Freedom of sexual expression: bij ons en in andere landen

seksuele vrijheid

Elkaar een kus geven op straat, hand in hand lopen of je partner een knuffel geven in het openbaar: voor veel mensen heel gewoon. Hoe vaak heb jij niet met een vriendje zoenend in de kroeg gestaan? Maar freedom of sexual expression is voor veel mensen helemaal niet zo vanzelfsprekend. In bepaalde landen kun je zelfs gearresteerd worden als je iemand in het openbaar kust.

Freedom of sexual expression

Seksuele vrijheid is een fundamenteel mensenrecht. Dit houdt in dat ieder mens zijn of haar eigen beslissingen kan en mag nemen op het gebied van seksualiteit. Maar dat wil niet zeggen dat er geen landen, organisaties of individuen zijn die het andere mensen heel moeilijk proberen te maken als ze hun liefde willen tonen. Als wit heterostel in een westers land kun je je waarschijnlijk niks voorstellen van discriminatie als jij je partner op straat een kus of knuffel geeft. Maar dat is voor bijvoorbeeld gay stellen wel anders. Regelmatig komt in het nieuws dat homostellen in Nederland worden gepest, uitgescholden en zelfs worden mishandeld als ze hand in hand over straat lopen. En als dat al zo is in een land dat bekend staat om haar tolerantie, hoe is dat dan in andere landen?

Nederland en andere westerse landen

In Nederland zijn er geen regels die je freedom of sexual expression proberen in te perken. Kussen in het openbaar mag. Sterker nog: er is zelfs geen wet tegen seks in het openbaar. Al is er wel zoiets als ‘de schennis van de eerbaarheid‘ en common sense. Dit samen zorgt ervoor dat we niet allemaal wippend in het park liggen op een mooie zomerdag. In tegenstelling tot het preutse Amerika worden blote borsten niet geblurd en hebben we gewoon seksuele voorlichting op school. En nog een verschil met de VS: daar geldt voor veel mensen de 3 dates regel. Pas na drie dates mag je seks hebben met de ander. In Nederland zijn we daar veel vrijer in en schuwen we de one-night-stand niet. Dating apps als Tinder dragen daar natuurlijk ook aan bij. In Nederland en veel andere westerse landen zijn we seksueel behoorlijk vrij. Maar dit is lang niet overal ter wereld zo.

sexual expression

In deze landen mag je niet in het openbaar kussen

De belangrijkste religie in een land heeft vaak een directe link met de strenge wetten op het gebied van PDA – public display of affection. Met name in islamitische- en boeddhistische landen zijn de regels streng. Dat is niet overal zo: in bijvoorbeeld Japan is je affectie tonen meer een cultureel dan een religieus taboe.

Dubai

In Nederland is het winter, maar jij zoekt lekker de zon op met je geliefde. Je voelt je extra verliefd terwijl je romantisch op het strand wandelt, want dat doet de zon nou eenmaal met je. Je partner buigt zich voorover om je te kussen, maar dan gaan de alarmbellen af! Kussen in het openbaar is verboden in Dubai. En denk maar niet dat je wegkomt ‘omdat je het niet wist’: in 2010 moesten Britse toeristen de cel in vanwege een simpele kus. Elkaars hand vasthouden als getrouwd stel wordt ‘getolereerd’, ben je niet getrouwd dan mag je in sommige plekken niet eens een hotelkamer delen. Dansen in het openbaar is ook niet toegestaan. Sowieso kun je lichamelijk contact in het midden-oosten het beste zoveel mogelijk voorkomen. Een Schotse toerist moest drie maanden de cel in omdat hij de heup van een man aanraakte in een bar, om te voorkomen dat hij tegen hem aan zou stoten en de drankjes om zou gooien.

India

Ook in India kun je maar beter je handen thuis houden. Als je ‘obsceen gedrag’ vertoont in het openbaar dan loop je het risico om gearresteerd te worden. De straf: drie maanden cel, een boete of beiden. En omdat niet wordt gespecificeerd wat ‘obsceen’ precies is, kun je al gearresteerd worden als je iemand een kus op de wang geeft.

Thailand

Thailand: het land van de prachtige stranden, bijzondere tempels, goedkope massages en ook sekstoerisme en ping pong shows. Maar wil je je partner een kus geven, dan is dat een no no.

Universiteit van Zimbabwe

Ben je net lekker onder het juk van je ouders vandaan, moet je je alsnog aan strenge regels houden op de Universiteit van Zimbabwe. Betrapt iemand je als je in het openbaar zoent of seks hebt, dan kun je je studie vaarwel zeggen.

Qatar

Net als in Dubai gelden in Qatar ook strenge regels. Elkaar een kus geven – zelfs als je getrouwd bent – is niet toegestaan. Ook een omhelzing is verboden. Je mag wel elkaars hand vasthouden.

In de provincie Atjeh in Indonesië

In de islamitische provincie Atjeh in het noorden van Indonesië geldt de sharia. Een kus in het openbaar zal worden afgestraft. Naast een celstraf is het ook normaal dat mensen worden gegeseld. Omdat er steeds meer vrouwen zogenaamd immoreel gedrag vertonen is er in 2020 zelfs een complete vrouwelijke flogging squad aangesteld om deze vrouwen af te ranselen. In de rest van Indonesië zijn de regels minder streng. Toch wordt PDA nog steeds niet gewaardeerd.

Seksuele vrijheid voor gays

Mocht je denken dat deze regels al overdreven zijn, denk je dan eens in hoe het is voor gays. Homoseksualiteit is in 69 landen verboden. Bijna de helft daarvan ligt in Afrika, zoals Egypte, Kenia, Zimbabwe, Zambia, Oeganda, Nigeria, Namibië en Lesotho. Veel Europese landen, zoals Spanje, Frankrijk, Portugal, Zweden en Nederland, worden juist gezien als veilige landen om te naartoe te reizen als gay stel, maar ook Nieuw Zeeland en Canada scoren hoog.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?