Fetisj Dag: waarom je je er niet voor hoeft te schamen
De een krijgt het heet van voeten, de ander wordt helemaal wild als ‘ie wordt vernederd. Veel mensen hebben een fetisj: sommigen wat heftiger dan anderen. Over een fetisj wordt niet altijd openlijk gesproken. Het lijkt ons een mooi moment om dat wel te gaan doen. Over een paar dagen, op 20 januari 2023, is het namelijk weer International Fetish Day, oftewel Wereld Fetisj Dag. Een dag ter ere van fetisjismes die is ontstaan in de BDSM community.
Wat is een fetisj?
Wat is een fetisj (of in het Engels fetish) nou eigenlijk? We spreken van fetisjisme als iemand opgewonden raakt van levenloze voorwerpen of van een lichaamsdeel dat niet tot de geslachtsorganen behoord. Er zijn vele voorwerpen en lichaamsdelen waar iemand opgewonden van kan raken, zoals bijvoorbeeld de voeten. Daarnaast zijn er ook andere vormen van fetisjismes, die draaien om lichaamskenmerken (zoals een vetfetisjisme), of om een handeling (zoals bondage en een kietelfetisjisme).
Bekende fetisjismes
De bekendste fetisjismes zijn de voetfetisj, ondergoedfestisj, leerfetisj, sneakerfetisj en gipsfetisj. Ook in de BDSM community vind je veel fetisjismes, zoals puppy- en ponyplay, latex en leer.
Bondage
Bondage staat vrijwel in elk fetisj-lijstje op nummer één. Oftewel: we willen allemaal massaal vastgebonden worden. En dat is niet gek. Sinds het succes van de 50 Shades of Grey boeken en films is bondage salonfähig geworden. Het is getransformeerd van iets wat in een donkere sekskelder plaatsvindt tot iets geaccepteerd en spannends. Het is ook iets wat je makkelijk uit kunt voeren, bijvoorbeeld door handboeien te gebruiken.
Voetfetisjisme
Ook de voetfetisj is welbekend. Mensen doen er misschien lacherig om, maar zoals Bela al zegt in The Sex Lives of College Girls: het is populair en er is veel geld mee te verdienen. Voeten – en vooral vrouwenvoeten – doen het goed als seksueel object. Mensen houden van verschillende elementen: de één is dol op tenen, de ander juist weer op de binnenzijde van de voet en weer een ander wordt vooral opgewonden door de voetzool. Er zijn allerlei verschillende vormen van de voetfetisj, zoals het ruiken aan voeten, likken van tenen of pedal pumping: kijken naar iemand die met blote voeten autorijdt.
Ondergoedfetisj
Iemand met een ondergoedfetisj vindt het opwindend om bepaalde soorten ondergoed, zoals beha’s, slips, kousen of korsetten te zien, dragen, eraan te ruiken of van de waslijn te stelen. Commerciële partijen spelen hier handig op in, door gedragen ondergoed te verkopen. In Japan bijvoorbeeld heb je speciale winkels voor gebruikte gympakjes en ondergoed. En ook op bepaalde websites en socials kun je gebruikt ondergoed rechtstreeks van de drager kopen.
Je hoeft je niet te schamen voor een fetisj
Je hoeft heus niet iedereen te vertellen dat jij opgewonden raakt als je wordt gekieteld of als iemand (letterlijk) over je heen loopt. Net als dat je niet Jan en allemaal over je andere seksuele voorkeuren verteld. Maar je hoeft het ook zeker niet te verzwijgen voor anderen, omdat jij je schaamt voor je fetisj of bang bent om niet begrepen te worden. Het is namelijk volkomen normaal en maakt jou als mens uniek.
Hoe vertel je dat je een fetisj hebt?
Je partner vertellen dat je opgewonden raakt als je haar ondergoed draagt? Of wil je dolgraag likken aan de voetzolen van je geliefde? Een goede relatie heeft behoefte aan goede communicatie. Met deze tips bespreek jij je fetisj met een (nieuwe) partner.
- Vertel je partner dat je iets wilt bespreken en dat het voor jou een lastig, gevoelig onderwerp is. Dat je het graag wilt vertellen omdat jullie partners zijn, maar je bang bent op onbegrip te stuiten (als dit zo is).
- Heb er begrip voor dat je partner (ook) tijd nodig heeft om te wennen aan je fetisj. Zeg daarom iets als: ‘Ik snap dat het jou ook overvalt, maar ik wilde het toch graag vertellen. We kunnen er later over praten.’
- Verwacht niet van je partner dat diegene meegaat in je fetisj en het zal willen proberen. De kans bestaat natuurlijk dat hij of zij wel interesse heeft, maar het kan ook net zo goed zo zijn dat het niks voor hem of haar is. Respecteer dit en vraag andersom ook respect voor jouw gevoelens.
- Maak afspraken over je fetisj. Is het bijvoorbeeld oké om naar filmpjes te kijken? Om je fantasieën tot leven te brengen met een ander? Probeer een gulden middenweg te vinden waar jullie beiden tevreden over zijn.
- Ben je bang dat de ander je niet zal begrijpen? Zoek referenties die het misschien beter kunnen uitleggen dan jij, zoals een boek, documentaire of artikel online.
- Vraag ook naar de fantasieën of eventuele fetisj van jouw partner. Op deze manier delen jullie je ‘geheimen’ en is het geen eenzijdige onthulling.
Hoeveel mensen hebben een fetisj?
Het is lastig om een eenduidig antwoord te vinden op de vraag hoeveel mensen een fetisj hebben. Volgens Amerikaans onderzoek heeft 36% van de Amerikanen een fetisj en wil 27% van deze mensen hun partner daarover vertellen. Ander onderzoek, van een Brits erotica bedrijf, suggereert dat 75% van de ondervraagde personen in Groot-Brittannië een fetisj hebben. Maar niet veel mensen praten erover: 61% van de ondervraagden gaf aan dat er nog steeds een stigma aan fetisjismes kleeft. En 28% van dezelfde ondervraagden gaf aan meer dan één fetisj te hebben.
Opvallende fetishes
Er zijn ook fetisjismes waar je waarschijnlijk nog niet eerder van hebt gehoord. We lichten er een paar uit.
Katoptronophilia: een spiegelfetisj
Zo is er de fetisj katoptronophilia. Een spiegel is hierbij noodzakelijk. Bij deze fetisj draait alles namelijk om het zien van het spiegelbeeld van jezelf of je partner: uitkleden, masturberen, seks hebben gebeurt allemaal voor de spiegel.
Trichofilie: een haarfetisj
Trichofilie is een fetisj die meer bij mannen voorkomt dan bij vrouwen. Het is een haarfetisj, waarbij de persoon met de fetisj opgewonden raakt als hij lichaams- of hoofdhaar aanraakt van een ander. Een variant hierop is pubefilie: een schaamhaarfetisj.
Macrophilia: als iemand groter is dan jij
Veel mensen krijgen een geborgen gevoel bij iemand die groter is dan henzelf. Wordt je daardoor ook seksueel opgewonden, dan kun je spreken van een fetisj. Mensen met macrophilia raken opgewonden van mensen die groter zijn dan hen, vanwege het veilige gevoel.
Reageer of stel een vraag
0 reacties