goede periode om te weten of er meer in zit. Jij bent er nu waarschijnlijk wel achter of je verliefd bent, of zou kunnen worden. De hamvraag nu is of je bereid bent deze vrije vorm van daten om te zetten in een verbintenis voor langere tijd.

Van exclusief daten naar een relatie

Op het moment dat jullie allebei zoveel kriebels voelen, is het tijd om verder te kijken wat de toekomst voor jullie in petto heeft. Sommige mannen en vrouwen zijn daar heel vrij in en spreken gemakkelijk uit wat ze voelen. Heb je iemand getroffen die minder te peilen is? Geef dan zelf het voorbeeld. Wanneer jij er voor wilt gaan en niet zeker weet of die ander dat wil, verschuil je dan niet achter angst. Pak die kans! Liefde is te mooi om de schouders te laten hangen.

Lees ook: Omgaan met liefdesverdriet

Spreek uit wat jij voelt

Vertel wat hij of zij met jou doet en vraag jouw exclusieve date of dat wederzijds is. Dat kan ontzettend eng zijn, misschien voel je de angst dat de wereld onder je voeten verdwijnt wanneer de ander ‘nee’ zegt. Maar ook dan overleef je, jij komt er overheen, krabbelt op en gaat verder met je leven. Op zoek naar een mooie, nieuwe en beter passende liefde. die kriebel heb, hij ook en we beiden verder willen kijken wat de toekomst zou kunnen brengen.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?